Linzer csiga - nem csak a gyerekek kedvence
Könnyen elkészíthető, egyszerű, finom, mutatós édes aprósütemény alig pár, mindennapi hozzávalóval.
Nagyon szeretem ezt a linzer csigát, a tésztája nem kemény, nem is száraz, nem túl édes és a kakaó is kellemesen érződik benne. Régebben rokonoknál és itt-ott ettem már olyan linzer csigát, ami annyira kemény és száraz volt, hogy alig bírtam beleharapni. Ez viszont egy nagyon jó recept! Egy titka van: nem szabad túl sütni, mert akkor valóban száraz, kemény lesz!
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
10 dkg porcukor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
30 dkg liszt
1 egész tojás
2 dkg kakaópor
M E G J E L E N T A MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, összemorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tésztát. Két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.
- Mindkét tésztát egyforma nagyságú és vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk (kb. 5 mm vastagra nyújtsuk), majd a lapokat egymásra helyezzük (jól illeszkedjenek egymásra). Henger alakúra feltekerjük (úgy mint ahogy a piskótatekercset szoktuk) és 1-1-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni. (esetleg tehetjük a mélyhűtőbe is fél órára)
- Ha kellőképpen megkeményedett a tészta, akkor kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 2 cm-re (ugyan nincs benne sütőpor is ilyesmi, de mivel lágy tésztáról van szó, azért egy picit fognak szétterebélyesedni sütés közben).
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. Tovább semmiképp nem kell sütni, hiába érezzük, hogy még puha a tészta, hiszen mire kihűl, megfelelően megszilárdul, de mégis finom puha marad. Viszont, ha túlsütjük, akkor mire kihűl, előfordulhat, hogy kemény lesz. Tehát úgy vegyük ki a sütőből, hogy még kicsit puha legyen a tésztája. (Hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 10-11 percig.)
Tipp: Jól záródó dobozban akár 1 hétig is eláll - ha eleget sütünk belőle. 😊
Jó étvágyat!
Nagyon guszta ez a sütemény, rég akarom már elkészíteni ,egyszer csak sor kerül rá:)
VálaszTörlésKöszönöm kedves Aleda, hogy benéztél hozzám... :)
TörlésÓ, de szépségesek! Milyen szép szabályos csiga vonalak! Guszta!!
VálaszTörlésKöszi Illéskrisz, kedves vagy! :)
TörlésGabriella, hogy van az, hogy Nálad minden szuper-guszta? :) Ilyet már én is sütöttem, az nagyon finom lett, de tény, hogy már én is kóstoltam kőkemény változatot. Sajnos bármit el lehet rontani... nekem is sikerült már olyan egyszerű dolgokat is elszúrni a konyhában, hogy csak na.
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat Édeskonyha, igazán jó érzés, ha így vélekedsz rólam, vagyis a süteményeimről/ételeimről... Aranyos vagy. :))
TörlésNagyon tetszik ez a linzer csiga, én mindig csak csíkos tésztának hívom...:) Nagyon helyesek...:)
VálaszTörlésKöszi Lilla! :)
TörlésÖtletes! :-)
VálaszTörlésIgaz? Örülök, ha tetszik! :)
TörlésSzia Gabriella! Hát ezek nagyon harapnivalóak! És egyszerűen elkészíthető. Köszönöm az ötletet. Már csak idő kell hozzá.
VálaszTörlésKedves Gionetta! Örülök, hogy benéztél hozzám, igen, tényleg fincsi kis harapnivalók... ;-)
TörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésMég soha nem készítettem ilyen édességet, de sort kerítek rá. Szerintem gyermekeim is oda lesznek érte...Ügyes vagy!
Üdv
Kedves Tünde! Neked is nagyon örülök, hogy beugrottál hozzám. Igen, szerintem is el kell készítened a gyerkőcöknek, meglátod, mennyire odalesznek érte. :)
TörlésTökéletesek,viszem a receptet:))
VálaszTörlésOké, vidd! :)))
TörlésCsodálatos csigák!!! Néhány idemászhatna hozzám. Ma én is Horváth Ilonát hívtam segítségül a sütemény elkészítéséhez.:)
VálaszTörlésTudom, tudom, hasonlóra gondoltunk... :) Köszönöm Gizi, hogy benéztél.
TörlésGyönyörűek:) Ezek tényleg nem csak a gyerekek kedvencei:) De hát nem vagyunk még mind gyerekek a szívünk mélyén? Én úgy érzem igen:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu! Igen, jól írod és mondod, tényleg gyerekek maradunk örökre - szerintem. Néha nem is akarom elhinni, hogy ennyi éves vagyok, mert úgy érzem magam, mintha még csak tizenéves lennék, de komolyan.
TörlésNagyon szabályosak! Naná, hogy nem csak a gyerekek kedvence. Én is szívesen felvállalnám a feladatot. Mármint az evést. :DDD
VálaszTörlésKöszi Petra. :)
TörlésSzuperjó, nagyon tetszik, az meg különösen, hogy lakásbarát! ;D
VálaszTörlésAz ilyen sütiknél nekem is halálom, ha kemény. Szépek lettek! :))
:-)))
TörlésNagyon helyesek lettek a csigáid! :) Láttam már máshol is, de még nem készítettem, a képeidet látva hamarosan sorra kerül! :)
VálaszTörlésOké Hankka és köszi. :)
TörlésNagyon helyes, cuki csigák! Valamikor régen sütöttem hasonlót, de nem hagyott maradandó nyomot. Megjegyzem a Te recepted, nagyon ígéretes:-)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!! No, akkor ezt a receptet fogom majd kipróbálni, mert eddig nem mertem nekiállni, pedig sok helyen olvastam már és persze azt is, hogy száraz... Köszi! :)
VálaszTörlésKöszi Csilla. :)
TörlésEz a süti volt a fiam kedvence! Rengetegszer sütöttem! Most majd az unokáimnak fogok! Jó. hogy rátaláltam majd nosztalgiázok ! Kösz !
VálaszTörlésSzia nagyon jól néz ki ,de meg kérdezhetem ,hogy ebbe nem kell sütőpor? Mert én is meg csinálom és ki ne maradjon ha még is kellene bele.Köszi előre is szia
VálaszTörlésNem kell bele sütőpor.
TörlésJó sütést kívánok!
Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a vajat lehet-e zsírral helyettesíteni?
VálaszTörlésSzia Bea!
TörlésIgen, helyettesítheted zsírral, de abból valószínű, hogy elég lesz 16-17 dkg, úgyhogy először csak annyit tegyél bele. (a zsírból mindig 20 %-kal kevesebb kell a vajhoz képest)
Jó sütést kívánok!
Szia! köszönöm a választ. Ezt nem tudtam, hogy a zsírból kevesebb kell, ez lehet a baja a tegnapi mézeskalácsnak is:)
VálaszTörlésIgen, szerintem is.
TörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésMost találtam az oldaladra. Tejallergiások Fb csoportjában megosztottam ezt a kakaós tekercs süti receptet és nagyon nagy sikere van! Mindannyian köszönjük NEKED! :)
Kedves Judit!
TörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ennyire tetszett.
Nagyon finom kis keksz! Egyszerű és mutatós!
VálaszTörlésKöszi a receptet!
Szívesen Nóri. :)
TörlésSzia Gabi.
VálaszTörlésHogyan csinálod, hogy ilyen szabályos teglalapokat tudsz nyújtani?
Köszi
Viki
Kedves Viki!
TörlésElnézést kérek, 1 év késéssel vettem észre a hozzászólásodat. Nem tudom, hogy sikerül ilyen téglalapot nyújtanom, nem gondolkodtam még ezen, de valószínű, van hozzá egy kis érzékem, mert sokan mondták már nekem, hogy mérnöki pontossággal dolgozom a konyhában. :)
Sziasztok, nem túl száraz? Nem kell bele semmi pl.lekvár,?
VálaszTörlés