Vanília torta - Anyukám születésnapjára ❤

Ma van Anyukám születésnapja - ezt a kis szépséges, egyszerű vanília tortát neki készítettem meglepetésként, aminek nagyon örült. Eredetileg a vaníliakrémet tojássárgájával és vaníliamaggal akartam készíteni, de későn vettem észre, hogy nincs itthon elég tojásom mindehhez. Átmehettem volna Anyukám tyúkocskáihoz tojásért, de akkor Anyuka rögtön gondolta volna, hogy neki akarok sütni tortát, ezáltal nem lett volna meglepetés. Ezért a krém alapjának vanília pudingport használtam, de így is igazán finom lett az egész úgy, ahogy van. Születésnapokra és egyéb ünnepekre is tökéletes - ajánlom Nektek, mert egyszerű elkészíteni is.
A recept saját összeállítás alapján történt, de tulajdonképpen tényleg nagyon egyszerű. 






Hozzávalók a tésztához:
18 vagy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
6 tojás
20 dkg kristálycukor
6 evőkanál olaj
6 evőkanál langyos víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor

A vaníliakrémhez:
2 csomag vanília pudingpor
8 dl tej
6 csapott evőkanál kristálycukor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj





   
Elkészítés:
  1. A tojást habosra keverjük a kristálycukorral kézi mixerrel vagy robotgéppel (fehéredésig kb. 5-6 perc). Hozzáadjuk az olajat és a vizet - ezt már alacsonyabb fokozaton keverjük össze. Majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is, de ezt már csak kézzel, fakanállal keverjük hozzá. 
  2. Ha magas tortát szeretnénk, akkor 3 db 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalát kivajazzuk/lisztezzük és elosztjuk a formákban három felé a tésztamasszát. Előmelegített, 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük - végezzünk tűpróbát! 
  3. Ha nem szeretnénk nagyon magas tortát, csak a normál magasságban, akkor süssük a tésztát 1 db 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában! Az eljárás ugyanaz: a forma alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalát vajazzuk/lisztezzük, beleöntjük a tésztát és előmelegített 160 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük - végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet mindkét sütési formában, tehát tényleg végezzünk tűpróbát, ez a biztos!)
  4. Ha 26 cm-es formában sütöttük egyben a tésztát, akkor, miután megsült és kihűlt, recés késsel szeleteljük a tésztát 3 egyforma vastagságú lappá. 
  5. A krémhez: a vanília pudingport a cukorral és pici tejjel keverjük simára, majd hozzáöntjük a többi tejet is és közepesnél alacsonyabb lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Majd hideg vízbe állítjuk a lábost és kevergetve teljesen kihűtjük a vaníliapudingot. 
  6. A vajat kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a pudinghoz és még habosítunk a krémen egy kicsit. 
  7. Összeállítjuk a tortát: egy tésztalap, majd erre egyenletesen krémet kenünk picit vastagabban (ne sajnáljuk), ismét tésztalap, erre krém vastagon és ismét tésztalap. Bevonjuk a torta tetejét és oldalát is, majd a tetejére csillagcsöves nyomózsákból díszeket készítünk. 



   
 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szépséges lett a torta, boldog szülinapot kívánok Anyukádnak :)

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse Anyukádat nagyon sokáig erőben egészségben! Nagyon szép és finom tortát készítettél!

    VálaszTörlés
  3. Boldog szulinapot Edesanyadnak!

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot az Anyunak... 🌹♥️🥀

    VálaszTörlés
  5. A recept 18 vagy 26 cm-es formához van? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "hozzávalók" felsorolásánál fel van tüntetve, hogy a recept szerint lehet készíteni 18 cm és 26 cm átmérőjű formában is. Ha magasabb tortát szeretnénk, akkor 3 db 18 cm átmérőjű formában süssük elosztva a tésztát. Ha nem szeretnénk túl magas tortát, hanem inkább nagyobbat és normál magasságút, akkor 26 cm átmérőjű formában süssük egyszerre a tésztamasszát, majd sütés és kihűlés után recés késsel 3 egyenlő lappá vágjuk fel a torta tésztáját és így töltjük meg. Mindezt a receptben is leírtam ugyanígy.

      Én a képen látható tortát 3 db 18 cm átmérőjű formában sütöttem, így nekem egy kisebb, de szép magas tortám volt.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  6. Tökéletes! Köszönöm❤️🥰családi kedvenc lett.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban