Húsvéti linzer
Ez az egyik kedvenc linzer receptem, mivel a tészta már nyújtáskor is olyan könnyen kezelhető. Sütés után pedig omlós és nagyon finom vajas ízű. Zárt dobozban tárolva pedig másnapra szépen átpuhul, "összeérik".
Hozzávalók:
kiszúróforma méretétől függően kb. 60 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 nagyobb tojás sárgája
esetleg 1-2 evőkanál tejföl
+ házi sárgabarack lekvár vagy süthető lekvár
és a díszítéshez pici porcukor
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a csipet sót, beleszitáljuk a porcukrot - összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Ha nehezebben áll össze a tészta, adhatunk hozzá fokozatosan 1-2 evőkanál tejfölt - annyit, hogy könnyen összeálljon, és puha, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük. (Ha esetleg ez a lépés kimarad, az sem gond.)
- Lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és kiszúrjuk a formákkal (mintás/lyukas és tele formával - megegyező darabszámban). A kimaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a linzereket és előmelegített 180 fokon, alsó-felső sütősen 6-8 percig sütjük. Világosak maradjanak!
- A kihűlt linzereket lekvárral összeragasztjuk (egy lyukas + egy tele). Porcukorral meghintjük a tetejét.
- Aznap fogyasztva omlós, másnapra zárt dobozban tárolva megpuhul. (Jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.)
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése