Vasárnapi krémes
Egyszerűen elkészíthető, viszonylag olcsó sütemény, puhán omlós tésztával, könnyű vaníliás krémmel. Számolni kell azzal, hogy nagyon eteti magát - nem igazán lehet megállni 1-2 szeletnél. Ha gyors krémesre vágyik a család hétvégén, akkor kitűnő választás és vendégek fogadására is tökéletes.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
5 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
A krémhez:
4 dl víz
3 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor díszítésként
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell mind. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk! Ne legyen ragacsos, de kellemes lágy tapintású legyen.
- Az összeállított tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk lisztezett felületen, 20x30 cm-es téglalap alakúra, kb. 2 mm vékonyra.
- Egyenként kisütjük egy enyhén vajazott tepsi hátulján előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 7-8 percig. Amikor a szélei picikét kezdenek barnulni, akkor már jó! Nem baj, ha a közepe még puha, hűlés közben szilárdulni fog. (A tepsit elég csak az első tészta előtt enyhén vajazni, utána már nem kell, nem fog leragadni a tészta.)
- A pudingporokat egy kevés tejben simára keverjük. A vizet, tejet összekeverjük a cukorral egy lábasban és felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tejet és közepesnél kisebb lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízre állítjuk és kevergetve kihűtjük a pudingot.
- A tejszínhabot a habfixálóval előírás szerint habbá verjük, majd összeforgatjuk a pudinggal. Végül ezzel a krémmel egyenletesen megtöltjük a lapokat.
- Fóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább 3 órára (de legjobb egész éjszakára), hogy a krém kicsit megszilárduljon, a tészta pedig átpuhuljon.
- Kisebb kockákra szeletelve, porcukrozva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Finomat sütöttél ismét, mint mindig :-) Gyönyörűek a képeid, a tálalásod, a süti pedig nagyon guszta!
VálaszTörlésJáték van nálam, ha van kedved és időt, szeretettel várlak:
https://katalin-konyha.blogspot.hu/2017/11/7-eves-lett-blogom-es-blogjatek-hazai.html
Nagyon finom lehet ez a krémes!
VálaszTörlésISTENI A MENYEM SZÜLETÉS NAPJÁRA ÚJBÓL EZT SÜTÖM MEG. MINDENKINEK SZÍVBŐL AJÁNLOM. ÜDV. KLÁRA. 👌👌👌👌
TörlésHú, de gyönyörű!!!
VálaszTörlésNagyon szép!
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, nagyon egyszűen és gyorsan elkészíthető, Isteni finom sütemény! Csak ajánlani tudom!
VálaszTörlésKöszönöm a receptett, elkészitettem nagyon jól sikerül és isteni az íze :)
VálaszTörlésNagyon elnyerte a tetszésemet és úgy döntöttem megcsinálom. A lapok végett kicsit pepecselős,de biztosan megéri,mert nagyon fincsi lehet! Nagyon ízléses a süti és a szervírozás is! Köszönöm🙂😍❣
VálaszTörlésEl fogom kesziteni. Nagyon tetszik a recepted.
VálaszTörlésSzia Gabriella! Kérdésem, hogy milyen tejszínt használsz? Köszi a választ. Nagy kedvelője vagyok az oldaladnak, ezt szeretném megsütni az unokáknak.
VálaszTörlésTejszínhabok terén változó, hogy melyiket használom, mert igazából egyikkel sem vagyok megelégedve 100 %-osan, és azt veszem, amit épp lehet kapni az adott boltban. Általában Milli vagy Meegle.
TörlésNagyon finom lehet ez a süti! Szeretném kérdezni, hogy a 30 dkg liszt nem kevés a négy laphoz? A nyújtás miatt kérdezem.
VálaszTörlésNem kevés a 30 dkg liszt, pontos a recept, nyugodtan készítsd el, nagyon fog ízleni.
TörlésKülsőre így néz ki a süti, amely szalakáléval készült és szintén vanília krémmel, tudja valaki az arányokat?
VálaszTörlésNekem meg van az is nagyon finom,de az nagyobb adag
TörlésNagyon finom lett.
VálaszTörlésElőre fel kell vágni a felső lapot vagy ha megpuhult
VálaszTörlésCsak másnap kell felvágni, amikor már átpuhult a tészta!!
TörlésBiztos nagyon finom megcsinálom
VálaszTörlés