Csokoládé torta
Puha kakaós piskóta (igazi torta alappiskóta, ami szép magas és sütés után nem esik össze, nagyon jól tartja magát ez a tészta - a kedvenc torta alapom), ami nagyon finom étcsokoládés krémmel van töltve és házilag készített kekszmorzsával van meghintve.
Elég sok csokoládés torta szerepel már a blogomon, én kivétel nélkül szeretem mindegyiket, de a családom annyira rajongott ezért a mostani tortáért is, annyira ízlett mindenkinek (a férjem nem győzte dicsérni), emiatt itt a helye a kedvenc receptek között ennek a tortának is. Ráadásul Ti is nagyon sokan kértétek a receptjét, amikor a Facebook és Instagram oldalamon megosztottam a kisfiam szülinapi fotóját.
Igen, a pici fiam 4. születésnapjára készítettem, amelyet a szülinap előtti napon szerettem volna tökéletesen és nyugodtan elkészíteni, de közbe jött valami, emiatt a tortát a születésnapjának a délutánján tudtam csak megsütni és összeállítani - igencsak "kutyafuttában". Ahhoz képest szép lett, már csak azért is merem ezt állítani, mert tényleg rohamtempóban készült. Épp összeállítottam este 6 órára, mielőtt kezdtünk vacsorázni, így csak annyi időt tudott a torta a hűtőben dermedni és "összeállni" elkészítve, amíg a vacsoraidő tartott. Lehetett volna még egy picit szebben kisimítani az oldalát, szebben rányomni a csokikrémes virágmintát, de ilyen alapos, precíz munkára már tényleg nem volt időm. Végül is nekem nagyon szoktak tetszeni a rusztikus megjelenésű ételek és sütemények is. 😊
A lényeg, hogy kisfiamnak nagyon tetszett, és mindenkinek nagyon ízlett. Ő évek óta markológép rajongó, mivel Anyukámék szomszédjában van egy markológép, amit Ő minden este megcsodál. 😀 A szomszéd bácsi markológéppel dolgozik és minden este hazaparkol a géppel - innen van a pici fiam markológép rajongása, és innen vettem az ötletet ehhez a tortához is. Nagy sikert arattam vele. 😊 Tehát nyugodtan készítsétek el Ti is: akár ezt, akár hasonlót a gyermek szülinapjára, nagyon fog neki örülni. A torta recept saját összeállításom, bár már a piskóta és a csokikrém is szerepel a blogomon régebbről, de külön-külön tortán, most viszont egy tortaként állítottam össze őket. A házi kekszmorzsát pedig a torta készítésekor rögtönöztem magamban, és igyekeztem megjegyezni a hozzávalókat, hogy le tudjam írni Nektek.
A fotók sajnos esti lámpafénynél készültek, mivel maga a torta is csak estére lett kész. A nappali természetes fénynél készült képek általában szebbek, de a lényeg most is látszik. 😊
Hozzávalók a tésztához:
22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és hozzákeverünk 8 evőkanál vizet, majd a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk. Összekeverés után, ha túl sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit – ezt erősen dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot, de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!2. A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.) A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe, melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. A sütési idő 30-35 percénél, ha a torta teteje már szép pirult és nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor tegyünk rá alufóliát és így süssük tovább. Végezzünk tűpróbát, így ellenőrizzük, hogy megsült-e! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, és teljesen hűtsük ki!3. A krémhez a pudingport 1 dl tejjel keverjük simára / csomómentesre egy kis tálban. A többi tejet és a cukrot egy lábasban keverjük össze, majd öntsük hozzá a pudingporos tejet és közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Az elkészült pudingot lábassal együtt állítsuk hideg vízre és kevergetve teljesen hűtsük ki!4. A porcukrot a vajjal és a kakaóporral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a kihűlt pudingot, mellyel szintén habosítunk a krémen.5. A kekszmorzsához a lisztet keverjük össze a kakaóporral, cukorral és a sütőporral, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojássárgáját és morzsoljuk el a tésztát. Morzsás, se nem lágy, se nem kemény állaga legyen! Pici liszt vagy pici vaj hozzáadásával tudunk korrigálni rajta.6. A tésztamorzsát tegyük egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe és előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük kb. 10-12 percig. Ne süssük túl, ne legyen keserű. Nem baj, ha picit lágy, amikor kivesszük a sütőből, mire kihűl, kellően megszilárdul.7. Összeállítás: a kihűlt tortaalapot vágjuk vízszintesen 3 egyenlő lappá. Az egyiket kenjük meg a krémmel kb. 1 cm vastagon, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, melyet szintén egyenletesen megkenünk a krémmel kb. 1 cm vastagon. Erre jön a harmadik tortalap, melynek a tetejét és az oldalát is egyenletesen körbekenünk. A maradék pici krémet csillagcsöves habzsákba tesszük és kidíszítjük vele a torta tetejének a felét. A másik felére pedig rászórjuk a tésztamorzsát.8. Én a tésztamorzsát nem csak szétszórtam, hanem kis kupacot is csináltam, ide helyeztem egy pici markológépet, ahogy épp a kupacból markolja a morzsát, azaz a "földet", mellé pedig állítottam egy pici teherautót.Jó étvágyat!
Szia, nagyon szép kisfiú, boldog szülinapot kívánok, utólag is!
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm szépen.
TörlésSzia, szerinted, ha 20 cm-es piskótát ( recept szintén tőled :) ) csak ketté vágom, akkor elég lehet a krém fele? (hozzávalókat felezve)
VálaszTörlésKöszi, Evelin
Szia, hááát lehet, hogy elég, de csak szűkösen...
Törlés