Joghurtos sós kelt tészta alaprecept
Olyan habkönnyű, puha és nagyon finom ez a kelt tészta a joghurttól. ...és olyan gyönyörűen meg tud kelni, hogy az ember nem győz benne gyönyörködni! Érdemes elmenteni, megjegyezni, feljegyezni, mert garantálom, hogy kedvenc lesz! Tökéletes kelt tészta alap, számtalan módon fel lehet használni - akár kiflinek vagy pogácsának, és tölteni is lehet mindenfélével: kolbásszal, sonkával, virslivel, sajttal vagy amivel csak el tudjátok képzelni.
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók:
2,5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
70 dkg finomliszt
2 teáskanál só
2 dl natúr joghurt
1 tojás
1 dl olaj
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük, majd felfuttatjuk: kb. 5-10 perc.
- Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elkeverjük benne a joghurtot, majd a tojást.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül bedagasztjuk a tésztát az olajjal. Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! (Pici liszt vagy pici olaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán.)
- Letakarva jó duplájára kelesztjük (kb. 40-50 perc).
- Ezután ízlés szerint formázhatjuk és tölthetjük.
Jó sütögetést kívánok!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Hoztam néhány kirándulós képet a kis családomról 😊
Az első 6 kép Hollókőn készült szeptember közepén 💙
Jó recept tetszik. Volt már úgy hogy kevés volt a tej és kefirrel pótoltam úgy is finom volt!
VálaszTörlésToportyus pogácsánál is használhatom ezt a tésztát?
VálaszTörlésÉrdemes itt a blogomon a jobb felső sarokban lévő KERESÉS menüben megkeresni/beírni a "Réteges tepertős pogácsa" receptemet, az nagyon-nagyon finom!
TörlésKedves Gabriella! Ez a tészta maga a tökély! Hálásan köszönöm a receptet. Megtanítom a lányaimnak is, hogy ezentúl családi recept legyen belőle.
VálaszTörlésKedves Gabriella! Szeretném kérdezni, hogy ebből esetleg tepertőspogàcsàt is lehet készíteni Ön szerint? Köszönöm előre is a segítséget. 🙂
VálaszTörlés