Rizskoch - rizsfelfújt

Az a legjobb, amikor egy tartalmas leves után rögtön az édesség következik. 😊 Legalább is a rizsfelfújtat általában egy laktató leves után szoktuk készíteni második fogásként - persze önálló desszertként is megállja a helyét. Na jó, miközben készítjük, "bemaszatolunk" néhány edényt, de valójában nagyon egyszerű elkészíteni, és ami még ennél is fontosabb: annyira finom! Pláne, ha kínálunk mellé házi sárgabarack lekvárt. Bár én lekvár nélkül is boldogan "eltüntetem" a tányérról. 😊

Ha még nem találtátok meg a kedvenc rizskoch receptet, akkor ezt merem ajánlani, mert tuti biztos! Nem folyós, nem száraz - pont annyira "krémesen lágy" belül, amennyire kell! Egyszerűen imádom! Régen - úgy jó 20 évvel ezelőtt - olyan gyakran készítettem Anyukámmal vagy a férjemmel... aztán feledésbe merült. Ideje volt elővenni és leporolni a receptet...



Hozzávalók:

4-6 személyre

25 dkg kerekszemű rizs

csipet só

5 dl tej

2,5 dl víz

15 dkg kristálycukor

1 rúd vanília kikapart magvai vagy 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma

1 kezeletlen citrom reszelt héja

5 dkg vaj/margarin

5 tojás


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A rizst megmossuk, majd egy lábasban puhára főzzük egy csipet sóval a tej és a víz keverékével. Alacsony lángon főzzük, néha-néha kevergessük meg. Főleg a főzés vége felé kevergessük gyakrabban, le ne égjen! A főzés kb. 20 perc. Ha megfőtt, adjunk hozzá 5 dkg cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a citrom héját, illetve keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük (fehéredésig). Keverjük hozzá a rizshez.
  3. A fehérjéket kemény habbá verjük, forgassuk össze óvatosan a rizzsel. 
  4. Kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es sütőtálat, beleöntjük a rizses masszát, elegyengetjük. 
  5. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütéssel vagy alsó sütéssel süssük kb. 35 percig. Ha sütés közben nagyon barnulna a teteje és ha nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor nyugodtan takarjuk le a tetejét alufóliával és így süssük tovább.
  6. Langyosan vagy kihűlve szeleteljük kockákra és egy pici porcukorral meghintve tálaljuk. Ha kínálunk hozzá egy kis házi sárgabarack lekvárt, még finomabb lesz!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon finom, a férjem imádta! Köszönöm a receptet! Zsuzska

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! ☺️🤗

    17 éves korom óta követem a receptjeit és soha egyikben sem csalódtam, mind mennyei lett!
    Hálásan köszönöm Gabriella!
    Üdvözlettel: Anna

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban