Kókuszos tekercs
Ez a kókuszos tekercs igazi nosztalgia sütemény számomra. 20-25 évvel ezelőtt Anyukám szinte minden hétvégén megsütötte, mert nagy kedvence volt az egész családnak. Az Ő receptje alapján szoktam készíteni én is - bár a recept egy régi szakadt papírra van leírva, melyet itt-ott már alig lehet elolvasni, emiatt ideje felvezetni ide a blogra is a családi receptek közé. Ettől függetlenül a papírt meghagyom emlékbe, mert amikor ránézek ezekre a foszlányos régi receptes cetlikre, újra átélem a gyerekkori sütéseket Anyukámmal. Így voltam ezzel szombaton is, amikor sütöttem ezt a süteményt.
Szerintem nagyon sokan ismeritek ezt az élesztős omlós sütit és biztos vagyok benne, hogy szeretitek is...
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg sima liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
kb. fél dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
A töltelékhez:
2 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
8-10 dkg kókuszreszelék
Gyönyörű kézműves kerámia tányérok és bögrék a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt belemorzsoljuk fél dl tejbe és a cukorral elkeverve felfuttatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk. Omlós tésztát kapunk. (Ha esetleg a tészta kívánja, adhatunk még hozzá pici tejet.) Fél óráig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a kristálycukrot és gőz fölött tovább keményítjük a habot. (a víz ekkor már ne főjön, csak gőzölögjön, valamint a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe) Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 40x20 cm-es téglalapra és a kihűlt töltelék masszát egyenletesen rákenjük. Feltekerjük, mint a piskótatekercset és vizes késsel 1-1,5 cm széles darabokra szeleteljük, sütőpapíros tepsire fektetjük.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt világos sárgára sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
...és a kis régi szakadt cetli, melyen a recept szerepel.
Pici módosítással ugyan, de így készítem én is.
Jó étvágyat!
Földrajz-környezetvédelem tanári szakkal a hátam mögött mindig imádtam fotózni a természetet, a hegyeket, a tájakat, virágokat, várakat, kastélyokat, állatokat és tulajdonképpen mindent. Sajnos a régi fényképezőgépem az utóbbi hónapokban nem működött túl jól, de én akkor is rendíthetetlenül fotóztam. Egy-két hónapja viszont kaptam a férjemtől egy új gépet, mert látta, mennyire szenvedek a régivel (néha már képtelen voltam vele készíteni egy normális fotót), de az újjal még nagyobb örömmel fotózom. Igaz, a gép adottságait negyed annyira sem használom ki, mint amennyire képes lenne, mert sajnos nincs időm tanulmányozni. Egyszer talán arra is lesz időm...
Mutatok Nektek néhány fotót, melyeket a napokban Anyukám virágoskertjében készítettem nagyon amatőr fotósként.
A kis árvácska fotó pedig már a mi udvarunkon készült,
a fű között találtam árván.
Olyan aranyos...
Imádom a receptjeidet, sok újdonsággal örvendeztettem meg a családot a blogodról. Ennek a sütinek a leírásában nem találom a kókuszt....gondolom én, hogy hol kell használni, de azért szólok! :D :D
VálaszTörlésKedves Era!
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a receptek. :) A kókuszreszeléket akkor tesszük bele, miután kemény habbá vertük a tojásfehérjét, aztán gőz fölött a cukrot hozzáadva tovább keményítjük, végül jön bele a kókuszreszelék.
Én ezt úgy ismertem, hogy a tojásfehérjét csak simán verjük fel a porcukorral és belekeverjük a kókuszt, nem a víz fölött. Legközelebb így sütöm meg anyuval, mindig jó újítani. :) Ja, és nálunk "asszonykonty" néven fut, és olykor dióval is csináljuk kókusz helyett... :)
VálaszTörlésAsszonykonty - de jó név, nem hallottam még ennek a sütinek. Én mindig kókuszos tekercsként ismertem. Nagyon szeretem, amikor az ilyen régi nosztalgia sütiknél kiderül, hogy az ország különböző részein más-más néven hívjuk.
TörlésAmikor ezt a süteményt sütöttem kezdőként még annak idején, Anyukám mindig figyelmeztetett, hogy nehogy elfelejtsem gőz felett verni a habot. :) Pedig szerintem anélkül is kemény lesz. De ha Ő így csinálta mindig, én is ennél maradtam.
Szeretem a nosztalgia-süteményeidet, meg az összes többit is:-) Nálunk diós-kakaósan készült hasonló, meglehetősen gyakran. Jó ideje szeretném már megsütni.
VálaszTörlésSzépek a fotóid!
Köszönöm szépen Gerdi, aranyos vagy. :)
TörlésA diós-kakaós változat nekem nem ismerős, viszont nagyon jó páros, úgyhogy imádnám!!
Finom lehet a kókuszos süti, és nagyon szépen tálaltad is!
VálaszTörlésA virágaid gyönyörűek - vagyis Anyukád virágai - gratulálok hozzá, és az új géphez. Legyen benne sok örömed!
Nekünk is két gépünk van. Az új, ami már nem is annyira új, mert már kb. 3 éves, szintén nagyon sokat tud, egy elég nagy Canon, úgy érzem bonyolultabb mint egy számítógép :-) Mi talán csak a negyedét használjuk a funkciói közül :-) Én a régit jobban szeretem, az ételeket is evvel szoktam fényképezni, csak szegénynek az aksitartó ajtaját már befőttes gumik tartják össze, mert vele volt 2009-ban a nagy balesetem Erdélyben, akkor "mindketten repültünk", mikor egy száguldó biciklis elütött a hegyről lefelé jövet, és több mindenem eltörött.... Szerencsére az erős agyrázkódástól ebből semmire sem emlékszem :-) Azóta is vágyom vissza oda :-)
Köszönöm szépen Katalin, aranyos vagy.
TörlésErdély gyönyörű, a balesetedet olvasva viszont elszörnyedtem.
Ó, a gépemnek a tudását én sem használom ki - tulajdonképpen semennyire, mert hiába van meg lassan két hónapja, nem volt még időm komolyabban nézegetni és tanulmányozni.
Egyébként nem terveztünk új gép vásárlást, de a régi gépem néha már nagyon kiszámíthatatlan volt - valamikor még sikerült vele készítenem egy valamire használható képet, valamikor viszont egyáltalán nem sikerültek a vele készített képek. :(
Mi is sütöttük kókusszal és dióval is, általában mindkettőt egyszerre (felesben). Az asszonykonty frappáns elnevezés, én sem ismertem ezen a néven :) Imádom a virágokat, szépek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska, kedves vagy. Örülök, hogy benéztél.
TörlésNagyon guszta a süteményed! Szeretem a kókuszos sütiket és van is egy receptem majd megnézem pontosan , mert ha ez más akkor kipróbálom ezt is mint a sütés nélküli kókuszosodat aminek húsvétkor nagy sikere volt, köszi! ( Nem tudom hogy láttad-e a blogomban?)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva.
TörlésElkészítetted a kókuszos álmot? De jó. Gyakran benézek hozzád, de szerintem eddig elkerülte a figyelmemet, megyek és megnézem. :)
Nagyon guszta a sütid, de a képeid is fantasztikusak, csak ámulok és bámulok. Légy kedves kukkants be hozzám meglepetés vár.
VálaszTörlésNagyon kedves vagy Mrita, köszönöm szépen. :)
TörlésA klasszikus! Lakodalmak elmaradhatatlan süteménye. Szeretem! :-))
VálaszTörlésÉrdekes, hogy mindenki lakodalmasként emlegeti... én nem emlékszem ilyenre, hogy gyerekkoromban találkoztam volna vele lagzikban. Lehet, hogy felénk nem volt divat lagzis sütiként... :) De klasszikusként mindenképp említhető. Örülök, hogy benéztél. :))
TörlésNagyon jó recept, finom süti lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Marisz, tényleg finom.
TörlésNem sütöttem még ilyen tekercset. Pedig biztos finom lehet! Mindegy, a sorba ő is beállt! A százszorszép a kedvencem... :o)
VálaszTörlésKöszi Kriszti. :o)
TörlésÖrülök, hogy tetszik a százszorszép. Nekem mindig Nagymamám jut eszembe erről a kis virágról - az udvarán tele volt a fű százszorszéppel.
Milyen érdekes, hogy Te még nem sütöttél ilyen sütit, pedig valóban klasszikus, régi sütemény.
Kedves Gabriella.Nagyon sok recepteket elmentettem ezért most úgy döntöttem hogy....
VálaszTörlésA kókúszos tekercset szeretném megsütni és azt szeretném kérdezni hogy a tölteléket dióval is lehet készíteni és milyen annak az adagja?És ha 2 adagot készítek fele zyír+felé margarin jó lessz?
Igen, nyugodtan készítheted fele zsír, fele vajjal.
TörlésA diós változatot ugyanígy készítsd, szerintem ugyanennyi darált diót tegyél bele. De úgy is készítheted, hogy a darált diót fokozatosan adod hozzá, nem egyszerre és meglátod, hogy az állaga milyen lesz.
Jó sütést kívánok! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :)