BEJGLI - mákos és diós töltelékkel

Valaki a mákost szereti, valaki a dióst - de egy valamiben mindenki egyetért: hogyha karácsony, akkor bejgli. Bevallom, a családom kevésbé szereti a bejglit, emiatt még csak most sütöttem először. Mi ugyanis a kalácsot jobban szeretjük karácsonykor, ezért én ezen az ünnepen is a jól bevált diós és mákos kalácsomat szoktam megsütni, melynek receptjét megtaláljátok itt a blogon. A bejgli tésztája tömörebb és omlós, hiszen a fő alkotóeleme a zsír > a kalács tésztája sokkal könnyedebb és puha.. A férjem mindenképpen az utóbbira szavaz, emiatt nálunk idén karácsonykor is ez lesz az egyik ünnepi sütemény. :)) Viszont nagyon-nagyon tetszik a bejgli enyhén repedezett, eres mintázata, ráadásul a szüleim szeretik, emiatt kíváncsiságból tegnap készítettem két rúddal, melynek nagy részét elvittem hozzájuk kóstolóba. Nem mondom, hogy nem ízlett a bejgli, hiszen nagyon finom. Mától a blogomon megtalálható > mindenki döntse el, melyiket szereti jobban (kalács vagy bejgli), és azt süsse meg, amelyik jobban megfelel az ízlésének... 
A receptet a Karácsonyi sütemények, desszertek című könyvemből néztem (és kis módosítással ebből készítettem). 




Hozzávalók a tésztához: (2 rúdhoz)
- 50 dkg liszt
- kb. 20 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1,5 dkg élesztő
- csipet só
- 1 dl langyos tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- kb. 0,3 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
- 2 evőkanál rum (elhagyható)
- kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál méz

Hozzávalók:
- 25 dkg darált dió
- kb. 0,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál mazsola (elhagyható)
- kb. 5 dkg cukor
- 2 evőkanál méz

+ 1 tojás a tetejére



1. Az élesztőt a tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a zsírral, majd a felfuttatott tejes élesztővel, a 2 tojássárgájával, sóval, porcukorral összegyúrom. Kétfelé veszem a tésztát és 30 percig pihentetem. 
2. A dió töltelékhez megforrósítom a tejet, összedolgozom a darált dióval és a többi hozzávalóval. 
A mák töltelékhez a 2 evőkanál rumba beáztatom a megmosott mazsolát, szintén felforrósítom a tejet, és a többi hozzávalóval összekeverem. 
3. A tésztát a pihentetés után két téglalap alakúra kinyújtom, az egyiket a mákos, a másikat a diós töltelékkel egyenletesen megkenem. A téglalap két szélét behajtom (hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki), majd föltekerem.
4. Egy tepsit vajjal vékonyan kikenek és enyhén lisztezek, ráhelyezem a bejgliket. Egy tojást ketté választok és a sárgájával lekenem a bejgliket - majd 1 órán át pihentetem. Ezután lekenem a fehérjével is, és szintén pihentetem 20-25 percig, amíg a tojásfehérje megszárad. 
Villával megszurkálom a bejglik tetejét néhány helyen, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütöm (hagyományos sütőben 180 fokon). 
Csak akkor szeletelem fel, ha már teljesen kihűlt. 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szép márványos lett a mintázata, nagyon finom lehet! :) Tetszik a kalácsod és a bejglid is, nem is tudnék választani! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépre sikerültek:) Ez is nagy kedvencem, de idén azt hiszem kihagyom. A kisebbek nem annyira eszik, a párom max egyszer megkóstolja,én meg nem akarom az egészet befalni:)

    VálaszTörlés
  3. Szépre sikerült! Hozzánk jöhet bármelyik, seperc alatt elfogy:-)
    Két hete sütöttem egy dióst és egy mákost, de nem tudtam lefotózni, csak a végek maradtak:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek ezek is:) Én még sosem készítettem, én a diósat szeretem jobban és azt amelyikben a tészta több és kevesebb töltelékkel. Nagymamám tudott nagyon finomat csinálni, sajnos már nem él..:(

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Évek óta egy bizonyos receptet használok, nagyon elégedett vagyok vele. Idén is sütök, de majd csak ünnep előtt lesz rá időm...

    VálaszTörlés
  6. Én a mákos bejglit szeretem, főleg, ha mazsola is van benne és (mint ahogy a zserbónál írtam) szeretem, ha a töltelék dominál! Úgy látom a te bejglid tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak! Gyönyörű lett:)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett az első bejglid. Mi imádjuk, igy mindkettőt elég gyakran sütöm. tegnap épp kalácsot :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek lettek, látom egy rugóra jár az agyunk :)

    VálaszTörlés
  9. Szép lett az első bejglid!!!

    VálaszTörlés
  10. De szép lett! Jó sok töltelékkel, ahogy kell:-)
    Én karácsonyra sem kalácsot, sem bejglit nem szoktam sütni, ugyanis rendszeresen ránk száradt. Így év közben készül, amikor nincs más finomság.

    VálaszTörlés
  11. NAGYON KÖSZÖNÖM, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY ÉN MOSTANÁBAN RITKÁN JÁROK FELÉTEK IDŐHIÁNY MIATT. KELLEMES KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNOK NEKTEK AZ ÜNNEPEKRE, SZÉP ADVENTET! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép lett a bejglid - csak annyira repedt meg, ami a bizonyiték arra, hogy nem sajnáltad a tölteléket. Mi nagyon szeretjük, és mivel eddig az összes sütid, amit megsütöttem, szuperul sikerült, így a döntés megszületett: kipróbálom a bejgli receptedet is. Majd utólag beszámolok !
    Addig is nagyon boldog karácsonyt kívánok !

    VálaszTörlés
  13. Különlegesen finom lett és gyönyörű márványos. Ebben a recepten túl talán az is segített, hogy az első töltelék adag a kukában landolt: az utolsó kóstolásnál még akartam egy kevés cukrot hozzátenni (a férjem mindig édesebben szereti, mint ahogy szerintem jó), viszont cukor helyett valami gonosz manó fondorlatoskodása miatt a sót fogtam meg .... Szerencsére volt itthon annyi hozzávaló még, hogy megtudtam újra csinálni - és így az "apró" malőr ellenére csodás lett a bejgli ! Kicsit izgalmasabbra sikerült, mint terveztem, de minden jó, ha jó a vége :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Örülök, hogy megsütötted, és örülök, hogy ízlett! Volt egy kis kalandod is közben, de igazad van: minden jó, ha jó a vége! (Remélem a férjed is értékelte a "törekvésedet"...?)
      Boldog új évet kívánok Nektek! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban