Rózsakalács sajtos töltelékkel

Pár hónappal ezelőtt készítettem egy rózsakalácsot rumos-diós töltelékkel, melyet azóta már kétszer is megsütöttem, annyira finom és puha, ráadásul ez a rumos-diós töltelék olyan jól passzol hozzá, és az illat sütés közben valami mennyei. Viszont tegnap reggel nem édes, hanem valamilyen sós kalácsra vágytam, és úgy gondoltam, hogy a rózsakalácsomat sütöm meg ismét reggelire, de most sós változatban. A szakállas pogácsám töltelékével készítettem el, illetve egy nagyon picit variáltam a tölteléken tojás hozzáadásával. A végeredmény egy nagyon finom sajtos puha kalács lett, melyet jóízűen falatoztunk reggelire egy csupor tejjel. :) A kisfiam különösen örült neki. :)



 
Hozzávalók a tésztához: 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csapott evőkanál só
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 tojás

A töltelékhez:
- 10 dkg natúr vagy tejszínes tömlős sajt (a henger alakú)
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 2 db háromszög sajt
- 2 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- só ízlés szerint (nekem már nem kellett bele több só, mert a sajtok elég sósak voltak)
- őrölt bors és őrölt szerecsendió ízlés szerint (a szerecsendióval óvatosan, mert bár pikánssá teszi, de ha túl sokat teszünk bele, akkor el is ronthatja az ízét)


 




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében dagasztottam - ha végzett a gép, akkor a duplájára kelesztettem a kikapcsolt gépben. 
2. Addig a töltelékhez a vajat habosra keverem, hozzáadom a többi hozzávalót is és jól összekeverem, ízesítem a fűszerekkel. 
3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtom, egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket, feltekerem mint a bejglit és 13-14 szeletre vágom. 
4. A tortaformát kivajazom/lisztezem, kör alakban belehelyezem a tekercseket, és kelesztem még kb. 15-20 percig. 
Mielőtt a sütőbe teszem, a forma alját betekerem alufóliába, hogy sütés közben az olvadozó sajt ne tudjon kifolyni a formából, mert akkor füstölni fog a sütő. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. De a sütési idő felénél, amikor a teteje már szépen megpirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje nehogy megégjen, de belül még süljön tovább. 
6. Amikor megsült, akkor a formában hagyom tiszta konyharuhával letakarva kb. 5-10 percig, hogy jól átpuhuljon, aztán kiveszem a formából és langyosan már fogyasztható.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Csodás ez a sütid is! Nagyon finom lehetett! Megyek is valamit eszem, pedig már nem kéne, mert annyira megéheztem ahogy néztem itt a sütidet!:-))

    VálaszTörlés
  2. Ennek a lányom is különösen örülni fog:)csodás!

    VálaszTörlés
  3. szia, én is benéztem :-) Szép a blogod, én sajnos a sütéshez béna vagyok, keveset is szoktam, és a tészták nagy része nem sikerül, sok sütim a kukában landol, meg eleve nem is vagyunk édesszájúak...aztét majd benézegetek. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Flögi. De azért biztos nem vagy ennyire esetlen a sütésben, mint ahogy írod... :)

      Törlés
  4. Milánnak teljesen igaza van, én is nagyon örülnék neki, különösen tejjel, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta kalács! Próbálok elvonatkoztatni az édes íztől sósra, de biztos sajttal is nagyon finom volt! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, csak bátran képzeld el sós változatban is... :o))

      Törlés
  6. Most sült ki, ez valami mennyei! :) Köszi a receptet, hamarosan én is közzéteszem a blogon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy megsütötted! Azóta már megnéztem nálad, csinoskák. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  7. Én eddig csak csodáltam a rózsakalácsokat, ideje lenne készíteni is. Annyira szépek, s nem kevésbé lehetnek finomak. Számomra a sós változat is nagyon vonzó!

    VálaszTörlés
  8. DE KEDVESEK VAGYTOK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM ÉS ÍRTATOK PÁR MONDATOT. :)

    TÖBBEN IS ÍRTÁTOK, HOGY A RÓZSAKALÁCSOT EDDIG CSAK ÉDES VÁLTOZATOKBAN/TÖLTELÉKKEL ISMERTÉTEK. EZT A SÓS VÁLTOZATOT ÉN TALÁLTAM KI, EDDIG MÉG ÉN SEM LÁTTAM SÓS TÖLTELÉKKEL, DE MI MOST VALAMI SÓSAT SZERETTÜNK VOLNA REGGELIRE, ÍGY JÖTT EZ AZ ÖTLET NÁLAM... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban