Csokoládés foltos torta (laktózmentes)
A férjem szerint ezt a süteményt gyakran kell, hogy készítsem, mert annyira finom és puha. Nekem viszont emellett azért is lett kedvencem, mert nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető.
Szerintem egy ünnepi asztalon is megállja a helyét - főleg, ha egy szép tortatálon tálaljuk, mivel egyszerűsége ellenére is mutatós. De egy gyors vasárnapi ebédnek is tökéletes kiegészítője, ha az ebédkészítés közben kevés időnk van a desszertre.
Miközben készítettem, akkor vettem észre, hogy ez a sütemény tulajdonképpen laktózmentes, mivel semmilyen tejterméket nem tartalmaz.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 24-25 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához
4 tojás
13 dkg porcukor
13 dkg finomliszt
4 evőkanál étolaj
4 evőkanál víz
1 púpozott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
1 csapott teáskanál sütőpor
A csokoládémázhoz:
1 púpozott evőkanál liszt
2 evőkanál kristálycukor
1 púpos evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
2 dl víz
5 dkg étcsokoládé
MEGJELENT S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig) elektromos habverővel kb. 5 percig. Majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de ezt már csak a habverő alacsony fokozatával keverjük.
- Osszuk a krémet két egyenlő részre. Az egyikbe belekeverünk 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál vizet, ez lesz a világos színű tésztamassza.
- A kakaóport keverjük simára a maradék 2 evőkanál olajjal és a 2 evőkanál vízzel, majd keverjük a másik tésztamasszához, ez lesz a csokoládés rész.
- A formát kenjük ki enyhén olajjal, hintsük meg liszttel. Szedjünk először világos tésztamasszát a formába úgy, hogy egy kicsit szét is terüljön a forma alján, majd erre kanalazzunk ide-oda néhány kanál csokoládés masszát. Erre ismét világos masszát kanalazunk ide-oda, majd kakaósat, és így kanalazzuk a formába, míg el nem fogy. A lényeg, hogy a teteje egyenletes legyen.
- Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 18-20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!
- A megsült süteményt borítsuk ki a formából, hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük egy kínálótálra vagy tortatálra.
- A mázhoz a lisztet keverjük el egy lábasban a cukorral és a kakaóporral. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, miközben csomómentesre keverjük. Alacsony lángon forralva, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot és felolvasztjuk benne az apróra tört csokoládét. A mázzal vonjuk be a torta tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe kb. 1 órára.
Sütés előtt
Jó étvágyat!
Gabi köszi, ezt el is mentem. Van otthon fehér hópihés apró cukrom, meg zöld fenyős, majd azt szórom a tetejére. Szerintem karácsonyra pont jó is lesz egy sütinek,így feldíszítve. :)
VálaszTörlésNemcsak laktóz, de tejfehérje mentes is! :-)
VálaszTörlésEz az első torta, aminek neki mertem állni elkészíteni, és nagyon jól sikerült. Hála a receptednek Gabi! Nagyon köszönöm! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a a receptet, nagyon finom lett !
VálaszTörlés