Túró rudi csiga
A kisfiaim nagyon szeretik a túró rudit - ebből jött az ötlet, emiatt készítettem ezt a könnyed, puha, kakaós tésztájú, túrókrémes, csokoládés sütit.
Imádták! Nem csak Ők! 😀 Érdemes dupla adaggal készíteni, de nekem most csak egy kis csomag túró volt itthon, ezért a kakaós-fahéjas csavart kalácsom tésztájának hozzávalóit úgy kellett átalakítanom, azaz átszámolni, hogy elég legyen benne a túrókrém. Nagyon finom lett! 👌
Hozzávalók a tésztához:
kb. 12 darabhoz
25 dkg finomliszt
fél dl langyos tej
3 csapott evőkanál kristálycukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
140 g natúr joghurt
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 csapott evőkanál krémes tejföl
5 dkg ét- vagy tejcsokoládé
A fotókon is szereplő
kb. 12 darabhoz
25 dkg finomliszt
fél dl langyos tej
3 csapott evőkanál kristálycukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
140 g natúr joghurt
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 csapott evőkanál krémes tejföl
5 dkg ét- vagy tejcsokoládé
A fotókon is szereplő
MINTÁS KÉZMŰVES KERÁMIÁK gyermekeknek
/GYÖNYÖRŰ, MINŐSÉGI TERMÉKEK rengeteg minta választékkal/
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, az ujjunkkal szép simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék 2 evőkanál cukorral és a kakaóporral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, végül annyi joghurtot, hogy egy jó lágy tésztát kapjunk - ha egy picikét ragad, az sem baj! (Kevés liszt vagy joghurt/tej hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Azért adjuk hozzá utoljára a joghurtot fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell mind. Ez mindig az adott liszt nedvszívóképességétől függ.) Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez valókat jól összekeverjük. (Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy krémes legyen az állaga, ne száradjon ki majd a sütés után. De túl lágyra se csináljuk, mert elázik sütés közben a tészta!)
- A csokit lereszeljük vagy apró darabokra vágjuk.
- A megkelt tésztát kb. 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 4-5 mm vastagra. Egyenletesen megkenjük a túrós töltelékkel és meghintjük a csokival. Kb. 2,5 cm széles csíkokra felvágjuk, majd a csíkokat szorosan feltekerjük csiga alakban. Sütőpapíros tepsire helyezzük.
- Előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Az a legbiztosabb, ha 12 perc után folyamatosan nézegetjük, hogy szépen megsült-e.)
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Jaj, gyonyoruek!!
VálaszTörlésSzenzacioooos!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a "csiga" guszta! Sok sikert a nyelvtanulásodhoz és gondolom fejben már szervezed a nyári török kiruccanást is?:-))
VálaszTörlésNyelek nagyokat a fotók láttán! És emelem kalapom, hogy ennyi energiád van még a gyerekek, háztartás mellett. A munkám során nyelvekkel foglalkozom, így tudom, hogy nem egyszerű egy új nyelv elsajátítása. Sok sikert kívánok neked hozzá :)
VálaszTörlésGratulálok! Hatamas ötlet, annyira szuper,hogy muszáj lesz megsütnöm!
VálaszTörlésMegsütöttem! Nagyon finom! 😊
VálaszTörlésIgen ez nagyon guszta de a csoki nemfog megégni?
VálaszTörlésNem ég meg a csoki - talán jobb tejcsokival csinálni. De ha van sütésálló étcsokid, azzal még jobb!
TörlésA kakaós csigát úgy sütöm, hogy előbb feltekerem mint a bejglit és utána szeletelem 2.5 cm darabokra. Kérdésem az lenne, hogy valami technikai oka miatt nem így csináltad? Kifolyik a töltelék, vagy netán nem úgy sül meg mint kellene?
VálaszTörlésSzia Tünde!
TörlésEddig én is mindig így csináltam mindenféle csigát, ahogy írod. De mostanában kezdtem rátérni erre a módszerre, mint ahogy itt a receptben is szerepel. Csak azért, mert egyrészt így egyesével szorosabban fel lehet tekerni a csigákat, ezáltal sütés közben nem nyílik ki a tekerések között a tészta, kevésbé folyik ki a töltelék. Másrészt sokkal könnyebb feltekerés előtt felvágni és szebb marad így a csiga formája. Feltekerés után felvágva a csiga eldeformálódik, nehezebb is elvágni, mancsolódik, kifolyik stb.
Na, én pont így járok mindig, hogy csúnyák lesznek, ha utólag vágom...a feltekercselt nagy " beiglit". Mostmar csak így fogom!👌🤗🙏❤
TörlésZsiradék nem kell a tésztába?
VálaszTörlésNem kell. Csak azok, amelyek a receptben le vannak írva.
TörlésMilyen lisztből készíthetném el, ha gluténmentes étkezésre vagyok kényszerítve? Aki már elkészítette így, kérném a segítségét. Köszönöm előre is!
VálaszTörlésSzia, tudnál abban segíteni,hogy a tojást mivel lehetne kiváltani?Allergia miatt kérdezem.
VálaszTörlésSzia!
TörlésEgyszerűen csak hagyd ki a tojássárgáját a tésztából, úgy is jó lesz. Pici tej vagy joghurt hozzáadásával korrigálj a tészta állagán, hogy egy jó lágy tésztát kapj!
Jó sütést! :)
Ha damillal vágod úgy, mintha csomót kötnél rá, akkor nem deformálódik el, és könnyű a szeletelés. Most azért én is így fogom, ahogy te, mert kíváncsi vagyok a különbségre
VálaszTörlésMeg sütöttem a túrórudis csigát dupla adagal de még ez is kevés volt 😁
VálaszTörlésMinden süti,amit erről az oldalról próbáltam ki SZUPER lett!!Csak ajánlani tudom mindenkinek
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésAmikor valami finomságot szeretnék sütni, Hozzád fordulok.
A siker titka Te vagy!
Hálásan köszönöm, hogy Vagy nekünk!
Jó egészséget, minden jót kívánok!
Ölelés
Anikó
Szeretném kérdezni keleszteni nem kell a csigát feltekerés után ? vagy menet közben?
VálaszTörlésOlyan gyönyörű lett. Ezt még kell próbálni. Biztos hogy nagyon finom.
VálaszTörlés