Linzertora - a legfinomabb töltelékkel

Vajas, puhán omlós linzertészta sárgabarack lekvárral, fahéjas almás töltelékkel. A tölteléket ajánlom mindenki figyelmébe, mert annyira finom!

Ennek az egyszerű süteménynek a tetejét a szokásos rácsozáson kívül díszíthetjük az aktuális ünnepi motívumokkal, vagy évszaknak megfelelően különböző kiszúróformákkal. Nagyon szép és nagyon hangulatos.

Most készítettem először ezt a kis tortát, nem követtem semmilyen receptet. A tészta arányait a rácsos linzer süteményem alapján számoltam ki. A töltelék is saját ízlésem szerint lett összeállítva/kiszámolva, tényleg nagyon jól sikerült! Elcsépelten hangzik, de a családomnak nagy kedvence lett. A kisfiam rögtön kérte, hogy mielőbb süssem újra más kiszúróformákkal is, amilyen időjárás éppen lesz, vagy egyéb játékos, állatos formákkal. 😊




Hozzávalók: 

25 cm átmérőjű formához

30 dkg finomliszt

4 g sütőpor

10 dkg porcukor

1 kisebb citrom reszelt héja (bio)

1 tojás

8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

2 dkg sertészsír

esetleg 1-2 evőkanál tejföl

 

A töltelékhez:

5-6 evőkanál sárgabarack lekvár

3 nagyobb édes alma

1 púpos kávéskanál őrölt fahéj

1 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint az almától függően)

 

+ a tetejére 1 tojássárgája 1-2 csepp tejjel keverve


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A lisztet, porcukrot, sütőport és a citrom reszelt héját összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt. Hozzáadjuk a tojást és legvégül annyi tejfölt, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A megmosott, meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl leves, akkor kicsit kicsavarjuk.
  3. Egy lábasban megpároljuk az almát a cukorral és őrölt fahéjjal. Félre tesszük hűlni.
  4. A tészta 1/3-át félre tesszük, a nagyobb részét pedig kinyújtjuk kör alakúra kb. 7-8 mm vastagra. (A kör alak akkora legyen, amekkora a forma átmérőjű + a pereme.)
  5. A formát enyhén kivajazzuk, lisztezzük, majd a nyújtófa segítségével belehelyezzük a kinyújtott a tésztát. A peremén is legyen tészta. Egyenletesen megkenjük a lekvárral, és elegyengetjük rajta az almás tölteléket is. 
  6. A félre tett tésztát kinyújtjuk 7-8 mm vastagra és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, elhelyezzük az almás töltelék tetején. (Kiszúróformák helyett ráccsal is díszíthetjük.)
  7. Lekenjük a tojássárgájával és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig aranybarnára sütjük.
  8. A kihűlt süteményt meghintjük porcukorral.



Jó étvágyat!

- Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót      osztok meg a mindennapjainkról.
- Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Megfogom sútni ! Köszönóm a receptet .
    Gedves Gabrielle .
    Megvan mind a két könyved.
    Az eggyiket dedikalva kaptam
    Köszönöm 😀

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban