Teljes kiőrlésű kifli - a kedvenc reggeli kiflim!
A reggeli kiflik közül ez az első számú kedvencem! Nagyon finom! Imádom, hogy a tésztája olyan puha, könnyű, laza szerkezetű - kívül pedig picit ropogós. Tulajdonképpen a teljes kiőrlésű pizzatészta az alapja, sok máshoz használom ezt a tésztát, nagyon szeretem!
A kiflik formája most nem olyan szép, mivel hajnalban készítettem - nem volt idő a precíz formázásra. Siettem, hogy megsüljenek a kiflik, mire elindul a család egy része dolgozni és iskolába.
Hozzávalók:
6 darab kiflihez
3 dkg friss élesztő
1,9 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olíva olaj (helyettesíthető napraforgóolajjal)
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5 dkg finomliszt
+ a tetejére 2 evőkanál tej vagy víz
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Belül könnyed, laza szerkezetű a tésztája
Elkészítés:
- A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük a liszteket a sóval. Hozzáadjuk az olajat, végül a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó puha, picikét ragacsos tésztát kell kapnunk. Ne ragadjon nagyon, tényleg csak egy picikét. (Ha nagyon ragad, adjunk hozzá kis lisztet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, ezt felvágjuk 6 egyenlő háromszögre. A háromszögeket még egyenként kinyújtjuk vékonyra, majd feltekerjük kifli alakúra.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket, 10 percig pihentetjük, majd lekenjük a tetejüket tejjel.
- A 200 fokra előmelegített sütő aljába egy kis tepsi/tál hideg vizet teszünk és így sütjük a kifliket alsó-felső sütéssel kb. 23-25 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
A munkafolyamat képei hajnali lámpafényben
Jó étvágyat!
Hogy erted, hogy nem szep?
VálaszTörlésSzerintem gyonyoru!
Pihenes helyett friss kifli kora reggel, le a kalappal!
Köszönöm szépen Ági. :)
TörlésTeljesen tökéletes az alakjuk, és a kinézetük is, kívül belül egyaránt :-) Nagyon finomak lehetnek! Jó lehet nálatok reggelizni :-)
VálaszTörlésAranyos vagy Katalin, köszönöm szépen. :)
TörlésKedves Gabriella! Valóban gyönyörűek a kiflijeid, nem tudom, hogyan lehetnének ennél szebbek?
VálaszTörlésA recept pedig csodálatos, én is megsütöttem, és pont olyan,amint írod. Nagyon köszönöm.
Köszönöm szépen, kedves vagy. Örülök, hogy elkészítetted és ízlik. Igaz, mennyire könnyű, laza tésztája van? :) Köszönöm, hogy írtál.
TörlésIgen, valóban szuper. Finomabbat nem kóstoltam még.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik. :)
TörlésSzia ! Ma elkèszítettem èn is a kiflikèket, meg kell mondja sokkal jobb mint a bolti, biztos nem utoljára sütöttem. Köszönet a receptèrt.
VálaszTörlésSzia, nagyon szívesen a receptet. Boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik Neked is. :)
TörlésA kifli ISTENI......szép és finom, (mint a többi közölt recept is)...köszönöm..
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik. :)
Törléskedves Gabi, szárított élesztővel is jó? ha igen, akkor abból mennyi kellene ? előre is köszi a válaszod
VálaszTörlésSzia! Igen, készítheted porélesztővel is, szerintem 1 csomag, azaz 7 g kell bele. Jó sütést!
TörlésSzia Gabi! Én is szárított élesztőt használnék, de az egy tasak (7g) elvileg 25g frissnek felel meg. Mivel a receptet szerint 30g friss élesztő kell, tuti nem kell szárazföldi egész tasak?... Nagyon szeretnem holnap megcsinalni, tejerzekeny a kislányom, és minden boltiban van tej legalább nyomokban:( koszi!
TörlésSzia! Elnézést, hogy később reagálok, de nem voltam pár napig az oldalamon.
Törlés1 tasak porélesztőt tehetsz bele nyugodtan, ha esetleg azóta még nem készítetted el.
Jó sütést! :)
helló Gabi, nagyon örülök a receptnek! Holnap meg is sütöm (ma még dolgozok). Van ötleted fűszerek, magok bevonására? Ebbe melyik/milyen illik? És akkor hogy alakul a többi hozzávaló mennyisége? Válaszodat előre is köszönöm! üdv Emese
VálaszTörlésKedves Gabriella !
VálaszTörlésTegnap ki próbáltam ezt a receptet és olyan szuper lett, hogy ma már dupla adagot készítettem. Köszönöm. 😊❤
Kedves Gabi!A legjobb kifli,amit eddig sütöttem!!A receptjeid még sosem okoztak csalódást!!
VálaszTörlésSzia Gabi..Szeretném megkérdezni,hogy nincs élesztő íze a kiflinek sütés után??? Szerited durva só mehetne a tetejére??))
VálaszTörlésSzia Anita!
TörlésÉn nem érzek rajta élesztő ízt. Ha szépen meg van kelve, akkor nem szabad élesztő íznek lenni... szerintem.
Ma elkészítettük a kifliket, szuper recept, azt hiszem gyakran fogom csinálni innentől :) :)
VálaszTörlésSzia! Szerinted ha csak teljeskiörlésű lisztet használok úgy is sikerülhet? :)
VálaszTörlésSzia! Azt sajnos nem tudom, mert nem próbáltam még csak tk. liszttel. Szerintem úgy lehet, hogy kicsit sűrű lesz...
TörlésNagyon szépen köszönöm a receptet, isteni finom lett. Könnyű, laza tészta. Minden stimmel a receptben❤️
VálaszTörlésSzia. Száraz élesztőt lehet használni? Ha igen mennyit?
VálaszTörlésIgen, lehet. 25 dkg liszthez fél tasakkal (3-4 g).
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésTegnap találtam rá erre a receptre és gyorsan ki is próbáltam. Hálásan köszönöm! Isteni finom, még másnap is. Ezután nem veszem meg a boltit, hanem megsütöm. Nagyon-nagyon köszönöm! Szuper receptek vannak!
Kedves Gabi!
VálaszTörlésSzeretném elkészíteni a kiflidet. Jól értem, hogy a teljes kiőrlésű liszt szitában maradt rostjait nem kell felhasználni? Köszönöm.
Nagyon finom kiflik.
VálaszTörlésSzia, lehet csak teljes kiőrlésű lisztből csinálni? Köszi
VálaszTörlésNagyon guszta a kifli.
VálaszTörlésSzeretném holnap én is megsütni.
Azt szeretném kérdezni {nem vagyok otthon a konyhában 🤣} hogy a tetejére a 2 kanál tejet vagy vizet azt pontosan mikor kell rá tenni?
Sütés előtt vagy után?
Köszönöm a választ előre is ☺️
Örülök, hogy tetszik a kifli. :)
TörlésAhogy írtam a receptben is: a kifliket a tepsiben pihentetjük 10 percig, és mielőtt tesszük be a sütőbe sülni, a tetejüket lekenjük a tejjel.
Jó sütést! :)
Most fogom kipróbálni🙈pár óra múlva jövök az eredménnyel 🤗
VálaszTörlésIsteni finom lett, csak ajánlani tudom😇
TörlésKedves Gabriella! Azt szeretném kérdezni hogy melyik fajta teljeskiörlésű lisztet használja?
VálaszTörlésKedves Gabriella! Most sütöttem meg először a kifliket. Nagyon köszönöm a receptet, szuperfinom lett! :)
VálaszTörlés