Kakaós mézeskalács
Szűk 1 óra alatt elkészíthető - pihentetés nélkül - 3 nagy tepsivel, nagyon finom, omlós és puha.
Tulajdonképpen az alaprecept ugyanaz a mézeskalács recept, melyet megosztottam már az oldalamon 2012-ben (a receptet ide kattintva találjátok). Csupán apró dolgokat variáltam rajta: tettem a tésztába kakaóport, hogy ne legyen olyan sápadt - így sokkal mutatósabb -, valamint lekentem a tetejét tojásfehérjével sütés előtt, ezáltal picikét fényesek is.
Hozzávalók a tésztához:
3 nagy gáztepsihez
50 dkg finomliszt
13 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 púpos evőkanál holland kakaópor
1 púpos evőkanál holland kakaópor
1 egész tojás (nagy tojás)
1 tojássárgája
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
kb. 1 dl folyékony méz
+ a tetejére 1 tojásfehérje
Az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor
1-2 kávéskanál citromlé vagy ecet
(a citromlé vagy az ecet elhagyható, de fényes lesz tőle a máz)
1-2 kávéskanál citromlé vagy ecet
(a citromlé vagy az ecet elhagyható, de fényes lesz tőle a máz)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük az átszitált porcukorral, kakaóporral, a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel. Majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és az 1 sárgáját, végül fokozatosan annyi mézet, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. (Ne adjuk hozzá egyszerre mind mézet, mert lehet, hogy nem kell mind, de az is előfordulhat, hogy picivel több kell.)
- A tésztát lisztes felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, majd különböző kiszúróformákkal kiszúrjuk (a maradékot összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszúrjuk).
- Sütőpapíros tepsire tesszük őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük (kb. 20 másodpercig) és lekenjük vele a mézesek tetejét. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 6-7 percig sütjük. Hagyományos sütőben 180 fokon 6-7 percig. Tovább ne süssük, akkor sem, ha nagyon puhának érezzük! Mire kihűl a tepsiben, tökéletes az állaga.
- Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd az átszitált porcukrot fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő legyen az állaga, végül beletesszük a citromlét vagy az ecetet. (A citromlé vagy az ecet elhagyható, de szép fényes lesz tőle a máz. Viszont ha matt mázat szeretnénk, akkor ne tegyük bele.) Kemény legyen a máz, a habverőről ne tudjon lefolyni! Végül tegyük vastagabb zacskóba, melynek az egyik sarkán icipici lyukat vágunk és tetszés szerint kidíszítjük a mézesek tetejét.
Jó étvágyat!
De szep!
VálaszTörlésKellemes unnepeket kivanok Neked es a csaladodnak!
Koszonom a sok receptet, mindig nezlek, irsz-e
Kedves vagy Ági, köszönöm.
TörlésSzép Karácsonyt kívánok én is!
Csodaszép mézeskalácsok! Mindig szuper receptek. Áldott békés karácsonyt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésNagyon finom, omlós puha lett, ezentúl mindig így készítem én is. Köszönöm szépen a receptet. További sok sikert és boldog Új Évet kívánok az egész családnak! Ani
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik, köszönöm szépen.
TörlésTökéletes recept, pontos leírás!
VálaszTörlésNagyon jó lett!
A beigliket is évek óta a tiéd készítem.
Boldogan olvasom.
Törlés
VálaszTörlésThis blog is so interesting and impressive
I'm appreciate your writing skill.Please keep on working hard
Itt külföldön nincs fűszerkeverék, mennyit és mit lehet beletenni helyette?próbáltam már de nem lett finom.köszönöm
VálaszTörlés