Kelt kakaós csiga

Olyan foszlós, pihe-puha a tésztája és annyira finom!!! Nem igazán lehet neki ellenállni! Ne habozzatok, süssétek meg bátran ezt a klasszikus kelt kakaós csigát! 






Hozzávalók:
kb. 14 darabhoz
50 dkg kelt tészta sütemény liszt vagy finomliszt
1 kávéskanál só
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
1 tojássárgája

A kakaós töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj langyosra hűtve
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor 
(természetesen hagyományos kakaópor is lehet)


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk a langyos tejben 5-10 perc alatt. A maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citrom héját összekeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját is. Bedagasztjuk a tésztát, mely fényes, rugalmas legyen, de ne ragadjon! Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljuk az állagát. Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk 1 cm vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a porcukor és kakaópor keverékével. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük, majd 2 cm szélesre szeleteljük egy éles késsel.
  3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercseket - nem szorosan egymáshoz, de nem is kell egymástól nagyon távol rakni, nem baj ha egybesül, annál puhább lesz a kérge is, nem szárad ki. 
  4. Kelesztjük még kb. 10 percig a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető, de valószínű, több idő lesz a sütési idő.)
  5. Enyhén meghintett porcukorral tálaljuk.

Olyan gyakran sütöm, több fotó is készül róla - itt most épp kerek sütőformában


 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Életem első kakaós csigája, de biztosan nem az utolsó, szuper lett. :) Köszi a receptet!

      Törlés
  2. Mindig elámulok a kelt tésztáidon, ez már művészet :)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem, isteni finom, sokszor fogom készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. :)

      Törlés
  4. Kedves Gabriella,ezek a csigák fantasztikusan finomak lettek.Még sosem sikerült ilyen jól a kakaós csigám,pedig sok receptet kipróbáltam már.Ezután már csakis így készítem.A Te receptjeidben még sosem csalódtam,a fotóid pedig gyönyörűek,egyből meghozzák a kedvet a sütögetéshez.Köszönöm ezt a finom receptet is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy ennyire ízlett. ...és boldogan olvasom, hogy tetszenek a receptjeim, fotóim. :)
      További kellemes időtöltést kívánok itt a blogomon és jó sütögetést! :)
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  5. Másodszorra sütöm a recepted szerint, szuper! Tökéletes a recept, könnyű dolgozni a tésztával, isteni finom a végeredmény. Épp eszik a gyerekek, és újfent döbbenten konstatálják, hogy mennyivel jobb, mint a bolti. Köszönöm a remek receptet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik a gyerkőcöknek Petra. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
    2. Én köszönöm! Fahéjjal is nagyon finom, úgy próbáltátok már?

      Törlés
  6. Most készitettem a lányokkal (5 és 3), istenien néz ki, és jól szorakoztunk! Most együtt varjuk, hogy vegre kész legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyesek a leányzók, biztos nagyon fog nekik ízleni. :)

      Törlés
  7. Nagyon finom lett a csiga, jobb, mint a kedvenc pékségünké ;). Már csak a megfelelő sütést kell eltalálnom a gàztűzhelyemmel, 4-5 tepsivel sütöttem (dupla tésztából készült) és mindegyik "más". Fogok még csinálni máskor is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy írtál. :)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  8. Gabikám! Nagyon örülök annak hogy Rád találtam mert igazi jó tökéletes recepteket közre adsz! Eddig soha nem csalódtam benned ! Kívánok neked nagyon jó egészséget! További szuper recepteketLegyen a családod nagyon büszke rád!

    VálaszTörlés
  9. Tökéletes! Köszönöm a receptet, legszívesebben mindet felfaltam volna. :) :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gabriella!
    Érdeklődnék, hogy úgyis működik, ha előző este összeállítom a tésztát, hűtőbe teszem, és másnap reggel megsütöm?
    Illetve ha fahéjjal készítem, akkor is ugyanannyi a fahéj és a cukor mennyisége, mint a kakaós verziónál?
    Továbbá megjegyezném, hogy nagyon klasszak a receptek és a fényképek egyaránt, már jó néhányat megsütöttem és sosem csalódtam, isteni lett a végeredmény! :)
    Nagyon köszönöm a választ!
    Üdvözlettel, Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)
      Sajnos abban nem tudok neked segíteni, hogy ennél a tésztánál alkalmazható-e az éjszakai hűtőben kelesztés, mert még nem próbáltam ezt a tésztát így.
      Ha fahéjasan szeretnéd csinálni, szerintem fahéjból túl sok lenne a 3 dkg, mert elég intenzív íze van a fahéjnak, tehát abból kevesebb kell. Viszont hetek óta tervezek fahéjas csigát sütni, mert már én is úgy megennék egy-két fahéjas tekercset. Szerintem sor kerül rá a napokban, figyeld a blogomat vagy a Fb oldalamat, mert hamarosan megosztom a fahéjas csiga receptemet is. :)
      További jó sütögetést kívánok Neked és kellemes időtöltést itt a blogomon!

      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. Kedves Gabriella!
      Elkészítettem a csigákat, úgy, hogy előző este gyúrtam össze a tésztát és hűtőben kelesztettem meg. Nagyon finom lett a végeredmény! A fahéjas csigánál ugyanehhez a tészta mennyiséghez, 6 dkg porcukrot és 8 g fahéjat használtam és nagyon jól sikerült a süti, személy szerint nekem még jobban ízlett, mint a kakaós verzió. :)
      Köszönöm a receptet és a hasznos tanácsokat!
      Kellemes hétvégét!
      Üdvözlettel, Zsuzsi

      Törlés
  11. Köszönöm a receptet ,kislányom is nagyon szereti finom puha.Szeretem a receptjeid, nagyon finomak .Tōled szoktam süni.Egyebként meg csak a te recepteddel sikerült eddig csak a pogi. A pehelykönnyű burgonyásat imádjuk.

    VálaszTörlés
  12. Hosszan tartó kutató munka után rátaláltam erre a csiga receptre és micsoda megérzés! Isteni lett, a családom hamar elkapkodta ;) köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet! Én készítettem túrósat is 450g túró, 1tojas, 1vanilin, 5dkg cukor, kis citromlé.

    VálaszTörlés
  14. Eddigi sütögetéseim legjobb kakaós csigája lett. Pihe-puha. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. Ma csinálom meg másodszor. Imádom a receptjeidet. Csak tőled sútök. Van ,hogy szinte nekem már nem is jut úgy elkapkodják a fiúk.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Gabi,nagyon köszönöm ezt a receptet.Sokszor megsütöttem,könnyű,egyszerű. Ideje volt megköszönnöm.Eszter

    VálaszTörlés
  17. Teljes kiőrlésű verzióban készítettem el, tökéletes a recept így is. :) búzasikérrel pótolva, kókusztejjel tehéntej helyett, édesítőszerrel.

    VálaszTörlés
  18. Szia Gabi! Elkeszitettem az elesztős kakaos csigát es nagyon finom lett! :) Koszonom!

    VálaszTörlés
  19. Szia köszönöm szépen ezt a remek receptet. Nagyon jó a tészta állaga s jó puha miután kisül🥰🥰🥰🥰

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm a receptet soha életemben ilyen finom csigát nem csináltam, ezt beírtam a recept füzetemben, innentől mindig így fogom csinálni mondjuk én most is dupla adagot csináltam a családnak. Köszönettel Klaudia

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban