Anikó szelet

Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemény - emellett dekoratív is. Vasárnap ebéd utáni desszertnek, vagy családi összejövetelre, ünnepnapokra egyaránt megállja a helyét. 

Puha, szaftos tészta (nem száraz és morzsalékos) + vaníliás krém és tejszínhab: tökéletes összeállítás. Vigyázat! Annyira kellemes az egész, nagyon eteti magát...! 😋😊

 


Hozzávalók a tésztához:

kb. 20x30 cm-es, magas falú tepsihez

5 tojás

18 dkg kristálycukor

1 dl olaj (vagy ennek megfelelő olvasztott vaj)

1 dl langyos víz

1 csomag sütőpor (12 g)

25 dkg finomliszt

 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

A vaníliás pudinghoz:

8 dl tej

10 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás pudingpor

 

A tetejére:

4 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

1 púpos evőkanál porcukor

 1-2 csipet őrölt fahéj


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

 megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu 


 

Elkészítés:

  1. A tésztához az egész tojásokat a cukorral habbá verjük (fehéredésig), hozzákeverjük az olajat és a vizet, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is, simára keverjük.
  2. A massza felét a kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük. A másik felébe óvatosan belekeverjük a kakaóport, majd a világos masszára kanalazzuk.
  3. Ezután gyorsan elkészítjük a pudingot: 7 dl tejet egy lábasba öntünk a cukorral, a maradék 1 dl tejben simára keverjük a pudingporokat. Majd hozzáöntjük a cukros tejhez és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. 
  4. A forró pudingot egyenletesen rákanalazzuk vagy ráöntjük a tepsiben lévő tésztamasszára, és a 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütjük. (Nálam 25 percig sült, de ez sütőfüggő, ezért végezzünk tűpróbát!)
  5. A megsült, még forró süteményt óvatosan borítsuk ki egy süteményrácsra, hagyjuk teljesen kihűlni!
  6. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval előírás szerint verjük kemény habbá, majd kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Hintsük meg a 1-2 csipet őrölt fahéjjal.

 TIPP:

  1. Az őrölt fahéj elhagyható, de szerintem ne hagyjátok le róla, mert nagyon jól áll ennek a süteménynek, még finomabb, kellemesebb lesz vele.
  2. Ez egy régi, hagyományos sütemény, és köztudott, hogy az ilyen hagyományos sütemények nagyon sok cukorral készülnek. Az eredeti recept szerint ennek a süteménynek a tésztájába 25 dkg cukor kell, a pudinghoz pedig 15 dkg cukor. Viszont a családom és én nem szeretjük a túl édes süteményeket, ezért én minden régi süteményt kevesebb cukorral készítek, és így is nagyon-nagyon finom, kellemesen édes. Abszolút nem hiányzik belőle több cukor, de ez persze ízlésfüggő. 

 


 

Munkafolyamat - sütés előtt


 

Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nagyon gusztusos,mutatós lett Gabikám,gratulálok!
    Szeretném megkérdezni, hogy a kakaós részt és a tetejére kanalazott pudingot kissé bele húzkodod,vagy sülés közben önmagát dolgozza el.
    Előre is nagyon szépen köszönöm válaszodat.
    Üdvözlettel Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm,hogy megtiszteltél válaszoddal.
      Szép hétvégét kívánok.

      Törlés
    2. Kedves Katica!
      A kakaós részt villával kicsit megcirkálom, de nem muszáj.
      A pudinggal viszont nem kell semmit csinálni, elég csak szépen rákanalazni a tészta tetejére egyenletesen. A puding sütés közben lemerül magától is, mivel a tészta szépen felemelkedik.
      Jó sütést! :)

      Törlés
    3. Kedves vagy Gabikám, nagyon szépen köszönöm.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet , mutatós sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. Nagyon örülök, hogy hallok rólad... olyan rég írtál. Igaz, én is rég jártam feléd... Tudod, az időhiány.

      Törlés
  3. Érdeklődnék hogy a habfixàló elhagyható belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz nem az én receptem, de gondoltam válaszolok. Elhagyható, csak akkor verd tovább a habtejszínt a megfelelő állag eléréséig.

      Törlés
    2. Elhagyható a habfixáló, bár akkor lágyabb marad a hab, ami nem baj, csak talán szeleteléskor kicsit nem lesz szép.

      Törlés
  4. Elkészítettem :) nagyon szuper, 2 színű pudingot tettem bele, és glutén és laktóz mentesen készítettem el. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gluténmentesen milyen lisztből készítetted? Köszönöm előre is!

      Törlés
  5. Ma elkeszitettem.nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  6. Kipróbáltam, nagyon finom lett!!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lett🙂és egyszerűen elkészíthető! Imádjuk
    Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban