Kapros-sajtos zöldbableves
Az egyik legfinomabb egytálétel, amely minden évszakban megfőzhető - akár bográcsban, akár tűzhelyen.
Nálunk májustól októberig mindig bográcsban készül - ezúttal is. A füstös íz különösen jól illik ehhez a leveshez, de a konyhában tűzhelyen készítve is nagyon finom és tartalmas. A hozzávalók felsorolása hosszúnak tűnik, de valójában mindenből csak kevésre van szükség, nem kell megijedni tőle.
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyem
fél karalábé
50 dkg zöldbab
1 szál zeller zöldje
1 csokor petrezselyem zöldje
1 evőkanál liszt
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
szárított majoránna - ízlés szerint 1-2 csipet
1 natúr tömlős sajt
2 evőkanál tejföl
1 kis csokor kapor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M PRECÍZ RECEPTEKKEL, SZÉP FOTÓKKAL
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A pici kockákra vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd mehet hozzá a megtisztított, apróra vágott fokhagyma is.
- Beletesszük a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és petrezselymet, valamint a megtisztított, vastagabb csíkokra vágott karalábét is.
- A megmosott és apróra vágott petrezselyem zöldjével, zeller zöldjével, sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával fűszerezzük, majd kevés vizet öntünk alá, és a zöldségeket félpuhára pároljuk néha kicsit kevergetve.
- Ekkor megszórjuk a liszttel, jól elkavarjuk, és felengedjük kb. 1,5-1,8 liter vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, felforraljuk, és a levest lassú tűzön készre főzzük.
- Egy kis tálkába veszünk ki pár evőkanálnyi forró levest, simára keverjük a sajttal és tejföllel, ízesítjük a megmosott, apróra vágott kaporral, majd beleöntjük a levesbe, összekeverjük, de ezzel már ne forraljuk fel!
- Ha szükséges, sóval és borssal után ízesítjük.
A finom tartalmas leves mellé kelt tésztát szoktam készíteni, ezúttal pihe-puha szilvalekváros buktát sütöttem.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése