Zöldborsós pirított tészta

Ez az az egyszerű étel, melyet mindenképp ki kell próbálnotok - már ha szeretitek, ha egy étel picikét édes (épp csak annyira, amennyire kell)! Én imádom, és szerencsére a családom is rajong a picikét édes vagy akár gyümölcsös ételekért! Na, de ebben nincs gyümölcs, viszont van benne kis méz - ez adja meg az édességét. Nyugodtan nevezhetném villámebédnek vagy villámvacsorának is, merthogy az elkészítési ideje csak annyi, ameddig a tészta megfő. Illetve amíg fő a tészta, addig elkészítjük a hagymás-borsós-mézes alapot, majd összekeverjük a tésztával, 1-2 percig pirítjuk még és már ehető is! Nálunk óriási kedvenc! A recept saját találmány, egyszer csak úgy elkészítettem az itthoni hozzávalókból, azóta rendszeresen készítem.




Hozzávalók:
2 személyre
15 dkg zöldborsó 
(előfőzött- vagy konzervborsó - nálam a kertünkből eltett előfőzött üveges)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
só ízlés szerint
2 evőkanál olaj (napraforgó- vagy olívaolaj)
kb. 15 dkg spagetti tészta (lehet teljes kiőrlésű is)
 



Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra!
  2. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk és beletesszük a tésztát elterítve, majd betesszük az előmelegített sütőbe néhány percre. Folyamatosan tartsuk szem előtt, mert hirtelen megpirul! Amikor már kellemes barna (de nem égett!) a színe, akkor vegyük ki a sütőből és megfőzzük egy lábasban, ahogy szoktuk.
  3. A megtisztított, megmosott hagymát apróra vágjuk - közben egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk a 2 evőkanálnyi olajat, majd a hagymát alacsony lángon üvegesre pároljuk. Amikor már szép üveges színe van a hagymának, akkor öntsünk rá 2-3 evőkanálnyi vizet és pároljuk készre. (Ne égjen meg a hagyma, ha közben kell még rá pici víz, nyugodtan tegyünk rá.) Amikor a hagyma már majdnem elkészült, adjuk hozzá a zöldborsót, majd a mézet és főzzük-kevergessük néhány percig. Közben ízlés szerint sózzuk. (Kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, hogy kell még hozzá kis méz, adjunk hozzá nyugodtan - ez ízlésfüggő.)
  4. Amikor a tészta megfőtt (ne legyen szétfőzve!), leszűrjük és beletesszük a serpenyőbe a zöldborsós-hagymás cucchoz, összekevergetjük néhány percig. Majd elzárjuk alatta a tűzhelyet és már tálalható is!

Jó étvágyat!
     

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban