Hamis leveles tészta
5 perc alatt összegyúrjuk a tésztát, majd betesszük egy éjszakára a hűtőbe és másnap kedvünk szerint formázzuk, valamint ízlés szerint töltjük (lekvárral, dióval, mákkal, túróval, mogyorókrémmel, vagy akár sós töltelékkel is). Beleszerettem ebbe a tésztába, mert nem kell hajtogatni, mégis valóban leveles lesz az állaga sütés után. Sőt, még egy kicsit a hájas tésztához is tudnám hasonlítani. Nagyon tudom Nektek ajánlani ezt az egyszerű alaptésztát!
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.
- Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.
- Másnap újra átgyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, majd ízlés szerint formázzuk, töltjük.
SZERELMESLEVÉL SZILVALEKVÁRRAL TÖLTVE recept az alábbi linkre kattintva:
MINI SAJTOS ROLÓ recept az alábbi linkre kattintva:
Nagyon tetszik a recept..... de van egy kérdésem, gondom......
VálaszTörlésBarna rizs lisztből ez elkészíthető ??????? / én csak azt használhatom..../
Köszönöm szépen , ha válaszolsz !
Kedves Mária!
TörlésRizslisztet nagyon ritkán használok - ezt a tésztát pedig még nem próbáltam más liszttel - emiatt ebben sajnos nem tudok tanácsot adni.
Szia! Kérdezném, hogy a vaj az vaj vagy margarin is jó? köszi
VálaszTörlésSzia Timi!
TörlésTeavajat szoktam használni ennél a receptnél, de ha szereted a margarint, azzal is készítheted nyugodtan.
Jó sütést!
Üdv.: Gabriella
Én már évek óta használom ezt a receptet,csak hideg vízzel.Sajtos rudat mindig ebből csinálom,de akkor még 8 dkg reszelt sajtot adok a tésztához.A hűtőben napokig is eláll,ha van időnk és kedvünk felhasználhatjuk krémes ( akkor 2 lapot sütünk a tepsi hátulján belőle ),vagy sajtos rúd készítéséhez .Én is ajánlom kipróbálásra mindenkinek :)
VálaszTörlésNekem is van egy házi leveles tészta receptem, hasonló a tiédhez, csak azt hajtogatni is szoktam. Kipróbálom majd ezt is, mert egyszerűbbnek tűnik. Köszi a receptet :-)
VálaszTörlésSzívesen Katalin.
TörlésNekem most a két gyerek mellett nem igazán van időm a hajtogatásra, ezért próbáltam ki ezt a hajtogatás nélküli, éjszakai pihentetős verziót és nagyon megszerettem! :)
Viszem én is ( szintên idohiany miatt).
VálaszTörlés:) Vidd nyugodtan.
TörlésAz en tesztäm kb 18 orät volt a hütöben. Mär kivettem egy oräja, de meg mindig nagyon kemeny. Mär kezdem feladni a remenyt, hogy lesz belöle valami.
VálaszTörlésBízom benne, hogy nem a fagyasztóba tetted, mert akkor kell neki vagy 10 óra, mire kienged. Ezt a tésztát csak a hűtőbe kell tenni! De attól is függ, hogy a hűtő kinek hányas fokozatra van állítva... Nálam a hűtő mindig csak 2-es fokozaton megy, nincs maximumra állítva, így a tésztám nem lesz kőkemény, ha beteszem egy éjszakára. Amint kivettem a hűtőből, rögtön tudtam nyújtani.
TörlésEgyébként keresd vissza a Fb oldalamon ennek a tésztának a bejegyzését/megosztását és ott láthatod, hogy amióta kitettem ezt a receptet, többen is elkészítették és mindenkinek tökéletesre sikerült és nagyon ízlett.
Különben semmi gond nem lesz a tésztáddal... várd ki türelmesen, míg nyújtható állapotba kerül és tetszés szerint nyújthatod, formázhatod, töltheted. :)
Ma kipróbáltam és nagyon jó lett a lekváros papucsom! Többször is fogom használni ezt a tésztát legközelebb kakaós csigához! Köszönöm!
TörlésKöszönöm Gabicsek, igen a türelem segitett :-) finom sajtos baconos csavart keszült belöle
VálaszTörlésÖrülök. :)
TörlésMost vettem észre ezt a tésztádat kifogom próbálni én is !Köszi!
VálaszTörlésSzívesen Éva. Szerintem tetszeni, ízleni fog.
