Sárgabaracklekvár - ahogy Mi készítjük

Már gyerekkoromban is segítettem Anyukámnak a befőzéseknél (gyümölcs- és üvegmosás), és azóta is minden nyáron együtt végezzük a befőzéseket, lekvárfőzéseket. Szinte minden gyümölcsből készítünk lekvárt - valamelyikből kevesebbet, valamelyikből többet, de a sok közül a sárgabaracklekvár áll az első helyen számunkra, úgyhogy ebből igen nagy mennyiséget készítünk. :) Imádjuk reggelire kalácshoz, édes zsemléhez, de a süteményekhez is többnyire ezt a lekvárt használom, nem beszélve a lekváros palacsintáról... :)
Mi így készítjük a lekvárt, és Ti?




A gyümölcs minél érettebb - de azért ne túlérett - és teljesen egészséges legyen. Poshadt szemek ne kerüljenek közé. Feldolgozás alatt gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, így kapunk szép, világos lekvárt.






Elkészítés:
1.A gyümölcsöt válogatás és mosás után kimagozzuk, meghámozzuk és ledaráljuk.
2. A nyers gyümölcshöz kilogrammonként 50-70 dkg cukrot adunk (Mi nem szeretjük túl édesen a lekvárokat, de azért fanyar se legyen :)). A cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy fazékba úgy, hogy legfelül cukor legyen. Letakarjuk a fazék tetejével és 12 órán át állni hagyjuk a hűtőben. Ezalatt a cukor teljesen feloldódik.
3. Másnap belekeverjük a lekvárfőzéshez használható zselésítőport - Mi 7 kg gyümölcshöz 2x25 g-os tasakkal kevertünk a gyümölcshöz. 
(Régen mindig szalicíllel tartósította a befőtteket Anyukám, de a lekvárhoz 3 éve ezt a zselésítőport használjuk, nekünk bevált, szeretjük, mert cukortakarékos, kevesebb cukrot kell a gyümölcshöz adni. Bár korántsem teszünk bele annyi zselésítőport, mint amennyi a tasakjára van írva, mert nem szeretjük túl keményen sem a lekvárokat, de túl lágyan sem... nekünk így vált be, hogy kb. 6-7 kg gyümölcshöz csak 2x25 g-os tasakkal keverünk a gyümölcsbe.)
4. Erős tűznél, forrástól számítva 20-25 percig főzzük a lekvárt.
5. Még forrón tiszta üvegekbe tesszük, lekötjük vagy rácsavarjuk az üveg tetejét, főzőládába tesszük, és konyharuhával letakarva teljes kihűlésig ebben tartjuk, majd 2-3 nap múlva betesszük a kamrapolcra. 


Jó lekvárfőzést kívánok! :)
 

Megjegyzések

  1. Gyönyörűséges színe van, nagyon finom tud lenni a házi sárgabaracklekvár, össze sem lehet hasonlítani a boltival! :) És hát ugye van is mibe felhasználni egész évben! :)

    VálaszTörlés
  2. A képeidtől megkívántam egy jó kis lekváros kalácsot!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm... lekváros palacsinta... Gyönyörűséges színe van a lekvárodnak! Na, de a barackok is gyönyörűek, egészségesek voltak. :)))

    VálaszTörlés
  4. Várom hogy milyen sütikbe fog kerülni majd. Nagyon jó lett úgy látom:))

    VálaszTörlés
  5. Csatlakozom az előttem szólókhoz, guszta lett a lekvárotok :) Nekem is a kajszilekvár a kedvencem, persze csak a házi :)

    VálaszTörlés
  6. Mág én is emlékszem a régi nagy befőzésekre, lekvárfőzésekre, nagyon jó volt:) A sárgabarack lekvár tényleg az egyik legfinomabb lekvár, bár én mindet szeretem:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a színe! Nálunk a kajszilekvár fogy el a leghamarabb, aztán az eper:-)

    VálaszTörlés
  8. KÖSZÖNÖM SZÉPEN LÁNYOK! :))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon sok cukrot tesztek hozzá ez már nem is lekvár hanem szinte szirup.
    Én kg ként 20dkg cukrot tettem a gyümölcshöz.És így lehet érezni a barack ízét is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A receptet két évvel ezelőtt írtam le a blogra, akkor nem sikerült túl jó barackot vennünk... annyira savanyú volt, mintha nem is sárgabarack lenne, muszáj volt beletenni ennyi cukrot. De mint ahogy ma a facebook oldalamon ki is írtam, az idén kicsit másképp készítettük a b.lekvárt. Nem hámoztuk meg, nem állt éjszaka a cukorban és kg-onként 30 dkg cukrot tettünk hozzá. Nagyon finom lett!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban