Kelt kakaós csiga

Bár a blogomon kétségkívül a villámgyors kakaós csiga az egyik legnépszerűbb recept, melyre eddig több, mint 1 millió 200 ezerszer kattintottatok rá (igen, valóban óriási szám: 1.200.000!). A Facebook oldalamon pedig 70 ezres megosztással büszkélkedik a villámgyors kakaós csiga bejegyzésem (tény, hogy akár akartam, akár nem, de jól elterjesztettem ezt a receptet 😊). A családom körében is közkedvelt, elég gyakran sütöm, ha gyorsan valami édességet szeretnénk és van hozzá itthon túró is, hiszen nálam valóban bő 30 perc alatt elkészül a hozzávalók kimérésétől kezdve a sütés végéig. DE!! Imádjuk azt a kakaós csigát is, ami kelt tésztából készül, még ha picit több ideig is tart az elkészítése - bár egyáltalán nem bonyolult, sőt! Néha bizony a kelt tésztás verziót kívánja meg a családom, ami nem csoda, hiszen olyan foszlós, pihe-puha a tésztája és annyira finom!!! Nem igazán lehet neki ellenállni! Ne habozzatok, süssétek meg bátran ezt a változatot is!

Az Amerikában élő unokatesóm kisfiával itthon - a szüleinél - nyaralt úgy két hónappal ezelőtt... és említette, hogy a pici fia odavan a kakaós csigáért, de neki valami miatt nem sikerül olyan jól ott kint az óceán túl oldalán. Ezért, amikor itthon voltak és elmentünk hozzájuk látogatóba, kakaós csigát sütöttem/vittem nekik. :) Tehát a képen szereplő példányok úgy két hónapja készültek, azóta várják, hogy felkerüljenek ebbe a receptgyűjteménybe - persze nem ezt vittem hozzájuk, dupla adagot sütöttem, mi sem maradhattunk ki itthon a jóból. :) A fotóalanyok magunknak készültek.






Hozzávalók:
kb. 14 darabhoz
50 dkg kelt tészta sütemény liszt vagy finomliszt
1 kávéskanál só
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
1 tojássárgája

A kakaós töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj langyosra hűtve
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor 
(természetesen hagyományos kakaópor is lehet)


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk a langyos tejben 5-10 perc alatt. A maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citrom héját összekeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját is. Bedagasztjuk a tésztát, mely fényes, rugalmas legyen, de ne ragadjon! Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljuk az állagát. Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk 1 cm vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a porcukor és kakaópor keverékével. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük, majd 2 cm szélesre szeleteljük egy éles késsel.
  3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercseket - nem szorosan egymáshoz, de nem is kell egymástól nagyon távol rakni, nem baj ha egybesül, annál puhább lesz a kérge is, nem szárad ki. 
  4. Kelesztjük még kb. 10 percig a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető, de valószínű, több idő lesz a sütési idő.)
  5. Enyhén meghintett porcukorral tálaljuk.

Olyan gyakran sütöm, 2020. áprilisában új fotók is készültek


 




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Életem első kakaós csigája, de biztosan nem az utolsó, szuper lett. :) Köszi a receptet!

      Törlés
  2. Mindig elámulok a kelt tésztáidon, ez már művészet :)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem, isteni finom, sokszor fogom készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. :)

      Törlés
  4. Kedves Gabriella,ezek a csigák fantasztikusan finomak lettek.Még sosem sikerült ilyen jól a kakaós csigám,pedig sok receptet kipróbáltam már.Ezután már csakis így készítem.A Te receptjeidben még sosem csalódtam,a fotóid pedig gyönyörűek,egyből meghozzák a kedvet a sütögetéshez.Köszönöm ezt a finom receptet is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy ennyire ízlett. ...és boldogan olvasom, hogy tetszenek a receptjeim, fotóim. :)
      További kellemes időtöltést kívánok itt a blogomon és jó sütögetést! :)
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  5. Másodszorra sütöm a recepted szerint, szuper! Tökéletes a recept, könnyű dolgozni a tésztával, isteni finom a végeredmény. Épp eszik a gyerekek, és újfent döbbenten konstatálják, hogy mennyivel jobb, mint a bolti. Köszönöm a remek receptet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik a gyerkőcöknek Petra. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
    2. Én köszönöm! Fahéjjal is nagyon finom, úgy próbáltátok már?

      Törlés
  6. Most készitettem a lányokkal (5 és 3), istenien néz ki, és jól szorakoztunk! Most együtt varjuk, hogy vegre kész legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyesek a leányzók, biztos nagyon fog nekik ízleni. :)

      Törlés
  7. Nagyon finom lett a csiga, jobb, mint a kedvenc pékségünké ;). Már csak a megfelelő sütést kell eltalálnom a gàztűzhelyemmel, 4-5 tepsivel sütöttem (dupla tésztából készült) és mindegyik "más". Fogok még csinálni máskor is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy írtál. :)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  8. Gabikám! Nagyon örülök annak hogy Rád találtam mert igazi jó tökéletes recepteket közre adsz! Eddig soha nem csalódtam benned ! Kívánok neked nagyon jó egészséget! További szuper recepteketLegyen a családod nagyon büszke rád!

    VálaszTörlés
  9. Tökéletes! Köszönöm a receptet, legszívesebben mindet felfaltam volna. :) :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gabriella!
    Érdeklődnék, hogy úgyis működik, ha előző este összeállítom a tésztát, hűtőbe teszem, és másnap reggel megsütöm?
    Illetve ha fahéjjal készítem, akkor is ugyanannyi a fahéj és a cukor mennyisége, mint a kakaós verziónál?
    Továbbá megjegyezném, hogy nagyon klasszak a receptek és a fényképek egyaránt, már jó néhányat megsütöttem és sosem csalódtam, isteni lett a végeredmény! :)
    Nagyon köszönöm a választ!
    Üdvözlettel, Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)
      Sajnos abban nem tudok neked segíteni, hogy ennél a tésztánál alkalmazható-e az éjszakai hűtőben kelesztés, mert még nem próbáltam ezt a tésztát így.
      Ha fahéjasan szeretnéd csinálni, szerintem fahéjból túl sok lenne a 3 dkg, mert elég intenzív íze van a fahéjnak, tehát abból kevesebb kell. Viszont hetek óta tervezek fahéjas csigát sütni, mert már én is úgy megennék egy-két fahéjas tekercset. Szerintem sor kerül rá a napokban, figyeld a blogomat vagy a Fb oldalamat, mert hamarosan megosztom a fahéjas csiga receptemet is. :)
      További jó sütögetést kívánok Neked és kellemes időtöltést itt a blogomon!

      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. Kedves Gabriella!
      Elkészítettem a csigákat, úgy, hogy előző este gyúrtam össze a tésztát és hűtőben kelesztettem meg. Nagyon finom lett a végeredmény! A fahéjas csigánál ugyanehhez a tészta mennyiséghez, 6 dkg porcukrot és 8 g fahéjat használtam és nagyon jól sikerült a süti, személy szerint nekem még jobban ízlett, mint a kakaós verzió. :)
      Köszönöm a receptet és a hasznos tanácsokat!
      Kellemes hétvégét!
      Üdvözlettel, Zsuzsi

      Törlés
  11. Köszönöm a receptet ,kislányom is nagyon szereti finom puha.Szeretem a receptjeid, nagyon finomak .Tōled szoktam süni.Egyebként meg csak a te recepteddel sikerült eddig csak a pogi. A pehelykönnyű burgonyásat imádjuk.

    VálaszTörlés
  12. Hosszan tartó kutató munka után rátaláltam erre a csiga receptre és micsoda megérzés! Isteni lett, a családom hamar elkapkodta ;) köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet! Én készítettem túrósat is 450g túró, 1tojas, 1vanilin, 5dkg cukor, kis citromlé.

    VálaszTörlés
  14. Eddigi sütögetéseim legjobb kakaós csigája lett. Pihe-puha. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. Ma csinálom meg másodszor. Imádom a receptjeidet. Csak tőled sútök. Van ,hogy szinte nekem már nem is jut úgy elkapkodják a fiúk.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gabi,nagyon köszönöm ezt a receptet.Sokszor megsütöttem,könnyű,egyszerű. Ideje volt megköszönnöm.Eszter

    VálaszTörlés
  17. Teljes kiőrlésű verzióban készítettem el, tökéletes a recept így is. :) búzasikérrel pótolva, kókusztejjel tehéntej helyett, édesítőszerrel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban