2014. szeptember 24., szerda

Bögrés hangyaboly süti

Fél óra alatt elkészíthető, "jópofa" és nagyon-nagyon finom süteményt hozok Nektek, melyhez éppen hogy csak egy keverőtál és egy tepsi kell. 
Hetek óta nem sütöttem semmit... egyrészt élvezettel eszegettük/eszegetjük a kertben érő őszi gyümölcsöket, másrészt sajnos nem volt időm a konyhában tevékenykedni sütemények terén. 
Két héttel ezelőtt viszont Milán óvónénijei családlátogatásra jöttek, és mindenképp szerettem volna őket megkínálni saját készítésű süteménnyel. De sajnos időhiány miatt nem tudtam "komolyabb" sütivel készülni. Az előtte lévő napokban Neánál láttam hasonló süteményt, melyről eszembe jutott, hogy nekem is van ilyesmi receptem, amit néhány évvel ezelőtt gyakran készítettem és szerettem, pont a gyorsan elkészíthetősége és finomsága miatt. Íme mutatom a receptet... két hete tárolgatom róla a fotókat a gépemen, ideje, hogy felkerüljön végre a blogra, mert megérdemli.

A webáruházban tovább bővülnek a pöttyös kerámia termékek,  a linkre kattintva megtalálhatók:  
www.pottyosotthon.hu



Hozzávalók: kb. 20x30 cm-es tepsihez
A bögre mérete: 2,5 dl
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre kristálycukor (én csak 3/4 bögre cukrot szoktam bele tenni)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 bögre kefir
- fél bögre olaj
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 közepes citrom reszelt héja és leve (bio citrom)
- másfél csomag étcsoki dara (150 g)

+ a tetejére porcukor

 


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
2. A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral (fehéredésig). 
3. Hozzáadjuk a kefirt és az olajat, majd a citrom reszelt héját és kifacsart levét. 
4. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is, mellyel szép simára keverjük a tésztát.
5. Óvatosan beleforgatjuk az étcsoki darát is.
6. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő a sütőtől függően eltérhet - nálam 20 perc - végezzünk tűpróbát!)
7. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:
A sütemény tetejére porcukor helyett olvaszthatunk 15 dkg étcsokoládét is 1 evőkanál olajjal, majd megszórhatjuk pici étcsoki darával. A könyvemben így szerepel, mint ahogy az itt látható fotón is látszik. Készítettem már így, nagyon finom - csak most nem volt időm csokit olvasztani a tetejére.



  
Jó étvágyat! 
 

2014. szeptember 22., hétfő

Életjel...

Rég jelentkeztem új bejegyzéssel itt a blogon, és igazából a blog facebook oldalán is elég hiányosan vagyok jelen mostanában, és akkor is csak néhány percre. A kedves blogtársak oldalain sem nézelődtem az elmúlt hetekben, pedig szeretem tudni és olvasgatni, hogy mi történik Velük/Veletek...
Az első hetekben csak szimplán elfoglalt voltam, nagyon sok minden összejött: rengeteg intézni való és egyéb dolgok + emellett a napi teendők, család... Másfél héttel ezelőtt pedig a Testvérem rosszul lett, kórházba került. Onnantól kezdve pedig még jobban a feje tetejére állt körülöttem minden. A napok nagy része a kórházi látogatással telik. Egy hete pedig mindezt megtetőzte az, hogy a Testvérem a kórházban is rosszul lett, elesett és eltört a gerinc alsó 3 csigolyája. Négy órás, nagyon komoly műtéten esett át, melyet a családommal a kórház folyosóján izgultunk végig késő este. Így amellett a betegsége mellett, mellyel kórházba került, lett még egy betegség. Most már napról-napra jobban érzi magát egy picit, de szerintem nagyon nehéz időszak áll előtte, és előttünk is. Én pedig pluszban még a szüleimért is nagyon aggódom... idősek, fáradtak, megviseltek.

Mindezt azért írtam le, mert biztos vagytok néhányan, akik esetleg hiányoltok, és szerettem volna egy kis élethelyzetet adni magamról. Mindemellett azért a jövőben próbálok kicsit jelen lenni a blog körül - ha lesz rá lehetőségem - ezzel is egy picit elterelni és kikapcsolni a gondolataimat.