2019. május 23., csütörtök

Sajtkrémes-magvas falatok

Azt hiszem, nem kell sokat írnom ahhoz, hogy jellemezzem ezt a receptemet, hiszen már a nevét elolvasva is el lehet képzelni, mennyire finom! Puha tészta, olvadozó sajtos töltelék és a tetején a ropogós magvak...




Hozzávalók:
48 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
kb. 5 evőkanál olaj
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet kristálycukor

A sajtkrémhez:
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt sajt 
(trappista, cheddar, edami, ementali vagy hasonló)
10 dkg natúr krémsajt
1 tojás
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint

+ a tetejére 1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keveréke
szezám- és lenmag vegyesen


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

    

Elkészítés:
  1. Az élesztőt és a cukrot simára keverjük a tejben és felfuttatjuk (kb. 10 perc). 
  2. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágynak kell lennie! Tehát nem legyen túl lágy, de kemény sem! (Pici olaj vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk a megfelelő tészta állag eléréséhez.) Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. A krémhez simára keverjük a puha vajat a krémsajttal, hozzáadjuk a kissé felvert tojást, majd a reszelt sajtot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 2-3 mm vastag kör alakúra (az átmérője kb. 30 cm). Felvágjuk 16 egyenlő háromszögre - mindegyik háromszög szélesebb végére teszünk 1 teáskanálnyi sajtkrémet, majd feltekerjük őket kis kifli szerű falatkákra (lásd a fotón a recept végén!). A másik két tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, tehát kapunk 48 db kis falatkát.
  5. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, jól megszórjuk a magvakkal.
  6. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg szép világos aranybarnák lesznek. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)


      

A munkafolyamatok fotói

  



Jó étvágyat!

Tényleg ajánlom Nektek ezeket a kis falatkákat, mert isteni finom! Először 2 hete készítettem el, amikor Milán az iskolai osztályával Budapestre utazott (a Nemzeti Színházba a János vitéz előadására). Az utazáshoz csomagoltam neki. Akkor időm és kedvem sem volt képet készíteni ezekről a sajtkrémes falatkákról, de annyira ízlett itthon mindenkinek, tegnap az esős időben újra megsütöttem. 
Egyébként Milán imádja a színházi előadásokat: 3 hete a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban volt a Hamupipőke előadáson és az is nagyon tetszett neki. 
A múlt pénteken pedig családi nap volt az iskolában, ezt minden év májusában megrendezi az iskola. Délelőtt különböző programok vannak (az idén egy egri bűvész előadása volt - nekem nagyon tetszett), közben a szülők minden osztályból bográcsban főznek ebédet az iskola udvarán (külön-külön minden osztály), majd ebéd után minden osztály anyák napi műsort ad elő. A nap végén pedig eredményhirdetés van, hogy melyik osztály készítette el a legfinomabb ebédet. Eddig minden évben az osztályok valamilyen bográcsos ételt készítettek el, de a Milán osztálya, azaz mi szülők tavaly azt találtuk ki, hogy kivételesen hamburgert készítünk - és annyira jól sikerült, hogy Milán osztálya nyerte meg a díjat és a csokitortát! A gyerekek nagyon örültek! Az idén folytattuk ezt a "vonalat" és tortilla tekercset készítettünk sült csirkemellel és joghurtos káposzta salátával. Nagyon finom volt ez is! 
Egyszóval mostanában ilyen iskolai programokkal vagyunk tele. Itthon pedig ki sem látszom a nagy takarításból néhány napja, ami még eltart néhány hétig Zalán mellett...  :)

2 megjegyzés:

  1. Gyonyoruek!
    Te pedig ugyes vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda szép kör! Én csak Afrika térképet vagyok képes nyújtani... :( Berni

    VálaszTörlés