Réteges joghurtos-sajtos pogácsa
Annyira szeretem, amikor egy pogácsának ilyen könnyed, pihe-puha a tésztája! Csak általában az ilyen finom pogácsák úgy tudják etetni magukat, hogy az ember eszi egyiket a másik után és nem bír nekik ellenállni: "Na még egyet és most már tényleg ez lesz az utolsó!" - szoktam ilyenkor mondani. 😄
A családom pogácsa rajongó. Eddig a legnagyobb kedvenc a pehelykönnyű burgonyás pogácsa. Most viszont volt a hűtőben egy nagy doboz natúr joghurt, melyet el akartam használni, ezért a pogácsa tészta hozzávalóit és az arányokat magam alakítottam ki. Gondoltam, hogy a joghurttól egy könnyű, puha tésztát kapok, de hogy ennyire...? Mivel viszonylag hamar elkészül, egyszerű, nagyon finom és elég kiadós adag, szerintem ez lesz mostantól kezdve a leggyakoribb nálunk hétvégeken és ünnepnapokon is.
Hozzávalók:
kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
4 dkg friss élesztő
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só
(vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej
A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt
A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
A PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
gyönyörű, minőségi termékek
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30-40 percig pihentetjük.
- Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
- Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Milyen helyes ez a nagylegeny!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ági - tényleg olyan jóképű, nem győzök gyönyörködni benne. :)
TörlésNagyon szép mosolygós pogácsákat sütöttél! És látom segítséged is volt :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Imád pogácsát szaggatni, évek óta soha nem engedi, hogy én szaggassam. :)
TörlésTündéri kis fiúcska. Ilyen segítséggel már szinte nem is olyan nagy munka az egész . Nekem valójában persze nem annyira könnyű .
TörlésA tojássárgája elhagyható?
VálaszTörlésIgen, elhagyható.
TörlésMilyen nagy már Milán! Gyönyörű családod van, és örülök, hogy már a ház körül is rendeződtek a dolgok :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen - a családom nevében is. :)
TörlésIgen, elkészült a nyári konyhánk és újra színeztettük az egész házat - nagyon szép lett minden. :)
Szerinted teljeskiörlésű liszttel is működne ez a pogi?☺
VálaszTörlésAzt bizony nem tudom Csilla. Szerintem igen, de fele mennyiséggel próbáld ki.
TörlésSzia! Nagyon jó a recept, mindenkèppen kipróbàlom. Csak azt szeretnèm kèrdezni hogy a pogik màsnapra is puhàk maradnak? :) Köszönöm. Üdv: Ildikó
VálaszTörlésSzia Ildikó!
TörlésIgen, másnapra is jó puhák maradnak. Én zacskóban szoktam tárolni másnapra és úgy nem száradnak ki, puhák maradnak.
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Én megsüt{ttem teljes kiőrlésű liszttel, fele-fele arányban, és isteni lett! Nagyon jó kis recept, köszönöm Gabriella! ����
TörlésNagyon szépen köszönöm a receptet
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésReceptjeid, fotóid csodálatosak! Gratulálok!!
Jelöltelek a ONE LOVELY BLOG AWARD https://izek-es-izlesek.com/2017/10/07/one-lovely-blog-award/
Üdvözlettel: Balázs Èva (Ìzek és ìzlések)
Egyszerűen ez a pogi, csoda jó! Nem is bonyolult és tényleg csak fogy, és fogy! Köszi ezt a jó receptet! Szép napot! :)
VálaszTörlésCsoda finom lett! És tényleg csak fogy és fogy! Nem is bonyolult,köszönöm szépen hogy megosztottad! Szép napot! :) :)
VálaszTörlésKedves Gabriella! Tegnap este megsütöttem a pogácsákat (nem volt elég vajam, így kb. fele-fele arányban került bele vaj és zsír, de így is szuper lett), isteniek lettek! Frissen azt hittem, hogy azt már nem lehet überelni, de a maradékot fémdobozba tettem éjszakára, pihe-puha az összes még most is! Ez a recept is felkerült a "gyakran készítendők" listájára, már külön mappám van a te receptjeidnek, és lassan meg is telik... :-)
VálaszTörlésSzia! Én még 2-3 szem főttburgonyát , amit összetörök és ha kihűl akkor teszem hozzá a liszthez, így puha marad a pogácsa. Egy próbát megér!
TörlésNagyon sok receptedet elkészítettem már, de ez az egyik kedvencem. Csak gratulálni tudok.
VálaszTörlésBoldog Névnapot !
VálaszTörlésÉletem első pogácsája. Nem volt időm lefényképezni! Elfogyott! Könnyű gyors finom
VálaszTörlésÉn csak azt szeretném, ha a receptek nyomtatóbarát módon jelennének meg, azaz férjen ki egy oldalra a hozzávalók felsorolása és az elkészítés módja. Ha a végeredményről egy fénykép is van, az persze nem hátrány, de elég lenne a fázisfotók nélkül. Én már öreg vagyok és csak a leírás alapján tudom hasznosítani a receptet, fejben nem igazán jegyzem meg.
VálaszTörlésNagyon guszta húsvétra meg sütöm köszönöm sépen!
VálaszTörlésSzerintem jó hogy vannak fázisfotók, nem mindenki gyakorlott háziasszony, így mindenki láthatja hogyan készül. Nem kell fejben tartani a recepteket, ki is lehet innen írni.
VálaszTörlésnagyon finom
VálaszTörlésNagyon jónak tűnik! Ki kell próbálni!
VálaszTörlésSütés előtt fagyasztható a tésztája?
VálaszTörlésKedves Kriszti!
TörlésMég nem próbáltam, ebben nem tudok segíteni. De szerintem ha a kész (nyers) pogácsákat sütés előtt egy tálcára sorakoztatva lefagyasztod, majd később a fagyott pogácsákat egy zacskóba teszed és úgy teszed vissza a mélyhűtőbe... Igen, szerintem lehet. :)
Köszönöm szépen a választ, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKedves Gabriella !
VálaszTörlésÖrülök,hogy rátaláltam erre a receptre. Ma elkészítettem és remekül sikerült .
Köszönöm !
Kedves Gabi! Kefir is jó natúr joghurt helyett? Köszönöm 😊
VálaszTörlésIgen, jó a kefir is.
TörlésFrizsiderben allhat egyik naprol a masikra?
VálaszTörlésMég nem próbáltam éjszaka hűtőben pihentetni, de szerintem jó lesz.
TörlésJó sütést kívánok!
Gyonyorüek. Száraz élesztöt is használhatok friss helyett? Itt nem igen kapok frisset. Ha jo bele a száraz is, azt is fel kell futtatni, vagy elég a liszthez adni?
VálaszTörlésSzia, többször is megsütöttem már száraz élesztővel (én csak azt használok, mert a frissnek mindig érzem valami mellékízét, akármeddig-hogyan kelesztem a tésztát).
TörlésPersze, hogy működik, én simán belekeverem a lisztbe, aztán kelesztem ugyanúgy, mintha frissel készíteném.
Azt viszont guglizd meg, mennyi a friss élesztő mennyiségének a megfelelője szárazban, mert én érzésre csinálom. :O
Ez jó nagy adag! Kiszaggatva fagyasztóba tettem! Sütés előtt kivettem1 órára Szuper lett!
VálaszTörlésNagy sikert arattam a pogácsáddal,már sokadjára csinálom de nem tudja megunni a család és a haveri kör! Köszi a receptet,most az almás balhét próbálom meg,hátha azzal is sikert aratok. Nagy tisztelettel: Keczán Illés/ilu/
VálaszTörlésNagyon finom a pogácsa. Szuper recept!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és biztos finom is! KI FOGOM PRÓBÁLNI! Köszönöm!
VálaszTörlésIsteni finomak a pogácsáid.Gratulálok.
VálaszTörlésSzia 🙂 joghurt helyett lehet tejfölt is használni? Köszönöm szépen 🙂
VálaszTörlésSzia! Készítheted tejföllel is. Bár joghurttal készítve igazán könnyed a tészta, de ha tejföllel készíted, úgy is nagyon finom, puha pogácsákat kapsz. Jó sütést!
TörlésMegsütöttem,nagyon finom lett!
VálaszTörlés