Almás-lekváros piskóta rolád
A puha piskóta tésztát most almás töltelékkel készítettem, aminek az a különlegessége, hogy vaj és sárgabarack lekvár is került a töltelékbe. Az ízletes klasszikus sütemény remek kiegészítője egy hagyományos vasárnapi ebédnek, de olyan szép, hogy egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A piskóta elkészítését ajánlom figyelembe, olyan gyönyörű, megfelelően magas, nem esik össze sütés után és olyan puha, laza szerkezetű.
Hozzávalók a piskótához:
kb. 27 x 37 cm-es tepsihez
5 nagyobb tojás
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)
10 dkg finomliszt
1 csipet szódabikarbóna
3 g sütőpor
A töltelékhez:
30 dkg savanykás alma
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál vaj
3 csapott evőkanál kristálycukor
4 csapott evőkanál sűrűbb sárgabarack lekvár
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukor felével, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és 2 evőkanál langyos vízzel jó habosra keverjük.
- A tojásfehérjéket félig habbá verjük, majd hozzáadjuk a maradék porcukrot és így verjük kemény habbá.
- A tojáshabot hozzáforgatjuk a tojássárgás masszához, majd beleszitáljuk a szódabikarbónával és sütőporral összekevert lisztet - óvatosan összekeverjük. Ne törjük nagyon a habot!
- A piskótát a sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük, és az előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Végezzünk tűpróbát!)
- A megsült piskótát kiborítjuk egy konyharuhára, mellyel feltekerjük, így hagyjuk kihűlni!
- A megmosott, meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha túl sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, majd közepes lángon elkezdjük párolni a cukorral és a fahéjjal. Pár perc után hozzáadjuk a vajat és a lekvárt, így pároljuk addig, amíg elpárolog belőle a folyadék. Langyosra hűtjük.
- A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
- Porcukorral meghintjük a tetejét és 2 centis szeletekre felvágjuk kínáljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése