Kakaós mézeskalács

Szűk 1 óra alatt elkészíthető - pihentetés nélkül - 3 nagy tepsivel, nagyon finom, omlós és puha
Tulajdonképpen az alaprecept ugyanaz a mézeskalács recept, melyet megosztottam már az oldalamon 2012-ben (a receptet ide kattintva találjátok). Csupán apró dolgokat variáltam rajta: tettem a tésztába kakaóport, hogy ne legyen olyan sápadt - így sokkal mutatósabb -, valamint lekentem a tetejét tojásfehérjével sütés előtt, ezáltal picikét fényesek is.




Hozzávalók a tésztához:
3 nagy gáztepsihez
50 dkg finomliszt
13 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 púpos evőkanál holland kakaópor
1 egész tojás (nagy tojás)
1 tojássárgája
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
kb. 1 dl folyékony méz

+ a tetejére 1 tojásfehérje

Az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor
1-2 kávéskanál citromlé vagy ecet
(a citromlé vagy az ecet elhagyható, de fényes lesz tőle a máz)


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák

 megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük az átszitált porcukorral, kakaóporral, a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel. Majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és az 1 sárgáját, végül fokozatosan annyi mézet, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. (Ne adjuk hozzá egyszerre mind mézet, mert lehet, hogy nem kell mind, de az is előfordulhat, hogy picivel több kell.)
  2. A tésztát lisztes felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, majd különböző kiszúróformákkal kiszúrjuk (a maradékot összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszúrjuk). 
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük (kb. 20 másodpercig) és lekenjük vele a mézesek tetejét. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 6-7 percig sütjük. Hagyományos sütőben 180 fokon 6-7 percig. Tovább ne süssük, akkor sem, ha nagyon puhának érezzük! Mire kihűl a tepsiben, tökéletes az állaga.
  4. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd az átszitált porcukrot fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő legyen az állaga, végül beletesszük a citromlét vagy az ecetet. (A citromlé vagy az ecet elhagyható, de szép fényes lesz tőle a máz. Viszont ha matt mázat szeretnénk, akkor ne tegyük bele.) Kemény legyen a máz, a habverőről ne tudjon lefolyni! Végül tegyük vastagabb zacskóba, melynek az egyik sarkán icipici lyukat vágunk és tetszés szerint kidíszítjük a mézesek tetejét. 


  
Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. De szep!
    Kellemes unnepeket kivanok Neked es a csaladodnak!
    Koszonom a sok receptet, mindig nezlek, irsz-e

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Ági, köszönöm.
      Szép Karácsonyt kívánok én is!

      Törlés
  2. Csodaszép mézeskalácsok! Mindig szuper receptek. Áldott békés karácsonyt!

    VálaszTörlés
  3. Göblyösné Ani2018. január 7. 20:57

    Nagyon finom, omlós puha lett, ezentúl mindig így készítem én is. Köszönöm szépen a receptet. További sok sikert és boldog Új Évet kívánok az egész családnak! Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik, köszönöm szépen.

      Törlés
  4. Tökéletes recept, pontos leírás!
    Nagyon jó lett!
    A beigliket is évek óta a tiéd készítem.

    VálaszTörlés

  5. This blog is so interesting and impressive

    I'm appreciate your writing skill.Please keep on working hard

    VálaszTörlés
  6. Itt külföldön nincs fűszerkeverék, mennyit és mit lehet beletenni helyette?próbáltam már de nem lett finom.köszönöm

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban