Méteres kalács torta - pici fiam születésnapjára 💙

A klasszikus sütemény tortaként is imádni való! 💕 A két színű pihe-puha, laza piskótát olyan jól kiegészíti a halvány rózsaszín puncsos krém - kinézetre és ízre is. Az étcsokoládé máz pedig "hab a tortán". 😊😋 A méteres kalács torta felszeletelve ugyanolyan mutatós, mint a méteres kalács sütemény. Éppen ezért, ha szeretitek ezt a sütit, akkor feltétlenül készítsétek el tortaként is - szülinapra, karácsonyra, húsvétra... vagy bármilyen alkalomra, mert nagyon-nagyon finom!

Imádom a méteres kalács süteményt! Nagyon! De bevallom ritkán készítem, főleg az utóbbi években, mert a két kisfiam mellett mostanában igyekszem minél egyszerűbb sütiket készíteni az ünnepekre is. Sem időm, sem energiám nincs bonyolult süteményekhez, ezért gondoltam, hogy most tortaként készítem el, mivel így sokkal egyszerűbb. A gyors alappiskóta receptem alapján készítettem el a kétféle tésztát, a krémet pedig a méteres kalács receptem alapján. Mivel a méteres kalács süteményen sincs semmi dekoráció az étcsokoládé mázon kívül, ezért a torta tetejére sem tettem semmi plusz dekorálást, csak így 'minimalista' stílusban hagytam. 


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



A sárga piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
6 g sütőpor (fél csomag)


A kakaós piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
10 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
9 g sütőpor (3/4 csomag)


A krémhez:
2 csomag puncs pudingpor 
5 dl tej
5 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl meggylé (befőttlé vagy rostoslé)
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, de kalkuláljuk bele, hogy a befőttlé vagy rostoslé is édes!)
 3 evőkanál rum, ha nem nem fogyasztanak belőle gyerekek!
(én most a rumot kihagytam, mivel a kisfiamnak készült a torta és picit evett belőle Ő is)  


A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj



Esti lámpafénynél az ünnepi asztalnál készült egy gyors fotó a felvágott tortáról is, hogy lássátok, milyen szép és mutatós szeletelve

    

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra! A tortaformát enyhén kivajazzuk, liszttel meghintjük, az aljára sütőpapírt vágunk.
  2. A sárga piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!)
  3. A megsült piskótát egy tompa késsel körbelazítjuk a formában és még melegen óvatosan kiborítjuk egy süteményrácsra, kihűtjük! Elmossuk gyorsan a tortaformát, megtöröljük, ismét enyhén kivajazzuk/lisztezzük, az alját sütőpapírozzuk.
  4. A kakaós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a sütőpor-liszt-kakaópor keverékét, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük - vagy tűpróbáig! A megsült piskótát körbelazítjuk egy tompa késsel a formában, majd kiborítjuk egy rácsra, kihűtjük!
  5. A kihűlt piskótákat recés késsel középen vízszintesen kettévágjuk, így kapunk 2-2 lapot.
  6. A krémhez a pudingporokat és a cukrot egy lábasba tesszük, öntünk hozzá kb. 1,5 dl tejet, gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és a meggylevet is és alacsony lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízbe állítjuk és kevergetve kihűtjük a krémet.
  7. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a rumot, majd összeöntjük a pudingos krémmel és összekeverjük.
  8. A krémet 'gondolatban' 4 részre osztjuk. Az egyik kakaós tortalapot egy tortatálra/tányérra helyezzük, lekenjük egyenletesen a puncsos krém egynegyedével. Rátesszük az egyik sárga tortalapot, erre jön a krém másik negyede, majd a kakaós tortalap másik része, erre a krém harmadik része, majd a sárga piskóta. A kimaradt krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát is. 
  9. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a torta tetejét úgy, hogy egy kicsit az oldalán is lefolyjon a csoki. 
  10. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit összeérjen a torta, dermedjen a krém. Érdemes fogyasztás előtt 20 perccel kivenni a hűtőből és akkor szépen lehet szeletelni. 
 
A piskóta lapok itt még várakoznak a finom krémre

  
            
Jó étvágyat!

Végül hoztam pár szülinapos képet is 💙  





Háttérben a szüleimtől kapott kerti rózsacsokorral 😍



 

Megjegyzések

  1. Boldog születésnapot a pici fiúnak, most született és tessék már három éves.Gabika nagyon ügyes vagy,remek lett a torta és biztos finom is.

    VálaszTörlés
  2. Napokban volt eszemben a méteres kalács, de hamarosan sütök én is tortàt.
    Sok boldogságot kisfiának és az egész Családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a jókívánságokat. :)
      Érdemes elkészíteni ezt a tortát, mert tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom.

      Törlés
    2. CSODÁLATOSAK A GYEREKEID


      Törlés
  3. De szép gyerekek!
    Boldog szülinapot kívánok!

    VálaszTörlés
  4. De jó ötlet így tortásítani, nagyon szeretem a méteres kalácsot! Boldog szülinapot a kisfiadnak!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban