Kapros-sajtos zöldbableves

Az egyik legfinomabb egytálétel, amely minden évszakban megfőzhető - akár bográcsban, akár tűzhelyen. 

Nálunk májustól októberig mindig bográcsban készül - ezúttal is. A füstös íz különösen jól illik ehhez a leveshez, de a konyhában tűzhelyen készítve is nagyon finom és tartalmas. A hozzávalók felsorolása hosszúnak tűnik, de valójában mindenből csak kevésre van szükség, nem kell megijedni tőle. 




Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb vöröshagyma

1 nagyobb sárgarépa

1 petrezselyem

fél karalábé

50 dkg zöldbab

1 szál zeller zöldje

1 csokor petrezselyem zöldje

1 evőkanál liszt

1 evőkanál olaj

1 teáskanál őrölt pirospaprika

só ízlés szerint

őrölt bors ízlés szerint

szárított majoránna - ízlés szerint 1-2 csipet

1 natúr tömlős sajt

2 evőkanál tejföl

1 kis csokor kapor


A KÉT MEGJELENT  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  CSODÁS RECEPTEKKEL ÉS FOTÓKKAL, ILLETVE A MESÉS PÖTTYÖS KERÁMIÁK

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A pici kockákra vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd mehet hozzá a megtisztított, apróra vágott fokhagyma is.
  3. Beletesszük a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és petrezselymet, valamint a megtisztított, vastagabb csíkokra vágott karalábét is.
  4. A megmosott és apróra vágott petrezselyem zöldjével, zeller zöldjével, sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával fűszerezzük, majd kevés vizet öntünk alá, és a zöldségeket félpuhára pároljuk néha kicsit kevergetve.
  5. Ekkor megszórjuk a liszttel, jól elkavarjuk, és felengedjük kb. 1,5-1,8 liter vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, felforraljuk, és a levest lassú tűzön készre főzzük.
  6. Egy kis tálkába veszünk ki pár evőkanálnyi forró levest, simára keverjük a sajttal és tejföllel, ízesítjük a megmosott, apróra vágott kaporral, majd beleöntjük a levesbe, összekeverjük, de ezzel már ne forraljuk fel! 
  7. Ha szükséges, sóval és borssal után ízesítjük.

A  finom tartalmas leves mellé kelt tésztát szoktam készíteni, ezúttal pihe-puha szilvalekváros buktát sütöttem.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban