1 tészta 4 sütemény: sajtos-kolbászos falatka, vajas-magvas aprókifli, mini réteges pogácsa, pizzás csiga

joghurtos sós kelt tészta alapreceptemről azt kell tudni, hogy egy nagyon puha, habkönnyű tészta. A puhaságát még másnap is megőrzi. Ebből a tésztából készültek ezek a nagyon ízletes variációk - egyik finomabb, mint a másik. Tökéletes kirándulásra vagy iskolába/munkahelyre tízóraira, uzsonnára. De egy egyszerű leves mellé is jó második fogásnak, vagy csak úgy hétvégén családi "majszolgatásra". Na és persze vendégvárónak sem utólagos. 

A családommal nagyon szeretjük, ha a süteményekből (akár édes vagy sós)  több fajta van itthon egyszerre. Ezáltal lehet válogatni, ki melyiket szereti, vagy mikor melyiket kívánjuk jobban. Vagy akár egyszerre végig lehet kóstolni mindet. Ez a sós süti emiatt is lett nagy kedvencünk, mert egyszerre több féléből lehet válogatni. Milán a pizzás csigát szereti, Zalán a pogácsát, a férjem a kolbászos-sajtos falatkákat, én pedig a magvas kiflit - így mindenki megtalálta a kedvencét.




Hozzávalók a pizzás csigához:
kb. 10 darabhoz
3 púpod evőkanál ketchup
5 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

A mini réteges pogácsához: 
kb. 12-14 darabhoz
1,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1-2 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

A vajas-magvas kiflihez:
16 darabhoz
1-2 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
egy kis marék szezámmag és lenmag keveréke

A sajtos-kolbászos falatkákhoz:
kb. 20 darabhoz
20 vékony karika kolbász
3-4 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

+ a tetejükre a kenegetéshez 1 felvert tojás


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák 

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

 

Elkészítés:
  1. A joghurtos sós kelt tészta hozzávalóit és elkészítését ide kattintva találjátok.
  2. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombóccá alakítjuk. 
  3. Az egyik gombócot kinyújtjuk téglalap alakúra kb. fél cm vastagra, egyenletesen megkenjük a ketchuppal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kb. 2 cm széles csíkokra felvágjuk és szorosan feltekerjük csiga alakban. A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét picit lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 percig sütjük (a tésztája világos maradjon, nem kell túl sütni - a tetején a sajt viszont szépen pirulni kezd).
  4. A másik gombócot kinyújtjuk kb. 4 fél cm vastagra (nagyjából téglalap alakúra), egyenletesen megkenjük a vajjal, majd 3 rétegre hajtjuk (azaz az egyik oldalát behajtjuk a tészta 3/4-ig, majd erre rá a másik oldalról is, így kapunk 3 réteget). Egy kb. 3 cm átmérőjű kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (ennek híján egy kis pálinkás pohárral is lehet szaggatni). A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra - ekkor már nem kell megkenni vajjal, csak kiszaggatjuk. A kis minipogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 11-13 percig sütjük.
  5. A harmadik gombócot kör alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra, egyenletesen megkenjük a vajjal, majd felvágjuk 16 egyenlő háromszögre/cikkre. Szorosan feltekerjük kifli alakban, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezám- és lenmag keverékével. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb.  10 percig sütjük.  
  6. A negyedik gombócot kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk. A kimaradt tésztarészeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk ugyanígy. A kis kör alakú falatkákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, mindegyikre teszünk egy karika kolbászt, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. 
  7. A sütési idő mindegyik süteménynél csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!

Munkafolyamatok 

  

  
  


  


  Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!


Ilyen óriás citromjaink teremnek. 😯Jól érezték magukat a teraszon egész nyáron - árnyékos helyen. Bio citrom, tehát nyugodtan használhatom a héját is az ételekhez, süteményekhez.

  

Megjegyzések

  1. Nagyon finom, változatos sütiket készítettél, így még nagyobb örömmel lehet kirándulni. Mi is sokat járunk a természetbe, a hegyekbe, főleg környékünkön, a Pilisbe. A múlt hétvégén a kazári riolittufa mezőnél jártunk, gyönyörű volt, utána még Hollókőre is ellátogattunk, a faluba és a várba is. Kicsit messze van tőlünk, de belefért minden egy napba.
    A citromod is nagyon szép, kívánok sok finom süteményt és limonádékat belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Hollókőn szeptember közepén voltunk mi is. Hozzánk sincs közel, 2 és fél óra autózás, de imádom azt a helyet, nagyon szép!

      Törlés
  2. Ezért szeretem a kelt tésztát. Végtelen módon lehet variálni, mind izésítésben, mind pedig formában. Nagyon kívánatos mindegyik változat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Nagy kelt tészta rajongó vagyok én is. :)

      Törlés
  3. Szia
    Nagyon szeretem a receptjeidet, de főleg azt, ahogy fáradtságot nem kímélve, részletesen leírod, sőt, lefotózod még a részleteket is.
    Köszönöm, és várom mindig, az új recepteket, fényképes élménybeszámolóidat.
    Nagyon szép Családod van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!
      Köszönöm szépen, nagyon jó érzés olvasni a soraidat. :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  4. Nagyon megszerettük ezt a receptet, köszönjük! Eddig a pehelykönnyű krumplis pogit volt a favorit, de ez komoly vetélytársa! Nálunk a kolbászos falatkáknak van a legnagyobb rajongótábora :)
    Zsuzska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska! Boldog olvasom, hogy kedvenc recept lett. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  5. Köszi! Nagyon szépek és finomak lettek 🙏

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban