Teljes kiőrlésű kifli - a kedvenc reggeli kiflim!

A reggeli kiflik közül ez az első számú kedvencem! Nagyon finom! Imádom, hogy a tésztája olyan puha, könnyű, laza szerkezetű - kívül pedig picit ropogós. Tulajdonképpen a teljes kiőrlésű pizzatészta az alapja, sok máshoz használom ezt a tésztát, nagyon szeretem! 
A kiflik formája most nem olyan szép, mivel hajnalban készítettem - nem volt idő a precíz formázásra. Siettem, hogy megsüljenek a kiflik, mire elindul a család egy része dolgozni és iskolába. 






Hozzávalók:
6 darab kiflihez
3 dkg friss élesztő
1,9 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
 1 teáskanál só
2 evőkanál olíva olaj (helyettesíthető napraforgóolajjal)
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5 dkg finomliszt

+ a tetejére 2 evőkanál tej vagy víz



 S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M 
és a pöttyös kézműves kerámiák

 megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


 Belül könnyed, laza szerkezetű a tésztája

   

Elkészítés:
  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). 
  2. A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük a liszteket a sóval. Hozzáadjuk az olajat, végül a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó puha, picikét ragacsos tésztát kell kapnunk. Ne ragadjon nagyon, tényleg csak egy picikét. (Ha nagyon ragad, adjunk hozzá kis lisztet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, ezt felvágjuk 6 egyenlő háromszögre. A háromszögeket még egyenként kinyújtjuk vékonyra, majd feltekerjük kifli alakúra. 
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket, 10 percig pihentetjük, majd lekenjük a tetejüket tejjel. 
  5. A 200 fokra előmelegített sütő aljába egy kis tepsi/tál hideg vizet teszünk és így sütjük a kifliket alsó-felső sütéssel kb. 23-25 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

A munkafolyamat képei hajnali lámpafényben



    Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Hogy erted, hogy nem szep?
    Szerintem gyonyoru!
    Pihenes helyett friss kifli kora reggel, le a kalappal!

    VálaszTörlés
  2. Teljesen tökéletes az alakjuk, és a kinézetük is, kívül belül egyaránt :-) Nagyon finomak lehetnek! Jó lehet nálatok reggelizni :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella! Valóban gyönyörűek a kiflijeid, nem tudom, hogyan lehetnének ennél szebbek?
    A recept pedig csodálatos, én is megsütöttem, és pont olyan,amint írod. Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy. Örülök, hogy elkészítetted és ízlik. Igaz, mennyire könnyű, laza tésztája van? :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  4. Igen, valóban szuper. Finomabbat nem kóstoltam még.

    VálaszTörlés
  5. Szia ! Ma elkèszítettem èn is a kiflikèket, meg kell mondja sokkal jobb mint a bolti, biztos nem utoljára sütöttem. Köszönet a receptèrt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nagyon szívesen a receptet. Boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik Neked is. :)

      Törlés
  6. A kifli ISTENI......szép és finom, (mint a többi közölt recept is)...köszönöm..

    VálaszTörlés
  7. kedves Gabi, szárított élesztővel is jó? ha igen, akkor abból mennyi kellene ? előre is köszi a válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, készítheted porélesztővel is, szerintem 1 csomag, azaz 7 g kell bele. Jó sütést!

      Törlés
    2. Szia Gabi! Én is szárított élesztőt használnék, de az egy tasak (7g) elvileg 25g frissnek felel meg. Mivel a receptet szerint 30g friss élesztő kell, tuti nem kell szárazföldi egész tasak?... Nagyon szeretnem holnap megcsinalni, tejerzekeny a kislányom, és minden boltiban van tej legalább nyomokban:( koszi!

      Törlés
    3. Szia! Elnézést, hogy később reagálok, de nem voltam pár napig az oldalamon.
      1 tasak porélesztőt tehetsz bele nyugodtan, ha esetleg azóta még nem készítetted el.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  8. helló Gabi, nagyon örülök a receptnek! Holnap meg is sütöm (ma még dolgozok). Van ötleted fűszerek, magok bevonására? Ebbe melyik/milyen illik? És akkor hogy alakul a többi hozzávaló mennyisége? Válaszodat előre is köszönöm! üdv Emese

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabriella !
    Tegnap ki próbáltam ezt a receptet és olyan szuper lett, hogy ma már dupla adagot készítettem. Köszönöm. 😊❤

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gabi!A legjobb kifli,amit eddig sütöttem!!A receptjeid még sosem okoztak csalódást!!

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabi..Szeretném megkérdezni,hogy nincs élesztő íze a kiflinek sütés után??? Szerited durva só mehetne a tetejére??))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita!
      Én nem érzek rajta élesztő ízt. Ha szépen meg van kelve, akkor nem szabad élesztő íznek lenni... szerintem.

      Törlés
  12. Ma elkészítettük a kifliket, szuper recept, azt hiszem gyakran fogom csinálni innentől :) :)

    VálaszTörlés
  13. Szia! Szerinted ha csak teljeskiörlésű lisztet használok úgy is sikerülhet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Azt sajnos nem tudom, mert nem próbáltam még csak tk. liszttel. Szerintem úgy lehet, hogy kicsit sűrű lesz...

      Törlés
  14. Nagyon szépen köszönöm a receptet, isteni finom lett. Könnyű, laza tészta. Minden stimmel a receptben❤️

    VálaszTörlés
  15. Szia. Száraz élesztőt lehet használni? Ha igen mennyit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lehet. 25 dkg liszthez fél tasakkal (3-4 g).

      Törlés
  16. Kedves Gabriella!
    Tegnap találtam rá erre a receptre és gyorsan ki is próbáltam. Hálásan köszönöm! Isteni finom, még másnap is. Ezután nem veszem meg a boltit, hanem megsütöm. Nagyon-nagyon köszönöm! Szuper receptek vannak!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Gabi!
    Szeretném elkészíteni a kiflidet. Jól értem, hogy a teljes kiőrlésű liszt szitában maradt rostjait nem kell felhasználni? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  18. Szia, lehet csak teljes kiőrlésű lisztből csinálni? Köszi

    VálaszTörlés
  19. Nagyon guszta a kifli.
    Szeretném holnap én is megsütni.
    Azt szeretném kérdezni {nem vagyok otthon a konyhában 🤣} hogy a tetejére a 2 kanál tejet vagy vizet azt pontosan mikor kell rá tenni?
    Sütés előtt vagy után?
    Köszönöm a választ előre is ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a kifli. :)
      Ahogy írtam a receptben is: a kifliket a tepsiben pihentetjük 10 percig, és mielőtt tesszük be a sütőbe sülni, a tetejüket lekenjük a tejjel.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  20. Most fogom kipróbálni🙈pár óra múlva jövök az eredménnyel 🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isteni finom lett, csak ajánlani tudom😇

      Törlés
  21. Kedves Gabriella! Azt szeretném kérdezni hogy melyik fajta teljeskiörlésű lisztet használja?

    VálaszTörlés
  22. Kedves Gabriella! Most sütöttem meg először a kifliket. Nagyon köszönöm a receptet, szuperfinom lett! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban