Csokoládés foltos torta (laktózmentes)

A férjem szerint ezt a süteményt gyakran kell, hogy készítsem, mert annyira finom és puha. Nekem viszont emellett azért is lett kedvencem, mert nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető

Szerintem egy ünnepi asztalon is megállja a helyét - főleg, ha egy szép tortatálon tálaljuk, mivel egyszerűsége ellenére is mutatós. De egy gyors vasárnapi ebédnek is tökéletes kiegészítője, ha az ebédkészítés közben kevés időnk van a desszertre. 

Miközben készítettem, akkor vettem észre, hogy ez a sütemény tulajdonképpen laktózmentes, mivel semmilyen tejterméket nem tartalmaz.




Hozzávalók a tésztához:

kb. 24-25 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához

4 tojás

13 dkg porcukor

13 dkg finomliszt

4 evőkanál étolaj

4 evőkanál víz

1 púpozott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

1 csapott teáskanál sütőpor


A csokoládémázhoz:

1 púpozott evőkanál liszt

2 evőkanál kristálycukor

1 púpos evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

2 dl víz

5 dkg étcsokoládé


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig) elektromos habverővel kb. 5 percig. Majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de ezt már csak a habverő alacsony fokozatával keverjük. 
  2. Osszuk a krémet két egyenlő részre. Az egyikbe belekeverünk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, ez lesz a világos színű tésztamassza. 
  3. A kakaóport keverjük simára a maradék 2 evőkanál olajjal és a 2 evőkanál vízzel, majd keverjük a másik tésztamasszához, ez lesz a csokoládés rész.
  4. A formát kenjük ki enyhén olajjal, hintsük meg liszttel. Szedjünk először világos tésztamasszát a formába úgy, hogy egy kicsit szét is terüljön a forma alján, majd erre kanalazzunk ide-oda néhány kanál csokoládés masszát. Erre ismét világos masszát kanalazunk ide-oda, majd kakaósat, és így kanalazzuk a formába, míg el nem fogy. A lényeg, hogy a teteje egyenletes legyen.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 18-20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát! 
  6. A megsült süteményt borítsuk ki a formából, hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük egy kínálótálra vagy tortatálra.
  7. A mázhoz a lisztet keverjük el egy lábasban a cukorral és a kakaóporral. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, miközben csomómentesre keverjük. Alacsony lángon forralva, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot és felolvasztjuk benne az apróra tört csokoládét. A mázzal vonjuk be a torta tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe kb. 1 órára. 
Tipp: A máz nem túl édes, a családom így szereti. Viszont ha valaki édesebben szereti, akkor érdemes hozzáadni még + 2 evőkanál kristálycukrot, amikor készítjük. 


Sütés előtt





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Gabi köszi, ezt el is mentem. Van otthon fehér hópihés apró cukrom, meg zöld fenyős, majd azt szórom a tetejére. Szerintem karácsonyra pont jó is lesz egy sütinek,így feldíszítve. :)

    VálaszTörlés
  2. Nemcsak laktóz, de tejfehérje mentes is! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez az első torta, aminek neki mertem állni elkészíteni, és nagyon jól sikerült. Hála a receptednek Gabi! Nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban