Linzertora - a legfinomabb töltelékkel
Vajas, puhán omlós linzertészta sárgabarack lekvárral, fahéjas almás töltelékkel. A tölteléket ajánlom mindenki figyelmébe, mert annyira finom!
Ennek az egyszerű süteménynek a tetejét a szokásos rácsozáson kívül díszíthetjük az aktuális ünnepi motívumokkal, vagy évszaknak megfelelően különböző kiszúróformákkal. Nagyon szép és nagyon hangulatos.
Most készítettem először ezt a kis tortát, nem követtem semmilyen receptet. A tészta arányait a rácsos linzer süteményem alapján számoltam ki. A töltelék is saját ízlésem szerint lett összeállítva/kiszámolva, tényleg nagyon jól sikerült! Elcsépelten hangzik, de a családomnak nagy kedvence lett. A kisfiam rögtön kérte, hogy mielőbb süssem újra más kiszúróformákkal is, amilyen időjárás éppen lesz, vagy egyéb játékos, állatos formákkal. 😊
Hozzávalók:
25 cm átmérőjű formához
30 dkg finomliszt
4 g sütőpor
10 dkg porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (bio)
1 tojás
8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg sertészsír
esetleg 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
3 nagyobb édes alma
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint az almától függően)
+ a tetejére 1 tojássárgája 1-2 csepp tejjel keverve
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot, sütőport és a citrom reszelt héját összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt. Hozzáadjuk a tojást és legvégül annyi tejfölt, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A megmosott, meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl leves, akkor kicsit kicsavarjuk.
- Egy lábasban megpároljuk az almát a cukorral és őrölt fahéjjal. Félre tesszük hűlni.
- A tészta 1/3-át félre tesszük, a nagyobb részét pedig kinyújtjuk kör alakúra kb. 7-8 mm vastagra. (A kör alak akkora legyen, amekkora a forma átmérőjű + a pereme.)
- A formát enyhén kivajazzuk, lisztezzük, majd a nyújtófa segítségével belehelyezzük a kinyújtott a tésztát. A peremén is legyen tészta. Egyenletesen megkenjük a lekvárral, és elegyengetjük rajta az almás tölteléket is.
- A félre tett tésztát kinyújtjuk 7-8 mm vastagra és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, elhelyezzük az almás töltelék tetején. (Kiszúróformák helyett ráccsal is díszíthetjük.)
- Lekenjük a tojássárgájával és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig aranybarnára sütjük.
- A kihűlt süteményt meghintjük porcukorral.
Megfogom sútni ! Köszönóm a receptet .
VálaszTörlésGedves Gabrielle .
Megvan mind a két könyved.
Az eggyiket dedikalva kaptam
Köszönöm 😀