Anikó szelet
Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemény - emellett dekoratív is. Vasárnap ebéd utáni desszertnek, vagy családi összejövetelre, ünnepnapokra egyaránt megállja a helyét.
Puha, szaftos tészta (nem száraz és morzsalékos) + vaníliás krém és tejszínhab: tökéletes összeállítás. Vigyázat! Annyira kellemes az egész, nagyon eteti magát...! 😋😊
Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es, magas falú tepsihez
5 tojás
18 dkg kristálycukor
1 dl olaj (vagy ennek megfelelő olvasztott vaj)
1 dl langyos víz
1 csomag sütőpor (12 g)
25 dkg finomliszt
2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
A vaníliás pudinghoz:
8 dl tej
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
A tetejére:
4 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 púpos evőkanál porcukor
1-2 csipet őrölt fahéj
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához az egész tojásokat a cukorral habbá verjük (fehéredésig), hozzákeverjük az olajat és a vizet, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is, simára keverjük.
- A massza felét a kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük. A másik felébe óvatosan belekeverjük a kakaóport, majd a világos masszára kanalazzuk.
- Ezután gyorsan elkészítjük a pudingot: 7 dl tejet egy lábasba öntünk a cukorral, a maradék 1 dl tejben simára keverjük a pudingporokat. Majd hozzáöntjük a cukros tejhez és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
- A forró pudingot egyenletesen rákanalazzuk vagy ráöntjük a tepsiben lévő tésztamasszára, és a 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütjük. (Nálam 25 percig sült, de ez sütőfüggő, ezért végezzünk tűpróbát!)
- A megsült, még forró süteményt óvatosan borítsuk ki egy süteményrácsra, hagyjuk teljesen kihűlni!
- A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval előírás szerint verjük kemény habbá, majd kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Hintsük meg a 1-2 csipet őrölt fahéjjal.
TIPP:
- Az őrölt fahéj elhagyható, de szerintem ne hagyjátok le róla, mert nagyon jól áll ennek a süteménynek, még finomabb, kellemesebb lesz vele.
- Ez egy régi, hagyományos sütemény, és köztudott, hogy az ilyen hagyományos sütemények nagyon sok cukorral készülnek. Az eredeti recept szerint ennek a süteménynek a tésztájába 25 dkg cukor kell, a pudinghoz pedig 15 dkg cukor. Viszont a családom és én nem szeretjük a túl édes süteményeket, ezért én minden régi süteményt kevesebb cukorral készítek, és így is nagyon-nagyon finom, kellemesen édes. Abszolút nem hiányzik belőle több cukor, de ez persze ízlésfüggő.
Munkafolyamat - sütés előtt
Jó étvágyat!
Nagyon gusztusos,mutatós lett Gabikám,gratulálok!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy a kakaós részt és a tetejére kanalazott pudingot kissé bele húzkodod,vagy sülés közben önmagát dolgozza el.
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszodat.
Üdvözlettel Katica
Köszönöm,hogy megtiszteltél válaszoddal.
TörlésSzép hétvégét kívánok.
Kedves Katica!
TörlésA kakaós részt villával kicsit megcirkálom, de nem muszáj.
A pudinggal viszont nem kell semmit csinálni, elég csak szépen rákanalazni a tészta tetejére egyenletesen. A puding sütés közben lemerül magától is, mivel a tészta szépen felemelkedik.
Jó sütést! :)
Kedves vagy Gabikám, nagyon szépen köszönöm.
TörlésNagyon finom lehet , mutatós sütemény!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva. Nagyon örülök, hogy hallok rólad... olyan rég írtál. Igaz, én is rég jártam feléd... Tudod, az időhiány.
TörlésÉrdeklődnék hogy a habfixàló elhagyható belőle?
VálaszTörlésIgaz nem az én receptem, de gondoltam válaszolok. Elhagyható, csak akkor verd tovább a habtejszínt a megfelelő állag eléréséig.
TörlésElhagyható a habfixáló, bár akkor lágyabb marad a hab, ami nem baj, csak talán szeleteléskor kicsit nem lesz szép.
TörlésElkészítettem :) nagyon szuper, 2 színű pudingot tettem bele, és glutén és laktóz mentesen készítettem el. Köszönöm szépen!
VálaszTörlésGluténmentesen milyen lisztből készítetted? Köszönöm előre is!
TörlésMa elkeszitettem.nagyon finom lett.
VálaszTörlésKipróbáltam, nagyon finom lett!!!!
VálaszTörlésNagyon finom lett🙂és egyszerűen elkészíthető! Imádjuk
VálaszTörlésKöszönöm a receptet