Torta alappiskóta
Puha, laza tészta, nagyon szép magas tortaalap, ami 100 %, hogy nem esik össze! Ráadásul nagyon finom alaptészta, és gyönyörű tortákat lehet kreálni belőle.
Ez tulajdonképpen egy tökéletes torta alappiskóta, de az utóbbi időben már olyan sok receptemnek adtam a " tökéletes" jelzőt, hogy most inkább ezt kihagyom. Viszont mindenképp figyelemre méltó ez a recept, érdemes elmenteni, megjegyezni és elkészíteni - garantálom, hogy a kedvenc alapreceptje lesz annak, aki kipróbálja! Van már egy gyors alappiskóta recept itt az oldalamon, amit szintén csak ajánlani tudok, tehát lehet választani, kinek melyik a szimpatikusabb.
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 közepes tojás
25 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
8-10 evőkanál víz
M E G J E L E N T A MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük,
félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és
hozzákeverünk 8 evőkanál vizet, majd a
sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk.
2. 2. Összekeverés után, ha túl
sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután
keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit – ezt erősen
dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot,
de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!
3. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.)
3. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.)
4 4. A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe,
melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. A sütési idő kb. 30. percénél, ha a torta teteje már szép pirult és nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor tegyünk rá alufóliát, óvatosan enyhén rá is nyomkodhatjuk, és így süssük tovább.
5 5. Végezzünk tűpróbát, így ellenőrizzük, hogy megsült-e! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa
késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, és teljesen hűtsük ki!
Tipp:
1. Szilikonos sütőpapírt használjunk, hogy ne ragadjon a tésztára!
2. Előmelegített 170 fokos sütőbe is betehetjük a tésztát sülni - ebben az esetben a sütési idő kb. 10-12 perccel rövidebb lesz!
Jó étvágyat!
A tojás fehérjét cukorral vagy csak simán magába verted fel?
VálaszTörlésMost sül a piskóta 6 tojásra emeltem mert nekem 29 cm formám van.Már szépen fel jött 20 perce van benn.Szeretem a receptjeid ☺köszönöm.
VálaszTörlés
VálaszTörlésThật là cám ơn tác giả và bài viết, mời ghé showroom mình sắm sửa thiết bị vệ sinh TOTO mới nha:
TOTOBM HOT
TIN TỨC
SẢN PHẨM
Fantasztikus és tényleg a tökéletes torta alappiskóta recept!😊 Kakaósan is megàllta a helyét! Nagyon szépen köszönöm!😊
VálaszTörlés