2015. október 31., szombat

Habcsókos linzer

Omlós tészta, házi sárgabarack lekvár, roppanós habcsók. Pillanatok alatt elkészül és mennyei finom! 
Valamelyik nap Non plus ultrát sütöttünk a kisfiammal, de nagyon hamar elfogyott, mert vendégeink voltak. Ezért Milán ma ismét ezt a süteményt szerette volna, de nekem ma sem időm, sem kedvem nem volt az összeragasztással pepecselni, ezért úgy gondoltam, sütök egy sokkal egyszerűbb változatot, ami gyorsan elkészül, egyben kell megsütni és nem kell utólag ragasztgatni. Sütés közben a lekvár, a tészta és habcsók kombináció olyan csalogató illatot képzett: közben nyitva volt a konyhámban lévő teraszajtó - kint meseszép idő volt ma október végéhez képest - és azt vettem észre, hogy az utcán járkáló emberek a levegőben szaglásznak. :) Szerintem az egész utca érezte, hogy süteményt sütök.


A tortatál és a teás csésze, valamint linzer kiszúró forma és habzsák megtalálható a webáruházban
az alábbi linkre kattintva: 



Hozzávalók a tésztához:
kb. 40 darabhoz
20 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
12,5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája

A habcsókhoz:
2 tojás fehérje   
15 dkg porcukor

+ sűrű házi baracklekvár






Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, könnyen nyújtható tésztát kapunk - nem ragad, nem is kemény.
2. A habcsókhoz a tojások fehérjét elektromos habverővel (kézi mixerrel) elkezdjük felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, evőkanalanként elkezdjük hozzáadni a porcukrot, közben fél-fél percig verjük a habot. Végül fényes, szinte vágható masszát kapunk. Félre tesszük.
3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és linzerszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt tésztát újra összegyúrjuk, kiszaggatjuk). 
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a tésztát, mindegyiken szétkenünk egy mokkáskanálnyi lekvárt, majd a habot habzsákba tesszük és mindegyik tésztára nyomunk egy kis habsipkát.
5. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (A tészta világos maradjon... amikor a szélei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó, tovább ne süssük!)

Nézzétek, milyen szép sárga a tészta!
Mindig házi tojással készítem a süteményeket, 
melyek Anyukám tyúkudvaráról származnak. :)




Jó étvágyat!
Forrás: Meglepetés, 2015. márciusi szám :) 

2015. október 29., csütörtök

Burgonyás kifli

Ezek a pihe-puha, pillekönnyű kiflicskék nagyon etetik magukat - ajánlom, hogy dupla mennyiséggel süssétek meg rögtön, különben az utolsó darabokért veszekedni fog a család. :)
Nagyon jó nassolni való napközben vagy akár reggelire is fogyaszthatjuk teával, tejjel, kávéval és tízóraira csomagolva is kitűnő munkahelyre, iskolába egyaránt. Szerintem vegyétek fel a receptgyűjteménybe, mert nagyon könnyen elkészíthető és nagyon finom - imádni fogjátok, én már tudom! :)




Hozzávalók:
32 db kiflihez
40 dkg finomliszt
4 db kisebb burgonya megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
fél dl langyos víz a burgonya főző vizéből 
2 dkg friss élesztő
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 csipet kristálycukor      

+ 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve  


A képen szereplő termékek (fehér antik fa tálca, pöttyös kézműves kerámia, puha pöttyös szalvéta) megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:



Elkészítés:
1.  A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. (Dagaszthatjuk robotgéppel vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramján, és kézzel is.) Majd letakarva duplájára kelesztjük.
2. Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk és feltekerjük kifli alakban.
3.  Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket (egymástól picit távolabb), tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Még a múlt péntek délután fotóztam... 
Akkor még nem ilyen hűvösen sütött a nap és a napfényes teraszon majszoltuk a családommal. :)





Jó étvágyat!
  

2015. október 25., vasárnap

Hatlapos

Egy közismert és közkedvelt receptet hozok ma - puha, omlós tésztalapok nagyon finom kakaós főzött krémmel töltve. Azért tartozik a kedvenceim közé, mert nem túl édes, épp csak annyira, amennyire kell. Ettem is belőle rögtön három szeletet! Vagy négyet??? Te jó ég!
Ez volt a vasárnapi süteményünk a férjem kérésére, Ő ugyanis rajong a krémes süteményekért! Na, nem mintha én nem szeretném a krémeseket. :) Nekem aztán kedvenceim közé tartozik minden, ami sütemény! Kelt tészták, apró sütik, krémes sütemények, kalácsok... De térjünk vissza a hatlaposra, melyet a férjem szerint mérnöki pontossággal készítek. Mindig gyönyörködik benne, mennyire egyformák a lapok és krémek vastagsága, és milyen precízek a szeletek. Hát persze! Hiszen szívvel-lélekkel, szeretettel készítem az imádott családomnak! :)




Hozzávalók a tésztához:
kb. 16-18 szelethez 
60 dkg finomliszt
10 dkg zsír
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
kb. 1,5-2 dl tej

A krémhez:
7,5 dl tej
2 púpos evőkanál kakaópor
2 tojássárgája
7 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
8 dkg vaj

Ez a csodaszép pöttyös-rózsás English Rose porcelán süteményes kínáló megtalálható a webáruházban a pöttyös kávéscsészével együtt az alábbi linken:

 

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojást, végül annyi tejet, hogy egy könnyen kezelhető, jó nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen ragacsos, de kemény se.) 6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, kb. 16x24 cm-es téglalapra. Majd egy enyhén vajazott/lisztezett tepsi hátulján megsütjük a lapokat - mindegyiket 6 percig! előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben. (Ne süssük túl, világos maradjon a tészta! Nem baj, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből - hűlés közben még szilárdulni fog. Hagyományos sütőben 180 fokon süssük.)
2. A krémhez a tojássárgákat 4 evőkanálnyi cukorral picit habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mellyel szép simára keverjük. Felengedjük 1-2 dl tejjel, mellyel szintén jó simára keverjük.
3. A maradék cukrot összekeverjük az átszitált kakaóporral egy lábasban, hozzáöntjük a maradék tejet is és elkezdjük lassan forralni (közben kevergetjük, hogy a cukor szépen elolvadjon). Levesszük a tűzről, keveset hozzáadunk a tojásos-lisztes keverékhez a hőkiegyenlítés miatt, majd az egészet beleöntjük a lábasba (a kakaós tejhez), visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük folyamatos kevergetés mellett. Majd elzárjuk alatta tűzhelyet és amíg forró, belekeverjük a vajat. 
4. A még meleg krémmel megtöltjük a lapokat és hűtőbe tesszük 1 éjszakára. 
5. Másnap szeletelés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten is át tudjon puhulni, majd meghintjük a tetejét porcukorral és kb. 3x5 cm-es szeletekre szeleteljük.






Készítettem egy fotót a szeletelés előtt is, 
nekem már így is nagyon tetszett. :)
  

Jó étvágyat!

A recept Anyukám süteményes könyvéből...
Én kevesebb cukorral és több krémmel készítem.

  

2015. október 21., szerda

Sajtos-baconös tekercs

Pillekönnyű kelt tészta, sült bacon szeletek és olvadozó sajt... hát, ez isteni finom!! Reggelire - vagy akár korai vacsorára is - egy bögre tejjel kitűnő, és még tízórai is jól csomagolható. Imádom!!




 Hozzávalók:
kb. 9 tekercshez
40 dkg finomliszt átszitálva
1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint - függ attól is, mennyire sós a bacon)
2 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 tojás
fél dl olaj

+ 18-20 szelet bacon (kb. 20 dkg)
20 dkg szeletelt trappista sajt

A vidám színű pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A langyos vízben feloldjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és az olajat, majd az élesztős-cukros vizet is és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tésztát kapunk - ha esetleg nagyon ragacsos, akkor tegyünk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. (Lehet robotgéppel is dagasztani vagy a kenyérsütőgép dagasztó programjával.) Egy tálba tesszük a bedagasztott tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.
2. A szeletelt bacont egy serpenyőben kicsit elősütjük. A szeletelt trappista sajtot 3 cm széles csíkokra vágjuk.
3. A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd kinyújtjuk fél cm vastagra, kb. 25x30 cm téglalap alakúra. A hosszabbik oldalát 9 egyenlő részre osztjuk, ezáltal 9 csíkot vágunk (ezek a csíkok kb. 3-4 cm szélesek lesznek). Minden csíkra/tésztára ráteszünk sorba 2 sült bacon szeletet és  szeletelt trappista sajtot, majd feltekerjük a tésztacsíkokat. 
4. Kivajazott/lisztezett kis tepsibe tesszük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) 
 





Jó étvágyat!

2015. október 17., szombat

Borzas Kata avagy Rücskös diós

Linzer jellegű omlós tészta, nagyon finom sárgabarack lekváros diós töltelékkel. Biztos sokan ismeritek és szeretitek ezt a süteményt...!? Nálam a gyakran készítendő kategóriába tartozik a gyorsan és könnyen elkészíthetősége miatt. Tulajdonképpen azt hittem, hogy már feltettem a blogra régebben, de most vettem észre, hogy csak a Borzas túrós/Reszelt túrós változata szerepel itt, melyet még a blog indulásakor tettem fel. Pedig ezt a diós receptet már vagy 8 éve kaptam a nagynénémtől és azóta elég sokszor készítettem. Most pedig még Anyukám régi sütis könyvében is rábukkantam Rücskös tészta néven. Milyen "jópofa" név! :) Imádom ezt a könyvet! Mindig találok benne valamilyen finom régi, vagy akár számomra még új, nem ismert süteményt.




Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg kristálycukor
13 dkg zsír (vagy 15 dkg puha vaj)
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (bio vagy kezeletlen)
1-2 dl tej

 A töltelékhez:
2 tojásfehérje
8 dkg porcukor
3 púpos evőkanál sárgabarack lekvár
15 dkg darált dió

A pöttyös kézműves kerámia készlet megtalálható a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük sütőporral, a cukorral és a megmosott/megtörölt citrom reszelt héjával,  elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom levét és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta - közepesen kemény legyen. Két egyforma részre osztjuk, folcpackba csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe 15 percre.
2. A töltelékhez a tojások fehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, mellyel kemény habbá verjük. Belekeverjük a darált diót és a sárgabarack lekvárt is óvatosan.
3. A tepsit pici zsírral/vajjal kikenjük, liszttel meghintjük, majd kivesszük a mélyhűtőből az egyik tésztát és egyenletesen belereszeljük a tepsibe egy nagy lyukú reszelőn. Erre rásimítjuk a diós tölteléket, majd kivesszük a mélyhűtőből a tészta másik felét is, melyet szintén egyenletesen ráreszelünk a töltelékre.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - lehet hagyományos sütőben is sütni.)
5. Amikor megsült, legalább fél óráig hagyjuk hűlni, hogy picit összeálljon/szilárduljon a töltelék, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.






      
  
Anyukám régi könyvében Rücskös tészta néven :)



...és a nagynéném kézzel írott recepjte

 
        
Jó étvágyat!