Almás-fahéjas torta
Ma délelőtt készítettem először ezt a tortát férjem születésnapjára, ezért kíváncsian vártuk, milyen lesz az íze. Alig győztük kivárni a vacsora végét, hogy megkóstolhassuk. ...és nemhiába! Az alma-fahéj kombináció ennél a tortánál is bebizonyította, mennyire jó párost alkotnak. Csoda finom!! Puha, laza fahéjas piskóta, könnyed habos almás krémmel. Egyszerű elkészíteni is, lássatok hozzá bátran! Téli ünnepekre, születésnapokra tökéletes választás.
Hozzávalók a piskótához:
18 cm vagy 22 cm átmérőjű tortához
6 nagyobb tojás
12 dkg kristálycukor
fél csomag sütőpor (6 g)
1 teáskanál őrölt fahéj
18 dkg finomliszt
A krémhez:
2 dl 100%-os almalé
2 db közepes alma hámozva, reszelve
5 dkg kristálycukor
fél csomag vaníliás pudingpor (20 g)
4 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatin fix
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. Kemény habot verünk a fehérjéből a kristálycukorral, majd belekeverjük a sárgákat is. Végül hozzászitáljuk a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet is. Óvatosan beleforgatjuk.
- A masszát beleegyengetjük a tortaformába és 160 fokos sütőben, alsó-felső programon készre sütjük. Ha 18 cm átmérőjű formában sütjük, akkor kb. 50 percig kell sütni, ha 22 cm átmérőjű formában készítjük, akkor kb. 40-45 percig sül. De a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, inkább végezzünk tűpróbát!
- A megsült tortát borítsuk süteményrácsra, majd ha kihűlt vágjuk 3 egyenlő lapra.
- A krémhez 1 dl almalében keverjük simára a pudingport. Majd hozzáöntjük a maradék almalevet, a cukrot és a reszelt almát és közepes lángon, kevergetve besűrítjük. Hideg vízbe állítva, kevergetve teljesen kihűtjük!
- A tejszínt kemény habbá verjük, és belekeverjük az expressz zselatint. Az almás pudingot és a tejszínhabot összekeverjük / habosítjuk.
- Az alsó tortalapot megkenjük egyenletesen a krém harmadával. Erre jön a mások tortalap, a krém másik harmada, majd a harmadik tortalap. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát és tetejét is.
- A tetejét meghintjük őrölt fahéjjal. Ha van sablonunk, akkor mintákat is hinthetünk rá a fahéjjal. Vagy a krém egy kis részével is díszíthetjük a torta tetejét.
- Legalább 2-3 órára tegyük hűtőbe fogyasztás előtt. De ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben, az sem gond - jobban összeérnek az ízek.
Gratulálok az ünnepelteknek! A torta pedig gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Kipróbáltam, jól sikerült, mindenkinek ízlett!
VálaszTörlésSzeretnem megtudni, az almat peppe reszeljuk, vagy nagyobb lyuku reszelon is eleg a krembe?
VálaszTörlésHolnap lesz a kisfiam 9.Születésnapja, ezt a tortát kapja! 🎂🎉🎈Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés