Méteres kalács torta - pici fiam születésnapjára 💙
A klasszikus sütemény tortaként is imádni való! 💕 A két színű pihe-puha, laza piskótát olyan jól kiegészíti a halvány rózsaszín puncsos krém - kinézetre és ízre is. Az étcsokoládé máz pedig "hab a tortán". 😊😋 A méteres kalács torta felszeletelve ugyanolyan mutatós, mint a méteres kalács sütemény. Éppen ezért, ha szeretitek ezt a sütit, akkor feltétlenül készítsétek el tortaként is - szülinapra, karácsonyra, húsvétra... vagy bármilyen alkalomra, nagyon-nagyon finom!
Imádom a méteres kalács süteményt! Nagyon! De bevallom ritkán készítem, főleg az utóbbi években, mert a kisfiam mellett mostanában igyekszem minél egyszerűbb sütiket készíteni az ünnepekre is. Sem időm, sem energiám nincs bonyolult süteményekhez, ezért gondoltam, hogy most tortaként készítem el, mivel így sokkal egyszerűbb. A gyors alappiskóta receptem alapján készítettem el a kétféle tésztát, a krémet pedig a méteres kalács receptem alapján. Mivel a méteres kalács süteményen sincs semmi dekoráció az étcsokoládé mázon kívül, ezért a torta tetejére sem tettem semmi plusz dekorálást, csak így 'minimalista' stílusban hagytam.
Hozzávalók a sárga piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
6 g sütőpor (fél csomag)
A kakaós piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
10 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
9 g sütőpor (3/4 csomag)
A krémhez:
2 csomag puncs pudingpor
5 dl tej
5 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl meggylé (befőttlé vagy rostoslé)
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, de kalkuláljuk bele, hogy a befőttlé vagy rostoslé is édes!)
3 evőkanál rum, ha nem nem fogyasztanak belőle gyerekek!
(én most a rumot kihagytam, mivel a kisfiamnak készült a torta és picit evett belőle Ő is)
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj
Esti lámpafénynél az ünnepi asztalnál készült egy gyors fotó a felvágott tortáról is, hogy lássátok, milyen szép és mutatós szeletelve
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
6 g sütőpor (fél csomag)
A kakaós piskótához:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 tojás
10 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
9 g sütőpor (3/4 csomag)
A krémhez:
2 csomag puncs pudingpor
5 dl tej
5 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl meggylé (befőttlé vagy rostoslé)
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, de kalkuláljuk bele, hogy a befőttlé vagy rostoslé is édes!)
3 evőkanál rum, ha nem nem fogyasztanak belőle gyerekek!
(én most a rumot kihagytam, mivel a kisfiamnak készült a torta és picit evett belőle Ő is)
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj
Esti lámpafénynél az ünnepi asztalnál készült egy gyors fotó a felvágott tortáról is, hogy lássátok, milyen szép és mutatós szeletelve
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra! A tortaformát enyhén kivajazzuk, liszttel meghintjük, az aljára sütőpapírt vágunk.
- A sárga piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!)
- A megsült piskótát egy tompa késsel körbelazítjuk a formában és még melegen óvatosan kiborítjuk egy süteményrácsra, kihűtjük! Elmossuk gyorsan a tortaformát, megtöröljük, ismét enyhén kivajazzuk/lisztezzük, az alját sütőpapírral béleljük.
- A kakaós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a sütőpor-liszt-kakaópor keverékét, óvatosan összekeverjük és beleegyengetjük a tortaformába. Az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük - vagy tűpróbáig! A megsült piskótát körbelazítjuk egy tompa késsel a formában, majd kiborítjuk egy rácsra, kihűtjük!
- A kihűlt piskótákat recés késsel középen vízszintesen kettévágjuk, így kapunk 2-2 lapot.
- A krémhez a pudingporokat és a cukrot egy lábasba tesszük, öntünk hozzá kb. 1,5 dl tejet, gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és a meggylevet is és alacsony lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízbe állítjuk és kevergetve kihűtjük a krémet.
- A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a rumot, majd összeöntjük a pudingos krémmel és összekeverjük.
- A krémet 'gondolatban' 4 részre osztjuk. Az egyik kakaós tortalapot egy tortatálra/tányérra helyezzük, lekenjük egyenletesen a puncsos krém egynegyedével. Rátesszük az egyik sárga tortalapot, erre jön a krém másik negyede, majd a kakaós tortalap másik része, erre a krém harmadik része, majd a sárga piskóta. A kimaradt krémmel vékonyan megkenjük a torta tetejét és oldalát is.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a torta tetejét úgy, hogy egy kicsit az oldalán is lefolyjon a csoki.
- Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit összeérjen a torta, dermedjen a krém. Érdemes fogyasztás előtt 20 perccel kivenni a hűtőből és akkor szépen lehet szeletelni.
Boldog születésnapot a pici fiúnak, most született és tessék már három éves.Gabika nagyon ügyes vagy,remek lett a torta és biztos finom is.
VálaszTörlésKöszönjük szépen, nagyon kedves.
TörlésNapokban volt eszemben a méteres kalács, de hamarosan sütök én is tortàt.
VálaszTörlésSok boldogságot kisfiának és az egész Családnak!
Köszönjük szépen a jókívánságokat. :)
TörlésÉrdemes elkészíteni ezt a tortát, mert tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom.
CSODÁLATOSAK A GYEREKEID
TörlésDe szép gyerekek!
VálaszTörlésBoldog szülinapot kívánok!
De jó ötlet így tortásítani, nagyon szeretem a méteres kalácsot! Boldog szülinapot a kisfiadnak!
VálaszTörlés