Mandulamag

Egy-két évvel ezelőtt Anyukám nekem adta az összes aprósütemény formáit a hozzájuk tartozó recepttel - 'mondván', Neki már nincs türelme az ilyen sütik készítéséhez. Nekem viszont néha kifejezetten van kedvem ilyen süteményekkel "szöszmötölni". Persze én is csak akkor készítek 'formába nyomkodós' sütiket, ha picit több időm van vele foglalkozni. Ezeket a kis mandulákat nagyon-nagyon szeretem! Finom omlós a tésztája már a sütés után is, a krém pedig selymes és persze mandula ízű. 






Hozzávalók a tésztához: 
kb. 45-50 darabhoz
 25 dkg sima liszt
 15 dkg darált dió
 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 10 dkg porcukor
 esetleg néhány evőkanál tejföl (utoljára adjuk hozzá attól függően, amennyit igényel a tészta)

A krémhez:
 3 tojássárgája
 1 csapott evőkanál sima liszt
 15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
 1 dl tej
 15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
 4 teáskanál zöld mandulaaroma (vagy ízlés szerint)


MÁR KÉT  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


  



Elkészítés:
  1. A liszttel elkeverjük a darált diót, a porcukrot, kakaóport, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ha szükséges, adjunk hozzá néhány evőkanált tejfölt is, hogy könnyen össze tudjuk állítani a tésztát. 
  2. A formákat enyhén vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát minden formába - a forma széléről a felesleges/kilógó tésztát késsel egyenesen vágjuk le.
  3. A formákat tepsire helyezzük, majd megsütjük a tésztát előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt. 
  4. A tojássárgáját a cukorral és a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, teljesen kihűtjük.
  5. A vajat kihabosítjuk robotgéppel (kézzel is lehet persze), majd hozzákeverjük a kihűlt krémet és felhabosítjuk az egészet. Végül ízlés szerint hozzákeverjük a mandulaaromát.
  6. Két-két tésztát összeragasztunk a krémmel. Azonnal is fogyasztható, mert a tészta nagyon finom omlós, de ha 1-2 órát áll és dermed a krém, összeérnek az ízek, utána még finomabb.

 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Próbáld ki ugyanezzel a tésztával, de a következő krémmel, és diócska lesz :)
    10 dkg cukrot 11 dkg dióval és 5 evőkanál tejjel összefőzünk.
    15 dkg cukrot kikeverünk 1 tojással ( kihagyható, főleg nyáron!) 25 dkg rama margarinnal, és fél dl rummal, vagy egy rumaromával. A két krémet hidegen összekeverjük, és ezzel töltjük a tésztát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, legközelebb kipróbálom, mert imádom a diócskát is. :)

      Törlés
  2. De szép! Sokkal jobban szeretem a mandulát, mint a diót :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy tetszik. :) Ó, én mindkettőt imádom.

      Törlés
  3. Igen guszta, jöhetne belőle pár darab :)

    VálaszTörlés
  4. De jó, mint az igazi mandulaszemek :-)

    VálaszTörlés
  5. Helyes mandulaszemecskék:-) Nekem is vannak ilyen, vagy hasonló formáim, de még nem avattam fel őket. Talán mert soha nem gondolom úgy, hogy elegendő időm van a formákat töltögetni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Én néha már olyan sokat gondolok egyes finomságokra, hogy előbb-utóbb muszáj elkészítenem, mert megőrülök érte.

      Törlés
    2. Gabriella nem kell a tésztába tojás sárga?
      Köszi

      Törlés
    3. Maya nem kell a tésztába tojás! Így is nagyon finom omlós lesz!!
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  6. Éppen tegnap gyártottam ballagásra. Az enyém lefagyasztható, bármikor elő lehet kapni, ha vendégek jönnek. Bár én vaniliás krémmel szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vaníliás krém is finom. Jó ötlet ez a lefagyasztható verzió...

      Törlés
    2. Szia Gabi !

      A vaniliás krém receptet hol találom ami a lefagyasztható verzió ? köszönöm :-)

      tothneemi.tth1@gmail.com

      Törlés
    3. Szia Emi!
      Azt sajnos nem tudom, hol található, mert nem írták le nekem a lefagyasztható vaníliás krémet, csak megemlítették, hogy ilyen is van.

      Törlés
  7. Éppen tegnap gyártottam már ballagásra egy dupla adagot.

    VálaszTörlés
  8. Szeretném megkérdezni, forrón, vagy hidegen ütöd ki a formából a sütiket, mert nekem soha nem sikerül, pedig mi is imádjuk. Évek óta kisérletezek vele, de nem jön ki. :) A forma szélei ráadásul olyan élesek, hogy minden ujjam be van ragasztva sütéskor. :) de csak pár darab jön ki a formából . Mindig elmegy tőle a kedvem. Köszönöm ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mielőtt beleteszem a formába a tésztát, a formát kivajazom vagy kimargarinozom alaposan mindenhol (nem vastagon, nem is vékonyan, olyan közepesen).
      Amikor megsültek a sütik, akkor konyhakesztyűvel leveszem őket a tepsiről, hagyom hűlni 1 percig, de utána - tulajdonképpen még forrón - kiveszem őket a formából. Nekem általában ki szoktak borulni belőle könnyen. De ha esetleg v.melyik nehezebben jön ki, akkor oldalra fordítom, picit ütögetem a konyhapulthoz, aztán kiborul. Egyébként ilyenkor nyugodtan fogd egy vékonyabb konyhakesztyűvel a formát, hogy egyrészt ne égesd meg és ne vágd el az ujjaidat. (Azért írom a vékony konyhakesztyűt, mert a nagy duci vastag kesztyűben olyan esetlen az ember, amikor ilyen apróságokat fog a kezében.:)
      Jó sütést kívánok Neked!
      Ha esetleg újra megsütöd valamikor, örülnék, ha megírnád, hogy sikerült...
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  9. Én már nagy gyakorlattal rendelkezem a diócskák sütésében, mert a fiaim nagyon szeretik, és nem tudok eleget sütni belőle. Ezért be kellett szereznem 3 csomag formát, hogy míg sül egy adag, addig töltögetem a többit. Kivéve a sütőből, egy kicsit hűl. Szóval nem égetem meg a kezem. A formákat zsírral kenem ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a hozzászólást kedves Jutka. Úgy látom, nálatok is nagy kedvenc ez a kis aprósütemény. :)

      Törlés
  10. ijen formát hol lehet venni.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Maryke. Nekem ugyanez a tésztarecept van meg a diócska sütihez, csak az diókrémmel. Ha egyszer rászánom magam a sütésére, akkor azt is felteszem a blogra. :)

      Törlés
    2. Kedves Gabriella örömmel várom a recepted ! Nagyon szeretem a receptjeidet ! Köszönöm szépen.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella!
    Azt szeretném kérdezni hogy ennek a sütinek a tésztája lefagyasztható esetleg?
    Előre is köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi!
      Elnézést, hogy kicsit későn válaszolok...
      Nem próbáltam még ezt a tésztát lefagyasztani (igazából eddig még semmilyen tésztát nem fagyasztottam le), emiatt sajnos ebben nem tudok tanácsot adni neked.

      Törlés
  13. Karácsonyra dupla adag készült. Isteni finom volt!

    VálaszTörlés
  14. Jó sütögetést mindenkinek,a tészta fagyasztható,és finom.De én csak a Szlovákoktol sikerült vennem formát,ami nem rozsdásodik. http://gabicsek.blogspot.hu/2014/04/mandulamag.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad a tészta fagyaszthatóságát kipróbálás után.

      Törlés
  15. Szia, szeretném kérdezni, hogy szerinted karácsonyra mennyivel előbb lehet ezt a sütit elkészíteni? Mennyit bír ki (már ha nem esszük meg)? ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tímea!
      Mivel krémet is tartalmaz, ezért 3-4 napnál tovább nem nagyon ajánlom a tárolását, persze mindenképpen hűtőben vagy hideg kamrában. Viszont dolgozhatsz előre úgy, hogy a tésztát megsütöd akár 1 héttel hamarabb is és zárt dobozba teszed. Aztán az ünnep előtti napon elkészíted a krémet és megtöltöd.
      Jó sütést! :)
      Kellemes Adventi időszakot kívánok!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban