Kakaós kókuszhabos csiga

Omlós kakaós élesztős tészta, roppanós kókuszhabbal. Tulajdonképpen ez a süti a kedvenc gyerekkori süteményem: a kókuszos tekercs kakaós változata. Vagyis én variáltam át kakaósra, mivel imádom a kókusz-kakaó párosítást. Egyszerű és nagyon finom! Ünnepre vagy sima hétvégi sütinek, esetleg gyermeknek uzsonnára 1-2 darab - minden alkalomra jó választás.

A recept a süteményes könyvemben is megtalálható volt új receptként. A könyv pedig a webáruházunkban kapható az alábbi linken: pottyosotthon.hu , aki esetleg még nem hallott róla. :)




Hozzávalók a tésztához:

40 dkg finomliszt

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

kb. 3 dkg zsír

8 dkg porcukor

1 dl langyos tej

2,5 dkg friss élesztő

3 tojássárgája

3 dkg holland kakaópor

kb. 1-2 evőkanál tejföl

csipet só


A töltelékhez:

4 tojásfehérje

18-20 dkg porcukor (ízléstől függően)

10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejben simára keverjük és felfuttatjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, porcukorral, sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül annyit tejfölt, hogy egy puha, de nem ragacsos, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  3. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beledolgozzuk a porcukrot, és vízgőz felett tovább habosítjuk kézi mixerrel kb. 2-3 percig, amíg szép fényes lesz.
  4. Levesszük a gőzről a habot és belekeverjük a kókuszreszeléket.
  5. A tésztát kettévesszük, mindkettőt kinyújtjuk téglalap alakúra kb. fél cm vastagra. Mindkettőre rákenjük a kókuszhabot egyenletesen - a tészta felső részénél hagyjunk ki 1-2 cm-t, hogy amikor feltekerjük, ne folyjon ki a hab. Ezután szorosan, óvatosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit (egyiket is, másikat is). Fóliába csomagoljuk egyenként, és betesszük a mélyhűtőbe 15 percre, hogy könnyebb legyen szeletelni.
  6. Majd egy éles késsel felszeleteljük kb. 1,5 cm széles csigákra. 
  7. A csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük egymástól 1-2 cm távolságra, és előmelegített 170 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 15-20 percig sütjük. Világos maradjon a kókuszos hab, ne süssük túl, mert nagyon kiszárad és kemény lesz!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban