Expressz sajtos pogácsa (dagasztás és kelesztés nélkül)
A teteje a sajttól ropogós, belül pedig puha a tészta. Hihetetlen, hogy szűk 1 óra alatt 5-6 hozzávalóval ennyire finom pogácsát lehet sütni...! De mivel Anyukám foszlott, régi könyvének receptjeiben még nem csalódtam, úgy gondoltam, nyugodtan kipróbálhatom és ismét egy klassz recepttel leszek gazdagabb. Így lett!
Hozzávalók:
kb. 55 darabhoz
40 dkg finomliszt
kb. 20-22 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dl tejföl
3 dkg friss élesztő
15 dkg reszelt sajt
(trappista, edami, cheddar stb.)
2-3 csapott teáskanál só - ízlés szerint + a sajttól függően
+ a tetejére 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej keveréke
és 5 dkg reszelt sajt
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tejfölben simára keverjük az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsolunk benne először csak 20 dkg vajat, majd összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Nem kell dagasztani, csak összegyúrni, és keleszteni sem! Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. (Ha nem elég lágy, gyúrjunk még hozzá pici vajat - vagy ha ragacsos, akkor kis liszt hozzáadásával korrigáljuk.)
- Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét és egy 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek híján egy kis pohárral) kiszaggatjuk. (A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk.)
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és a tetejüket lekenjük a tojássárgája + tej keverékével, majd meghintjük reszelt sajttal.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük (aranybarnára). Hagyományos sütőben 200 fokon 15-20 percig.
Jó étvágyat!
Köszi ezt a receptet Gabi, pont tegnap gondoltam rá, hogy a hétvégén kellene valamilyen pogácsát sütni, mert olyan régen csináltam. Akkor már meg is van milyen legyen. :)
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy megtetszett. :) Tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom, süsd meg bátran!
TörlésGabeszka, ez milyen jól néz ki! Szeretem az ilyen gyors recepteket. Nagyon guszta, egy legurulhatna ide elém...
VálaszTörlésNagyon szépek! :)És látszik az is, hogy finomak. :)
VálaszTörlésKöszönöm. :) Valóban nagyon finom!
TörlésKedves Gabriella megkérdezhetem édesanyja könyvének a címét?
VálaszTörlésPéter Jánosné: Süteményes könyv - ez a címe.(De lehet, hogy nem Jánosné, hanem Józsefné - nem emlékszem pontosan, mert ez a rész már le van szakadva a könyvről sajnos - elég régi könyv.)
TörlésMegsütöttem!Nagyon finomak a pogácsák!
VálaszTörlésSzia, nem szárit a légkeveréses? Pont pogácsát sütnek
VálaszTörlésNekem nem szokott szárítani, de minden sütő más. Nyugodtan sütheted hagyományos alsó-felső programon is, de akkor már érdemes 200 fokon.
TörlésKöszönöm a receptet.nagyon fincsi a tésztája.rendes élesztö híjján száritottal csináltam..nem lett olyan magas de elsö poginak tökéletes :-)
VálaszTörlésKipróbáltam, nagyon finom lett.
VálaszTörlésKöszönöm :)
Kipróbáltam, nagyon finom lett! Köszönöm 😉
VálaszTörlésMa elkészítettem , valóban villámgyors és nagyon finom .
VálaszTörlésNagyon jók a receptjeid gratula ! Sok finom süteményt elkészítettem már és tényleg mind egytől-egyig jókl sikerült ! Megkérdezhetem mi a receptes könyv neve?
TörlésKöszönöm szépen a receptet.
VálaszTörlésNem vagyok tul jo sütésben,idősebben kezdtem neki. Ezért kérdezném,a vaj helyettesithető sütö rámával? Vagy ront az izen és állagon.Köszi.
VálaszTörlésHelyettesíthető nyugodtan.
TörlésTökéletes!! Most lett kész. Nagyon finom lett!😋 A recept tűpontos! Imádom!❤️
VálaszTörlés