Mákos bejgli szelet

Omlós, puha bejgli tészta nagyon finom mákos-almás töltelékkel. 
Sokan szoktatok panaszkodni, hogy kireped a bejgli sütés közben... Na, ez a bejgli tuti, hogy nem fog kirepedni soha semmilyen körülmények között! A bejgli 'szeletesítésének' ötletét az egyik könyvem adta (Csábító házi sütemények), melyet 3 éve kaptam karácsonyra a férjemtől, de maga a recept a sajátom. Ugyanis a blogomon évek óta megtalálható bejglim annyira finom és annyira szeretjük, hogy e szerint készítettem a szeletes változatot is. Imádni való lett!


 

Hozzávalók a tésztához:
kb.25x35 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)

A töltelékhez:
40 dkg darált mák
7 dkg darált keksz
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 evőkanál méz
1 dl víz
20 dkg kristálycukor
2 kisebb alma

+ a tetejére 1 tojás


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM 

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




    
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált mákot, darált kekszet, citromhéjat. A mézet, cukrot, vizet  egy kis lábasban forralásig hevítjük, majd ráöntjük a mákos keverékre. A megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn belereszeljük és összekeverjük. A töltelék ne legyen nagyon ragacsos, de kenhető állagú legyen!
  2. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni! 
  3. A tésztát 3 egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm-es téglalap alakúra, belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett tepsibe, megkenjük a mákos töltelék felével. Kinyújtjuk a mások tésztát is ugyanekkora téglalap alakúra, ráhelyezzük a mákos töltelékre. Ezt is megkenjük a maradék mákos töltelékkel, majd kinyújtjuk a harmadik tésztalapot is, mellyel befedjük a süteményt. 
  4. A tetejére a tojást kettéválasztjuk: a sárgájával lekenjük a süteményt és betesszük a hűtőbe 40-45 percre. Ha megszáradt a tojássárgája, akkor lekenjük a tojásfehérjével is és ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.
  5. Ha megszáradt a tojásfehérje is, akkor a sütemény tetejét mélyen megszurkáljuk néhány helyen egy hústűvel vagy fogpiszkálóval és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)






Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Gabriella!Fantasztikus jo recept,isteni finom !Koszonom es Kellemes Unnepeket Kivanok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad.
      Szép ünnepet kívánok!

      Törlés
  2. Dióval is lehetne? Ahhoz hogy készülne a töltelék? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Aranka! Természetesen lehet diós töltelékkel is. Ugyanígy készítheted azt a tölteléket is, csak darált mák helyett darált dióval.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  3. Kedves Gabriella! A darált keksz helyett lehet mással pótolni? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítheted darált keksz nélkül is, csak akkor annyival több mákkal, illetve picivel több cukor kell bele és picivel több víz is.

      Törlés
  4. KedvesGabi! Érdeklődnék ,hogy ezt a finomságot is meg lehet előbb sütni ,mint beiglit? Köszönöm a válaszodat előre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, megsütheted, csak ne szeleteld fel, hanem hagyd egyben, frissen tartó fóliával jó szorosan letakarva és tárold hűvös helyen. Nem kell hűtő, csak hűvös hely.

      Törlés
  5. Kedves Gabi. elkészítettem a sütit isteni lett, én annyit változtattam rajta hogy a cukrot lecseréltem eritrinre és a tésztába tetem zabpehelyliszet meg köleslisztet. Köszönöm a sok jó receptet.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabi!
    Érdeklődni szeretnék, hogy vajon instant élesztővel is működne? Sajnos nincs itthon rendes élesztőm, de szeretném megsütni ezt a csodát :)
    Válaszod előre is köszönöm!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Renáta!
      Igen, készítheted porélesztővel is nyugodtan.
      Jó sütést, szép Karácsonyt! :)

      Törlés
  7. Az idei karácsonyon így fogom sütni, köszönöm ♥

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszönöm ezt a receptet. Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabi !
    Reszelt alma nélkül is elkészíthető ?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gabriella
    Csak tizenöt percig kell sütni?
    Átsül a tészta?
    Köszönöm szépen a választ.

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabi. Most van a hűtőbe a tojássárgával. A töltelék illata isteni, a tészta állaga tökéletes, nagyon jó vele dolgozni. Réges rég már megcsináltam, de nem emlékeztem, hogy ilyen jó lett volna. Kiváncsi leszek a végére. 🌷

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban