Mentás-epres tejszínhabbal töltött piskótatekercs
A nyári napokon igazán jól esik ez a gyümölcsös, citromos, mentás, habos sütemény, és mivel hűtőben kell tárolni, kellemesen hideg is. :)
Ez a süti még az utolsó eperdarabokból készült nálam, amit a kertben találtam, emiatt gyorsan megmutatom Nektek, hátha még Ti is találtok pár szem epret. :) De el lehet készíteni cseresznyével, barackkal, szederrel, málnával vagy meggyel is.
Az elmúlt hétvégén nem volt nagy kedvem a sütéshez, de kellett valamilyen desszert a vasárnapi ebédhez; ezért a piskótatekercsre esett a választásom, mert ezt igazán gyorsan el lehet készíteni. Sőt, rögtön két piskótatekercs készült: a tejszínhaboson kívül egy házi sárgabaracklekvárral töltött is, mert a Férj :) ezt a hagyományos verziót szereti. :)
Hozzávalók a piskótához: 35x30 cm-es tepsihez
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
A töltelékhez:
- 3 dl habtejszín
- kb. 2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
- 25 dkg eper
- 1 bio citrom reszelt héja
- 3 kisebb mentalevél
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral habosra keverem, hozzákeverem a lisztet, majd óvatosan a tojások keményre vert habját is. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm (tűpróba). A megsült tésztát kiborítom egy fatáblára és enyhén nedves tiszta konyharuhába tekerem 1-2 percre, majd leveszem róla a konyharuhát nehogy átázzon a tészta!!
2. Az epret megmosom, lecsöpögtetem, apró kockákra vágom. A mentaleveleket is megmosom, papírtörlőn megszárítom, apróra vágom. A tejszínhabot kemény habbá verem a porcukorral, majd belekeverem a mentát és a citromhéjat.
3. A piskótatésztára kenem a tejszínhabot, rászórom egyenletesen az eperdarabokat, feltekerem a piskótát, alufóliába csomagolom és 1-2 órára hűtőbe teszem fogyasztás előtt.
Tipp:
A tölteléket lehet 25 dkg mascarponéval is "dúsítani" - ebben az esetben a tejszínhabból elég 2 dl. A mascarponét néhány evőkanál porcukorral (ízlés szerinti porcukorral) kikeverjük, bele a reszelt citromhéj, majd az apróra vágott menta, és fellazítjuk a felvert tejszínhabbal - ezt a krémet kenjük a piskótára, rászórjuk az eperdarabokat, feltekerjük, alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!
Ó de nagyon jól néz ki! Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésHa a férj nem szereti én szívesen bevállalom. Olyan légiesen könnyed az egész, én biztos nagyon szeretném.
VálaszTörlésIstenien néz ki! :) Viszem is a receptet. :)
VálaszTörlésAmióta elkészült nálam a mentás csokitorta, nekem is jöhet a mentás édesség...ez pedig pláne! :)
VálaszTörlésNálam most kezdett érni az eper, szóval pont időben jöttél! :-)) Nagyon guszta és kedvemrevaló!
VálaszTörlésSajnos nem tudok július végéig gyakran jönni és kommentelni, amíg le nem vizsgáztam, de figyelemmel kísérlek és olvaslak! Jó sütögetést- főzőcskézést, ebben a melegben! :-))
Köszönöm Gionetta.
TörlésEgy kalappal a vizsgákra!! Megértelek, átéltem én is néhányszor a vizsgaidőszakot - tudom, hogy ilyenkor az embernek semmire nincs ideje. De utána várlak ám... :)
Ez annyira gyönyörű!!!
VálaszTörlésKedves vagy Marka, köszönöm. :)
TörlésNaná, hogy epres! És menta nagyon jó párosítás hozzá! Gusztusos, biztos nagyon finom!
VálaszTörlésDe finom tekercs lehetett! Most szívesen elfogadnék egy-két szeletet :)
VálaszTörlésA menta nagyon izgalmassá teszi ezt a piskótát. Nekem meggyel kéne elkészítenem, mert már rám fonnyad az a sok meggy... Nagyon guszta!!
VálaszTörlésHogy Te mindenkinek a kedvére teszel:-) Én azért a habos-epresre szavaznék, persze a lekvárosat sem vetem meg. Most, hogy enyhült a nagy meleg, jól is esne.
VálaszTörlésÁ, nehogy azt hidd, hogy mindig mindenkinek a kedvébe járok... De most "ilyenem" volt. ;-))
TörlésA férj nálunk is a sárgabaracklekvárost részesíti előnyben, pedig ez a mentás-gyümölcsös is nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésDe aranyosak vagytok mindannyian, köszönöm szépen a sok kedves szót!! Puszi Nektek! :)
VálaszTörlés