Sajtos kenyérfelfújt
Ez az étel nem a szépségről és mutatósságról híres, de a lényeg, hogy nagyon finom! Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészül és jó dolog, hogy fel lehet használni a száraz kenyeret.
Bár amikor kivettem a sütőből, annyira szép magas volt, de nem érkeztem rögtön lefotózni, mert közbe jött valami (én mindig, de mindig így járok fotózáskor, hogy közbe jön valami és "össze kell csapni" a fotót), és mire néhány perc múlva fotózni tudtam, addigra kicsit összeesett. Ami nem baj, mert ez minden felfújtra jellemző, hogy sütéskor gyönyörű magas, aztán kivesszük a sütőből és ahogy hűl, kicsit összeesik. Csak szebb lett volna, ha le érkezem fotózni rögtön, szép puffadtan. Így jártam. 😉
A lényeg, hogy készítsétek el, mert tényleg nagyon finom, csupa sajtos! Hétvégi reggelinek is megfelel, mert jó kiadós, vagy szombat déli "kapkodós" ebédnek. De hétköznap gyors vacsorának is tökéletes.
Hozzávalók:
4 szelet kenyér - 2 cm széles szelet (összesen kb. 25 dkg)
(nálam teljes kiőrlésű kenyér)
(nálam teljes kiőrlésű kenyér)
1 dl fehér bor
2 dkg puha vaj
25 dkg félkemény sajt (trappista, gouda stb.)
2 tojás
3 dl tej
1 kávéskanál ételízesítő
2 csipet őrölt szerecsendió
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
2 csipet őrölt pirospaprika
A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Egy közepes méretű mély sütőtálat kikenjük a vajjal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A kenyérszeleteket félbe vágjuk. A bort kiöntjük egy mély tányérba és gyors mozdulattal, hirtelen megmártjuk a kenyérszeletek mindkét oldalát. (Ne hagyjuk benne sokáig a borban, ne áztassuk el, csak gyorsan mártsuk meg!)
- A sajtot vastagabb szeletekre vágjuk és minden fél szelet kenyérre teszünk egy szeletet. Így rétegezve beletesszük a sütőtálba (lásd lentebb a képen!).
- A tojást egy tálban felverjük úgy, mintha rántottát készítenénk, majd hozzáöntjük a tejet, fűszerezzük az ételízesőtővel, szerecsendióval, sóval, borssal - összekeverjük.
- A tojásos-tejes egyveleget ráöntjük a sajtos kenyérszeletekre, meghintjük a pirospaprikával és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe - kb. 30-35 percig sütjük alsó-felső sütésen (a sütőrács a 2. állásban legyen). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
- Ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával és így süssük tovább.
Tipp: A bor ellenére nyugodtan fogyaszthatják ezt a kenyérfelfújtat gyermekek is, mivel sütés közben a bor alkoholtartalma 100 %-osan elpárolog, csak a zamata marad meg.
Fázisfotó
Jó étvágyat!
Ötlet: Lajos Mari
remek ötlet .én kockákra vágom a kenyeret és mindenféle maradék felvágottal és egy kis saját télire eltett petrezselyem ,zellerzöldje,hagyma keverékkel,reszeltsajttal összekeverem rá a tojás és vajazott maffinsütőben sütöm meg hasonló és mégis más
VálaszTörlés