Tejszínes csokoládé torta - Anyukám születésnapjára

Puha kakaós piskóta és egy könnyed, nem túl édes tejszínhabos-csokoládé pudingos krém kombinációja ez a torta. Amit persze megkoronáz egy kellemes csupa étcsokoládés máz. A végeredmény: csupa csokis, nagyon finom, nem émelyítően édes. A  nagy kapkodásban egy kicsit rusztikusra sikerült és az egyik legfinomabbra is! 😄

Ma van Anyukám születésnapja, és már évek óta én sütöm a szűk család összes tagjának a szülinapi tortát. Persze mindig az utolsó napon, azaz a születésnap délelőttjén. Hiába tervezem el, hogy a szülinapok előtti napon fogom ezentúl elkészíteni mindenkinek a tortát kényelmesen, nyugodtan, hogy ne kelljen kapkodni, legyen ideje dermedni stb. - ez valahogy soha nem jön össze. Állandóan a születésnapok délelőttjén esek neki a tortasütésnek. Most is így jártam... Délelőtt 11-kor kezdtem hozzá. Bár Anyukám szülinapja van, de a kisfiaim "kikötötték", hogy most csakis csokoládé tortát készíthetek! 😉 Mivel kevés volt az időm, az itthon található egyszerű hozzávalókból készítettem. Ráadásul ez 100 %-ban saját recept, ma találtam ki, azaz készítés közben rögtönöztem, hogy miből mennyi, milyen legyen a tészta, milyen legyen a krém és a máz... Az utóbbi 1-2 évben így sütök tortát általában, hogy az adott pillanatban találom ki a receptet és mindig kíváncsian várom, "mi fog belőle kisülni". Valamikor tökéletesre és nagyon szépre sikerül, valamikor vannak hibái, de a lényeg, hogy bármennyire is elcsépelten hangzik, valóban szeretettel készítem a családomnak... és az sem mellékes, hogy "házi", házias ízvilággal.  Fogadjátok szeretettel a receptet!




Hozzávalók a kakaós piskótához:

6 db nagyobb tojás

15 dkg kristálycukor

fél csomag sütőpor (6 g)

15 dkg finomliszt

3 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)


A krémhez:

22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

3 dl tej

10 dkg kristálycukor

1 csomag csokoládés pudingpor

4 dl habtejszín

1 csomag expressz zselatin fix

1 evőkanál holland kakaópor 


A mázhoz:

1 csapott evőkanál finomliszt

2 púpos evőkanál kristálycukor

2 dl víz

1 evőkanál holland kakaópor

3 dkg étcsokoládé


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

https://pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  3. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját 3 részletben. Végül hozzá szitáljuk a liszt + kakaópor + sütőpor keverékét. Összekeverjük.
  4. A masszát beleegyengetjük a tortaformába és az előmelegített 160 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 50 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. A megsült piskótát kiborítjuk egy süteményrácsra, lehúzzuk róla a papírokat, hűlni hagyjuk. Majd 3 egyenlő tortalappá vágjuk.
  6. A krémhez egy lábasba tesszük a pudingport a cukorral és kakaóporral, majd egy pici tejjel simára keverjük. Ha sima, nem csomós, akkor mehet hozzá a többi tej és közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. 
  7. A lábast hideg vízbe állítjuk és kevergetve teljesen kihűtjük a krémet!
  8. A tejszínt a zselatin fix-szel kemény habbá verjük, összehabosítjuk a kihűlt csokipudingos krémmel, majd betesszük a hűtőbe fél órára, hogy könnyebb legyen összeállítani a tortát.
  9. Összeállításnál az alsó tortalapot megkenjük egyenletesen a krém harmadával, majd jön a középső tortalap. Erre a krém második harmada és a torta felső lapja. Ezután lekenjük a torta tetejét és körbekenjük az oldalát a maradék krémmel. Betesszük a tortát a hűtőbe 30 percre dermedni.
  10. A mázhoz a lisztet + cukrot + kakaóport összekeverjük egy lábasban. Hozzáöntünk először csak egy pici vizet, simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék vizet is és közepes lángon, kevergetve besűrítjük. Amikor már egy kicsit bugyog, akkor már jó. Levesszük a tűzről és felolvasztjuk benne az étcsokoládét. Egy kicsit lehűtjük a krémet kevergetve. (Forrón nem lehet ráönteni a tortára, mert a tejszínes csokikrém lefolyik róla, illetve kicsapódik!)
  11. Amikor langyos és már nem forró a csokimáz, akkor rásimítjuk a torta tetejére. Nem baj, ha egy kicsit lecsorog, mert így az oldalán a mázat és a csokikrémet összesimítjuk - így kicsit márványos lesz a torta oldala. 
  12. A torta tetejét tetszőlegesen díszítjük kekszekkel, gyümölcsökkel, bonbonokkal.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban