1 tészta 4 sütemény: sajtos-kolbászos falatka, vajas-magvas aprókifli, mini réteges pogácsa, pizzás csiga
A joghurtos sós kelt tészta alapreceptemről azt kell tudni, hogy egy nagyon puha, habkönnyű tészta. A puhaságát még másnap is megőrzi. Ebből a tésztából készültek ezek a nagyon ízletes variációk - egyik finomabb, mint a másik. Tökéletes kirándulásra vagy iskolába/munkahelyre tízóraira, uzsonnára. De egy egyszerű leves mellé is jó második fogásnak, vagy csak úgy hétvégén családi "majszolgatásra". Na és persze vendégvárónak sem utólagos.
A családommal nagyon szeretjük, ha a süteményekből (akár édes vagy sós) több fajta van itthon egyszerre. Ezáltal lehet válogatni, ki melyiket szereti, vagy mikor melyiket kívánjuk jobban. Vagy akár egyszerre végig lehet kóstolni mindet. Ez a sós süti emiatt is lett nagy kedvencünk, mert egyszerre több féléből lehet válogatni. Milán a pizzás csigát szereti, Zalán a pogácsát, a férjem a kolbászos-sajtos falatkákat, én pedig a magvas kiflit - így mindenki megtalálta a kedvencét.
Hozzávalók a pizzás csigához:
kb. 10 darabhoz
3 púpod evőkanál ketchup
5 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)
A mini réteges pogácsához:
kb. 12-14 darabhoz
1,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1-2 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)
A vajas-magvas kiflihez:
16 darabhoz
1-2 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
egy kis marék szezámmag és lenmag keveréke
A sajtos-kolbászos falatkákhoz:
kb. 20 darabhoz
20 vékony karika kolbász
3-4 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)
+ a tetejükre a kenegetéshez 1 felvert tojás
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A joghurtos sós kelt tészta hozzávalóit és elkészítését ide kattintva találjátok.
- A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombóccá alakítjuk.
- Az egyik gombócot kinyújtjuk téglalap alakúra kb. fél cm vastagra, egyenletesen megkenjük a ketchuppal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kb. 2 cm széles csíkokra felvágjuk és szorosan feltekerjük csiga alakban. A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét picit lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 percig sütjük (a tésztája világos maradjon, nem kell túl sütni - a tetején a sajt viszont szépen pirulni kezd).
- A másik gombócot kinyújtjuk kb. 4 fél cm vastagra (nagyjából téglalap alakúra), egyenletesen megkenjük a vajjal, majd 3 rétegre hajtjuk (azaz az egyik oldalát behajtjuk a tészta 3/4-ig, majd erre rá a másik oldalról is, így kapunk 3 réteget). Egy kb. 3 cm átmérőjű kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (ennek híján egy kis pálinkás pohárral is lehet szaggatni). A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra - ekkor már nem kell megkenni vajjal, csak kiszaggatjuk. A kis minipogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 11-13 percig sütjük.
- A harmadik gombócot kör alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra, egyenletesen megkenjük a vajjal, majd felvágjuk 16 egyenlő háromszögre/cikkre. Szorosan feltekerjük kifli alakban, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezám- és lenmag keverékével. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük.
- A negyedik gombócot kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk. A kimaradt tésztarészeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk ugyanígy. A kis kör alakú falatkákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, mindegyikre teszünk egy karika kolbászt, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük.
- A sütési idő mindegyik süteménynél csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Ilyen óriás citromjaink teremnek. 😯Jól érezték magukat a teraszon egész nyáron - árnyékos helyen. Bio citrom, tehát nyugodtan használhatom a héját is az ételekhez, süteményekhez.
Nagyon finom, változatos sütiket készítettél, így még nagyobb örömmel lehet kirándulni. Mi is sokat járunk a természetbe, a hegyekbe, főleg környékünkön, a Pilisbe. A múlt hétvégén a kazári riolittufa mezőnél jártunk, gyönyörű volt, utána még Hollókőre is ellátogattunk, a faluba és a várba is. Kicsit messze van tőlünk, de belefért minden egy napba.
VálaszTörlésA citromod is nagyon szép, kívánok sok finom süteményt és limonádékat belőle :-)
Köszönöm szépen. Hollókőn szeptember közepén voltunk mi is. Hozzánk sincs közel, 2 és fél óra autózás, de imádom azt a helyet, nagyon szép!
TörlésEzért szeretem a kelt tésztát. Végtelen módon lehet variálni, mind izésítésben, mind pedig formában. Nagyon kívánatos mindegyik változat. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Nagy kelt tészta rajongó vagyok én is. :)
TörlésSzia
VálaszTörlésNagyon szeretem a receptjeidet, de főleg azt, ahogy fáradtságot nem kímélve, részletesen leírod, sőt, lefotózod még a részleteket is.
Köszönöm, és várom mindig, az új recepteket, fényképes élménybeszámolóidat.
Nagyon szép Családod van!
Kedves Ági!
TörlésKöszönöm szépen, nagyon jó érzés olvasni a soraidat. :)
További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
Üdv.: Gabriella
Nagyon megszerettük ezt a receptet, köszönjük! Eddig a pehelykönnyű krumplis pogit volt a favorit, de ez komoly vetélytársa! Nálunk a kolbászos falatkáknak van a legnagyobb rajongótábora :)
VálaszTörlésZsuzska
Kedves Zsuzska! Boldog olvasom, hogy kedvenc recept lett. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésKöszi! Nagyon szépek és finomak lettek 🙏
VálaszTörlés