2016. január 29., péntek

Narancsos-krémes szelet - üdítően finom!

Puha piskóta, narancs szeletekkel és nem túl édes, intenzíven narancsos krémmel. Nagyon finom sütemény, a nem lehet abbahagyni kategóriába tartozik! Ha elkészítitek, ezzel számoljatok. :) Most készítettem először, de betettem a receptet a gyakran elkészítendők közé, annyira ízlett mindenkinek.




Hozzávalók a tésztához:
30x25 cm-es tepsihez
4 tojás
10 dkg porcukor
1 nagy narancs kifacsart leve
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)

+ 10-15 dkg sárgabaracklekvár    

A krémhez:
2 csomag vanília ízű pudingpor
6 evőkanál kristálycukor
2 dl rostos narancslé (nálam 100 %-os)
5 dl tej
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (elhagyható)

+ 2 narancs (bio vagy kezeletlen)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé


Pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban az alábbi linken:



  

Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. Kivajazott, liszttel meghintett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát! (Természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A megsült tésztát egy fa táblára vagy rácsra téve hűlni hagyjuk.
2. A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük. (Hideg vízre állítva a lábast, kevergetve a krémet, hamar kihűl.) 
3. A tejszínt kemény habbá felverjük  a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk. 
4. A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk - mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral. 
5. Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre). A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet. 
6. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekanalazzuk egy zacskóba, melynek sarkára egy pici lyukat vágunk és becsíkozzuk a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük a süteményt, majd szeletelve tálaljuk.


Tegnap volt a férjem születésnapja...
Boldog születésnapot kívánunk Neked itt is! 
Tudom, hogy mindig olvasod. :) 

      
   
Jó étvágyat! 

2016. január 26., kedd

Zsíros kifli - kacsazsírral

Bármilyen zsírral elkészíthető: kacsa-, sertés- vagy akár libazsírral is. Kívül ropogós, belül a zsírtól jó foszlós és nagyon finom! Én most kacsazsírral készítettem, mert Anyukámtól kaptam nagyon finom és szép sárga kacsazsírt, mely láttán rögtön eszembe jutott ez a kifli recept az egyik kedvenc süteményes könyvemből - melyet a férjemtől kaptam karácsonyra. :)
Január elejétől nálunk mindig esik egy kis hó kisebb-nagyobb szünetekkel, melynek nagyon örülök, mert a kisfiam már decemberben is annyira várta volna a havazást a Télapó érkezésekor. Emiatt igyekszünk kihasználni ezt a kis havat, az elmúlt hétvégén szombaton és vasárnap is szánkózni voltunk Milánnal és a férjemmel a Tisza-parti töltésoldalon. Milán nagyon élvezte a szánkóval való siklást a meredek töltésoldalról. :) Viszont "kutyaordító" hideg volt, nappal is -10 fok, ezért hazaérve a szánkózásból olyan jól esett ez a finom foszlós kifli egy bögre forró teával. 






Hozzávalók:
32 darabhoz
50 dkg átszitált finomliszt
4 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej 
1 teáskanál kristálycukor
kb. 4 dkg zsír (nálam kacsazsír)
1 púpos teáskanál só
10 dkg reszelt sajt (nálam trappista sajt)

+ 1-2 evőkanál langyos zsír a tészta kenéséhez

A tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
esetleg köménymag  


A kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:


    
 

Elkészítés:
1. A tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, zsíros tésztát kapunk, de ne legyen ragacsos. (Ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá zsírt, vagy ha ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Letakarva fél óráig kelesztjük.
2. Majd 4 egyenlő gombócra osztjuk a tésztát, melyet egyenként kinyújtunk kb. 30-32 cm átmérőjű kör alakra, kb. 5 mm vastagra. A köröket 8 egyenlő háromszögekre vágjuk, lekenjük vékonyan langyos zsírral, majd feltekerjük, kiflivé formázzuk. Így járunk el mind a 4 tésztagombóccal, tehát 32 db kiflit kapunk.
3. A kifliket sütőpapíros tepsire rakjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal és/vagy köménymaggal.
4. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Tegnap volt Apukám születésnapja, ezzel a szép gesztenyetortával köszöntöttük fel. :)
Isten éltessen egészségben nagyon-nagyon sokáig!  
   


Jó étvágyat!


Csábító házi sütemények 9.