TörlésLehet hülye kérdés,de lehet azért hajtogatni?köszi
VálaszTörlésLehet hajtogatni. De ha hajtogatni szeretnéd, akkor az igazi vajas tésztát ajánlom.
TörlésKöszönöm,☺nagyon sok receptedet kipróbàltam màr,pontossak és nem csalódik az ember,további sok sikert és gratulàlok a blogodhoz.
TörlésSzia!Most találtam meg ezt a receptet.Kifogom próbálni mert az igazi nagyon macerás 3x hajtogatni,ja meg halyat nem lehet kapni.
VálaszTörlésUdv.Julika
Csodasak a receptjeid ,sokat kiprobaltam gratulalok
VálaszTörlésKedves Gabriella. Meg szeretnem kerdezni, hogy ha kremeshez akarnam felhasznalni ezt a tesztat, milyen mereture lehet kinyujtani? Mennyire lenne elegendo? Koszonom elore is a valaszodat. Nagyon jok a receptjeid, kiprobaltam mar egy parat!
VálaszTörlésKedves Éva!
TörlésAz általában leírt krémes receptekhez elegendő ez a tésztamennyiség, jó vékonyra kell nyújtani. Bár én még nem készítettem krémest, de több kedves blogolvasó is jelezte már nekem, hogy készített krémest ebből a tésztából és nagyon jó volt - elég volt a tészta a receptekben leírt krémeshez.
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést!
Üdv.: Gabriella
Én is sütöm ezt a tésztát ,sok hosszú éve. Szilvalekváros papucsnak is nagyon finom.Sokáig eláll,ha el nem fogy.
VálaszTörlésSzia Gabriella! Lehet ezt a tesztat fagyasztani? Koszi es kellemes unnepeket ! <3
VálaszTörlésTetejét nem kell megkenni semmivel, mikor a sütőbe teszem?
VálaszTörlésKét órai állás nem elegendő, kell egy éjszaka?
...én most Gabi helyett válaszolok!- nem elég a tésztának 2 óra pihenés!-kell. mint Gabi is írta min.12 óra !-különben olyan lapos, laska lesz belőle !(tapasztalat :D )
TörlésSzia! Én ezt a tésztát sajtos, és szezámos rúdnak gondoltam. Mit gondolsz? Egyebkent, Áldott Karácsonyt Kívanok Nektek! 😊
VálaszTörlésSzia Kata!
TörlésTökéletes annak is.
Kellemes készülődést, szép Karácsonyt kívánok én is ! :)
Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésJó estét kívánok. Ma gyurtam be a tésztát . Sos lesz belőle . Hány fokon kell sütni és mennyi ideig? Köszönöm szépen . Timi
VálaszTörlésKedves Gabriella ! Nagyon finom ez a leveles tészta, sokkal egyszerűbben lehet készíteni, mint a hajtogatósat, és a vég eredmény ugyanolyan finom.Köszönöm szépen.
VálaszTörlésMa kipróbáltam 2 szál túrós rétes lett belőle. Köszönöm a receptet nagyon jó.
VálaszTörlésSzia Gabika! Én elfeleztem a tésztát, sajtos rúd és szilvas papucs lett belőle egyszerre. Előzőleg krémes lapot sütöttem. Mindegyik nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet, nagyon szeretem!
VálaszTörlésJó reggelt és ha csak 2-3 órát pihentetjük a tésztát
VálaszTörlésNem tudom, még nem próbáltam, lehet, hogy elég annyi idő is. Eddig én egész éjszakára a hűtőben hagytam.
TörlésÉn durumliszttel fogom kipróbálni szilvás papucsnak.
VálaszTörlésKedves Gabriella! Köszönöm ,hogy meg osztottad a receptedet,nagyon jónak tűnik,hamarosan ki próbálom!!Köszönöm szépen!!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?
VálaszTörlésMeddig és milyen fokozaton kell sütni ? Köszönöm :)
VálaszTörlésSütési időt, és hőfokot légyszi!!!!!!
VálaszTörlésAttól függ, mit sütünk a tésztából, mekkora a sütemény, milyen töltelékkel készítjük... De kb. 180 fok légkeverés 20-25 percig.
TörlésBúrkiflihez kerestem könnyen, gyorsan elkészíthető tésztát tésztát, így találtam rá a tiédre. Szerinted lehet búrkiflihez használni? Köszönöm előre is a válaszodat. Éva
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a receptet! 🤗Sándor Józsefné 🥰magdolnatoth66
VálaszTörlésLeveles tészta receptje! 🤗🥰
VálaszTörlés