Virslis falatok

Szerettem volna a családomnak így Szilveszter körül valamilyen virslis finomságot készíteni, de most csak ilyen kis falatkákra vágytunk. 

Pihe-puha, foszlós kelt tészta, melyet az tesz különlegessé, hogy zsemlemorzsában van megforgatva, ettől kívül picit ropogós, roppanós. Készíthető hozzá tejfölös-majonézes mártogatós, vagy egyszerűen ketchupban is mártogatható. Mi csak úgy - mártogatós nélkül - falatoztuk. 




Hozzávalók:
55-60 darabhoz
50 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
2 csapott teáskanál só 
2,3 dl langyos tej
2 tojás
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

4 pár virsli
zsemlemorzsa
2 tojás felverve


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl tejbe, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük, felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet és szép sima tésztát dagasztunk. Jó lágy, enyhén ragacsos tészta legyen - pici tej vagy pici liszt hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő állaghoz. Letakarva duplájára dagasztjuk (kb. 1 óra alatt).
  3. A megkelt tésztát két egyforma gombóccá alakítjuk. Az egyiket kinyújtjuk 3-4 mm vastag, téglalap/kocka alakúra, melyet 4 egyforma részre vágunk el attól függően, milyen hosszú a virsli. 
  4. Az egyik virslit belegöngyöljük a tésztába és a másik három virslivel/tésztával is így járunk el. Kinyújtjuk a másik gombócot is és ugyanúgy dolgozunk, ahogy az előző gombóccal: 4 részre vágjuk, belegöngyöljük a maradék 4 virslit. 
  5. A felvert tojással körbekenjük a tészta tekercseket, meghempergetjük zsemlemorzsába, majd felszeleteljük kb. 2 cm széles darabokra. 
  6. A falatkákat fektetve vagy állítva sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. (Én fektetve tettem, de lehet, hogy állítva jobb.)
  7. Ha nem szeretnénk, hogy sütés után sápadtak legyenek, akkor a maradék tojással lekenhetjük még itt-ott egy kicsit a falatkákat. 10 percig kelni hagyjuk.
  8. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben vagy alsó-felső sütéssel 190 fokon kb. 18-20 percig. (A sütésii idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  9. Fogyaszthatjuk magában, de készíthetünk hozzá tejfölös-majonézes mártogatóst, vagy mártogathatjuk csak ketchupban is.

Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban