Sajtkrémes-magvas falatok
Azt hiszem, nem kell sokat írnom ahhoz, hogy jellemezzem ezt a receptemet, hiszen már a nevét elolvasva is el lehet képzelni, mennyire finom! Puha tészta, olvadozó sajtos töltelék és a tetején a ropogós magvak...
Hozzávalók:
48 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
kb. 5 evőkanál olaj
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet kristálycukor
A sajtkrémhez:
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, ementali vagy hasonló)
10 dkg natúr krémsajt
1 tojás
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keveréke
szezám- és lenmag vegyesen
M E G J E L E N T A MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt és a cukrot simára keverjük a tejben és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágynak kell lennie! Tehát nem legyen túl lágy, de kemény sem! (Pici olaj vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk a megfelelő tészta állag eléréséhez.) Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
- A krémhez simára keverjük a puha vajat a krémsajttal, hozzáadjuk a kissé felvert tojást, majd a reszelt sajtot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A megkelt tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 2-3 mm vastag kör alakúra (az átmérője kb. 30 cm). Felvágjuk 16 egyenlő háromszögre - mindegyik háromszög szélesebb végére teszünk 1 teáskanálnyi sajtkrémet, majd feltekerjük őket kis kifli szerű falatkákra (lásd a fotón a recept végén!). A másik két tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, tehát kapunk 48 db kis falatkát.
- Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, jól megszórjuk a magvakkal.
- Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg szép világos aranybarnák lesznek. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A munkafolyamatok fotói
Jó étvágyat!
Gyonyoruek!
VálaszTörlésTe pedig ugyes vagy nagyon!
Micsoda szép kör! Én csak Afrika térképet vagyok képes nyújtani... :( Berni
VálaszTörlésTegnap elkeszult, es el is fogyott :D
VálaszTörlésNagyon finom!
Koszi a receptet :)
Ki fogom próbálni .itt nagyon jol néz ki ! Van gyakorlatta aki készítette az enyem bisztos nem lesz ijen mutatos .
VálaszTörlésElkészítettem, óriási sikert aratott egy családi összejövetelen. Nagyon köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSajnos nekem ezzel a só mennyiségével sótlan lett.Egyébként jó a recept! Köszönöm!
VálaszTörlés