Almás-lekváros piskóta rolád

A puha piskóta tésztát most almás töltelékkel készítettem, aminek az a különlegessége, hogy vaj és sárgabarack lekvár is került a töltelékbe. Az ízletes klasszikus sütemény remek kiegészítője egy hagyományos vasárnapi ebédnek, de olyan szép, hogy egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. 

A piskóta elkészítését ajánlom figyelembe, olyan gyönyörű, megfelelően magas, nem esik össze sütés után és olyan puha, laza szerkezetű.




Hozzávalók a piskótához:

kb. 27 x 37 cm-es tepsihez

5 nagyobb tojás

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)

10 dkg finomliszt

1 csipet szódabikarbóna

3 g sütőpor


A töltelékhez:

30 dkg savanykás alma

1 evőkanál citromlé

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 evőkanál vaj

3 csapott evőkanál kristálycukor

4 csapott evőkanál sűrűbb sárgabarack lekvár


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukor felével, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és 2 evőkanál langyos vízzel jó habosra keverjük.
  3. A tojásfehérjéket félig habbá verjük, majd hozzáadjuk a maradék porcukrot és így verjük kemény habbá.
  4. A tojáshabot hozzáforgatjuk a tojássárgás masszához, majd beleszitáljuk a szódabikarbónával és sütőporral összekevert lisztet - óvatosan összekeverjük. Ne törjük nagyon a habot!
  5. A piskótát a sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük, és az előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Végezzünk tűpróbát!)
  6. A megsült piskótát kiborítjuk egy konyharuhára, mellyel feltekerjük, így hagyjuk kihűlni!
  7. A megmosott, meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, majd közepes lángon elkezdjük párolni a cukorral és a fahéjjal. Pár perc után hozzáadjuk a vajat és a lekvárt, így pároljuk addig, amíg elpárolog belőle a folyadék. Langyosra hűtjük.
  8. A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
  9. Porcukorral meghintjük a tetejét és 2 centis szeletekre felvágjuk kínáljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban