MÁKOS GUBA > avagy lusta asszony mákos gubája :)

Szerintem kétféle ember létezik mákos guba terén: valaki imádja, valaki nem szereti. Aki nem szimpatizál ezzel a finomsággal, akkor az ugorja át a mai bejegyzésemet!  Én ugyanis imádom a mákos gubát és teret adok neki a blogomon. A férjem sem kedveli (nem szereti az "átázott" ételeket), ezért mindig csak magamnak készítek. (Milánnak pedig még nem adok mákos dolgokat.)
Soha nem készítek mákost gubát a karácsonyi ünnepek körül, mivel akkor úgyis rengeteg más sütemény és édesség van. Viszont az év bármelyik szakában/napján elkészítem, amikor megkívánjuk a szüleimmel (ugyanis Ők is mákos guba rajongók) - így voltunk ezzel ma is.
Pár évvel ezelőtt a Paprika Tv egyik műsorában láttam ezt a mákos guba receptet > megtetszett, megcsináltam, nagyon ízlett - imádtam, ahogy sütés közben illatozott a konyha a mák-citrom-méz édeskés illatában, így hát azóta e szerint a recept szerint készítem el mindig. 
...és hogy miért lusta asszony gubája? Mert kifliből készült, de egyszer majd én készítem a tésztát is hozzá. Az az igazi!



Hozzávalók: 
1-2 személyre
 3 db száraz kifli
 2 dl tej
 4-5 dkg vaj
 fél citrom reszelt héja
 pici méz
1 cs. vaníliás cukor
 darált mák - ízlés szerint
 porcukor - ízlés szerint


Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítom, beleteszem a vaníliás cukrot és a vajat, hogy krémesebb legyen + a mézet és összekeverem.
2. A kifliket felszeletelem, tálba teszem.
3. A mákba belereszelem a citrom héját, és a mákos cuccot hozzáadom a kiflikhez.
4. Lecsorgatom a langyos tejjel és összekeverem. (Nyugodtan rá lehet önteni mind a 2 dl tejet még akkor is, ha túl mancsosnak tűnik, mert sütés közben úgyis fog száradni kicsit és ha nem öntünk rá elég tejet, akkor száraz lesz a végén.)
5. Kivajazok egy jénai tálat és 210 fokos sütőben megsütöm kb. 8 perc alatt.
6. Tálaláskor porcukrot szórok rá (ízlés szerint).




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. hű de szeretem ezt is...! Tök cuki ez a hintázó kislány dekor az asztalon :-) B.csek

    VálaszTörlés
  2. A kép alapján azt hittem, hogy muffin formában sütötted meg:) Én is imádom, a gyerekekkel együtt. Karácsonykor úgy készítettem, hogy a fele diós volt, az is finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó ötlet Trollanyu, egyszer Én is kipróbálom dióval, hisz' a diót is imádom!

      Törlés
  3. Éppen a napokban gondoltam a mákos gubára, készítenem kellene.
    De a tiéd olyan guszta, jöhetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy jöhetsz! Szívesen látlak! Mikor jössz?? :)

      Törlés
  4. Mi is nagyon szeretjük, legközelebb ki is próbálom mézzel! :)

    VálaszTörlés
  5. Férjem imád mindent ami édes és mákos. Ezt is biztos imádná. Jó régen, azt hiszem karácsonykor volt két éve, hogy készítettem, lehet, hogy ismételni kellene?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a férjed imádja a mákos dolgokat, akkor szerintem itt az ideje, hogy két év után készíts neki mákos gubát... :) Köszönöm María, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  6. Bevallom én sem szoktam enni, mert ahol ettem ott nem ízlett, magam pedig nem készítettem, pedig mákrajongó vagyok. Amit a Te tányérodon látok az viszont nagyon tetszik, egyáltalán nem tűnik annak az ázott gubának amit én ismerek. Ma éppen mákos sütit sütöttem, úgy látszik elmúlt a karácsonyi telítettségünk! :))
    Gabriella szeretnék neked egy díjjal kedveskedni, remélem elfogadod! Nálam átveheted. :))

    VálaszTörlés
  7. Akkor Barbi Mi nagyon hasonlítunk, ugyanis Én sem szeretem a nagyon átázott dolgokat, emiatt nem szoktam úgy készíteni, hogy tocsogjon a kifli, az úgy tényleg nem jó - szerintem Neked is azért vannak rossz emlékeid a mákos gubáról.
    Hát persze, hogy elfogadom a díjat, köszönöm, hogy rám gondoltál, kedves vagy, örülök neki > mindjárt meg is nézem nálad. :)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a mákos gubát, nagyon guszta lett. Kukkants be hozzám meglepi vár rád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Mrita! Már kukkantok is... :)

      Törlés
  9. Kérlek, nézz be hozzám, nálam is meglepi vár! :D

    VálaszTörlés
  10. szia én eddig a mákos gubát úgy készítettem, hogy a karikára vágott kiflit, meleg vanilia pudinggal öntöttem le. aztán a mák. ezt éttermekben ettem így. így is próbáld ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, jól hangzik, legközelebb kipróbálom, biztos, hogy nagyon finom.

      Törlés
  11. Szia! Már nagyon sok receptedet, elkészítettem, és mindegyik nagyon ízlett! Nálunk mindenki szereti a mákos gubát, karácsonykor 24-én mindig készítek! Vanília sodóval szoktam még feldobni! Mindenki NAGYON Imádja! További jó sütögetést!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban