Sóskaleves

Nagy kedvencem a sóska, és mivel most szezonja van (a szüleim kertjében több bokor is van), gyakran készítek belőle levest, ami így a nyár eleji kánikulában lehűtve annyira jól tud esni. Ráadásul az elkészítése - a levelek tisztítása, előkészítése után - csak pár perc. Olyan finom, hogy még azok is szívesen kanalazzák, akik eddig nem rajongtak a sóskáért! Értem ezalatt például a férjemet és a fiaimat, akik eddig nem ették a sóskát - jól megvoltak nélküle -, de én olyan jóízűen ettem ezt a levest, hogy mindannyian megkívánták tőlem. Megkóstolták és csodálkoztak, mennyire finom! Tehát most már nem csak magamnak készítem. 😊




Hozzávalók:

4 személyre

50 dkg sóska (frissen szedettből a legfinomabb)

20 ml olaj

3 dkg vaj

1 evőkanál finomliszt

6 dl tej

5 csapott evőkanál kristálycukor

4 csapott kávéskanál só

+ a tálaláshoz főtt tojás cikkek


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK

MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT

megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

https://pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. Alaposan megmossuk a sóskaleveleket, majd minden levelet két oldalról letépkedünk a levélerekről.
  2. Késsel nagyjából felaprítjuk, nem kell apróra.
  3. Felforrósítjuk az olajat és vajat együtt, beletesszük a sóskát és nagy lángon addig kavargatjuk, míg elfő a leve.
  4. Liszttel meghintjük, tovább kavarjuk - csak kb. 1 percig, amíg elfő a liszt íze.
  5. Felöntjük a tejjel és 4 dl vizet adunk még hozzá, majd a sót és a cukrot is. Jól összeforraljuk.
  6. Levesbetétként tehetünk bele főtt tojás cikkeket.
TIPP:
Frissen szedettből a legfinomabb, de természetesen el lehet készíteni fagyasztott sóskából is. Ha van a kertben sok sóskabokor és az érési idejében nem tudjuk elfogyasztani mindet frissen, érdemes lefagyasztani. Ehhez szedjük le a sóskaleveleket, mossuk meg alaposan, minden levelet tépkedjünk le az erekről. Vágjuk nagyobb darabokra és a felhasználási adagokra "kiporciózva" fagyasszuk le zacskókban vagy olyan dobozokban, melyek fagyasztásra alkalmasak. Ezáltal bármikor készíthetünk belőle sóskalevest vagy sóskamártást.




Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Köszi, hogy eszembe juttattad a receptet. Én egyébként szárastul szoktam megpárolni a sóskát is, a spenótot is. Párolás után turmixolom, utána behabarom. Így gyorsabb is, kiadósabb is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban