Citromos-mákos villámsüti

Sütéssel együtt bő fél óra alatt elkészül, kellemesen citromos, puha tészta, melyet a kevés darált mák nagyon finommá tesz. Gyors vendégvárónak vagy hétvégi sütinek tökéletes. Ha csak porcukorral meghintjük a tetejét, nagyon finom (én most így készítettem), de ez a tészta kitűnő alapja lehet 3 különböző süteménynek is. A recept végén leírom a variációkat. 
A tészta hozzávalóit én állítottam össze csak úgy magamtól, ugyanezek az arányok biztos nem találhatók meg máshol.




Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
5 tojás
17 dkg kristálycukor
0,8 dl tej (80 ml)
0,5 dl olaj ( fél dl)
0,5 dl frissen facsart citromlé
15 dkg finomliszt
5 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja (bio)
1 csomag sütőpor (12 g)

+ tetejére porcukor


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A lisztet, sütőport, darált mákot és a reszelt citromhéjat összekeverjük, féltre tesszük.
  2. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd belekeverjük a citromlevet és az olajat is. Végül fokozatosan (háromszorra) hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet is felváltva - közben persze szépen összekeverjük.
  3. A tésztamasszát beleegyengetjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, tehát végezzünk tűpróbát!)
  4. A kihűlt tészta tetejét porcukorral meghintjük és kockákra vágva tálaljuk.

Tipp: Ez a sütemény önmagában, porcukorral meghintve is nagyon finom, de tökéletes alapja lehet 3 különböző süteménynek is a megsült tészta:
  1. Citromos cukormázas borítással: 15 dkg porcukrot simára keverünk 4-5 teáskanál citromlével, majd bevonjuk vele a kihűlt tészta tetejét. (A citromlevet fokozatosan adjuk a porcukorhoz, közben folyamatosan kevergessük - kicsit legyen folyékony csak, de ne folyjon le a süteményről!) Tetszés szerint szeleteljük.
  2. Citromos mascarpone krémmel: 25 dkg mascarponét habosítsunk ki ízlés szerinti porcukorral, adjuk hozzá fél citrom reszelt héját és levét, illetve 1 evőkanál tejfölt és keverjük simára. Ezt a krémet kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Tetszés szerint szeleteljük. (Ha vastagabbra szeretnénk a krémet, akkor érdemes a krém hozzávalóit megduplázni, de az egyszeres adaggal készítve is nagyon finom!)
  3. Citromos tejfölkrémmel: 5 dl tejfölt keverjük össze 10 dkg porcukorral, majd keverjünk bele 5 dkg darált mákot, fél citrom reszelt héját és 2 evőkanál frissen csavart citromlevet. Ezt a krémet kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Tetszés szerint szeleteljük.



Jó étvágyat!


Bekukucskálok a sütőbe, megsült-e már...? 😊

  

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban