2016. március 14., hétfő

A tökéletes kókuszkocka

A klasszikus sütemény tökéletes változata könnyű, puha, mézes tésztával, csupa kakaós mázzal. 
A kókuszkocka gyerekkoromban gyakori sütemény volt, Anyukám szerette készíteni, mert elég egyszerű sütemény és viszonylag hamar elkészül. Mi pedig szerettük hamar eltüntetni az asztalról - óriási kedvencünk volt. A blogon már található róla recept (itt olvasható) , de a férjem szerette volna, hogy a süti mézes tésztája még könnyebb, puhább legyen és azt az ötletet adta, hogy kevesebb liszttel készítsem a megszokott többi hozzávalóhoz képest. Ezáltal tényleg olyan laza mézes tésztát kaptam, hogy csak úgy szippantotta magába a finom kakaós-rumos mázat a mártogatáskor. Ez tényleg egy tökéletesített változat, mindenképp ajánlom Nektek kipróbálásra, én ezentúl mindig így fogom készíteni - ez egész biztos! :)

A pöttyös kézműves kerámiák és a krém színű olasz kávéfőző megtalálható a webáruházban 

az alábbi linken:






Hozzávalók a tésztához:
20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)

A mázhoz:
22 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
8 evőkanál tej
4 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rum

+ 20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez





Elkészítés:
1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel. Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
2. Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
3. Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
4. A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban (néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat). Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben. 
5. Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!








Jó étvágyat!

2016. március 2., szerda

Egy év telt el...

Egy év telt el, hogy a Testvérem örökre elment. Azt hittem, hogy egy év után egy kicsit enyhülni fog a hiánya, de még a mai napig sem telik el úgy fél óra, hogy ne gondolnék rá. Hiába van rengeteg munka, intézni való, hiába van a mindennapi kapkodás, rohanás, hiába kötik le a gondolataimat egyfolytában a napi dolgok, Ő folyamatosan eszembe jut. Az elmúlt napokban pedig ugyanúgy gondolok rá minden egyes percben, mint 1 évvel ezelőtt ilyenkor. ...és néha olyan jól esik sírni egy kicsikét.