Pikáns sonkás-sajtos kosárkák

A kosárkák egyszerű omlós tésztából vannak, de a töltelék annál pikánsabb. Vendégváróként az ünnepi asztalon nagyon jól mutatnak.




Hozzávalók a tésztához: (kb. 15 kosárkához)
- 19 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- fél kávéskanál só

A töltelékhez:
- 10 dkg meghámozott, megtisztított vöröshagyma (2 kisebb vagy 1 közepes fej)
- 4 dkg húsos szalonna (nálam most császárszalonna, de lehet bacon is)
- 5 dkg főtt sonka (nálam most csirkemellsonka, de bármilyen hasonló megfelel)
- 12 dkg sajt (ementáli, edami, trappista vagy pannónia)
- 2 tojás
- 6 evőkanál főzőtejszín
- édes-nemes paprika (őrölt)
- só
- őrölt fekete bors




1. A lisztből, a vajból, a tojásból és a sóból omlós tésztát gyúrok. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetem addig, amíg elkészítem a tölteléket.
2. A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágom. A szalonnát ropogósra sütöm egy serpenyőben, majd 1 percig forgatom benne a hagymát is - leveszem a tűzhelyről.
3. A sonkát és a sajtot apró kockákra vágom. A tojást és a tejszínt összekeverem, ízesítem a pirospaprikával, sóval és a borssal. (a sót annak megfelelően teszem bele, hogy mennyire sós a szalonna és milyen fajta sajtot használok) Belekeverem a tejszínes masszába a sonkát, a sajtot és a szalonnás-hagymás keveréket is. 
4. A kosárka formákat margarinnal vagy vajjal kikenem, a tésztát kinyújtom kb. 4 mm vastagra és egy kb. 8 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatom (ennek híján pohárral is lehet). A kerek lapokat a kivajazott formákba nyomkodom, és mindegyikbe teszek tölteléket. 
5. A formákat tepsire helyezem, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
Amikor megsültek a kosárkák, még 5-10 percig a formában hagyom hűlni, majd óvatosan kiborítom belőle.





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ötletes, mutatós és biztos finom is !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csinosak a kosárkáid, és biztosan nagyon finomak is :)!

    VálaszTörlés
  3. Már megint fenségeset alkottál! :)
    Szép estét!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet, sós mini piték:) Bevallom még nem használtam sosem a kosárka formáimat, anyukámnak segédkeztem sokat, de már tervezem mini piték készítését. Ezt például szilveszterre nagyon bírnám:)

    VálaszTörlés
  5. Nyami-nyami kis kosárkák! Imádnivalóan néznek ki! Igazad van: nem kell kizárólag édes süteményekben gondolkozni! Jöhetnek a sósságok is! (főleg, ha az urakra gondolok, akik az ünnepi rövidital mellé, egyfajta kisérőnek szívesen fogyasztanák...):)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatósak, finomak lehetnek, már így első ránézésre is!
    Aranyos a kis angyalkád a háttérben :)

    VálaszTörlés
  7. Nem küldenél nekem pár kosárkát, annyira megkívántam a képek láttán!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néznek ki, úgy langyosan egy csupor teával jöhet:-)

    VálaszTörlés
  9. Stróbl Ferencné Márti2013. augusztus 11. 15:24

    Hány darab lesz belőle?


    VálaszTörlés
  10. Kedves Márti!
    A hozzávalók mellé mindig odaírom, hogy kb. hány darabhoz, vagy mekkora tepsihez és ilyesmi...
    Ebből a hozzávalók mennyiségből kb. 15 darab kosárka lesz. Nagyon finomak! :)
    Jó sütést kívánok!
    Üdvözlettel:
    Gabriella

    VálaszTörlés
  11. Válaszok
    1. Szia Andrea!
      Én hidegen is szoktam enni, szerintem úgy is finom. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban