Almás kígyórétes
A meggyes- és kapros-túrós kígyórétes (ide kattintva található a recept) és a túrós-meggyes kígyórétes (ide kattintva érhető el) után végre elkészítettem az almás kígyórétest is! Régóta (úgy 3-4 éve) terveztem ezt az almás verziót, mert a tésztáját nagyon-nagyon szeretem! Olyan finom és puha - még másnap is. Amikor a férjem meghallotta, hogy most nem a finom almás lepényt sütöm (almás sütiben ugyanis az a kedvence), csalódott lett. Aztán mikor sült a kígyórétes, akkor már érezte, hogy ez bizony semmivel sem lesz rosszabb. Majd mikor meg is kóstolta... nem igazán tudta fékezni magát 1-2 szeletnél. 😊 De az a baj, hogy én sem...
Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
13-14 közepes méretű alma (kb. 1,5 kg)
10 dkg kristálycukor
(vagy ízlés szerint az alma édességétől vagy savanyúságától függően)
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
3 dkg vaj
2 púpos evőkanál darált háztartási keksz vagy darált dió, esetleg zsemlemorzsa
+ a tetejére 1 tojásfehérje
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Először a tölteléket készítjük el: a meghámozott/megmosott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. (A kicsavart levét ne öntsük ki - szűrjük le és igyuk meg, nagyon finom - a kisfiam odavan érte.) Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így. Majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. (A vaj elhagyható, de krémesebb/lágyabb lesz tőle a töltelék - én imádom így!) Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
- A tészta készítésénél: a langyos tejben keverjük el a 2 evőkanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat (vagy a zsírt), adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy legyen, de ne ragacsos! (Pici vaj vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem érezzük megfelelőnek.) A tésztát nem kell keleszteni! Kettéválasztjuk.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a középső részen egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotón). A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
- A tojásfehérjét felverjük villával 15-20 másodpercig (csak azért, hogy egy kicsit szétmenjen és ne álljon egybe), majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
- Előmelegített, 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben 190 fokon süssük.)
- Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeletelve kínálhatjuk.
Jó étvágyat!
Hú, de szép!
VálaszTörlésKöszönöm Ági. :)
TörlésSzia!Hogy lehet fel venni a nyujto tábláról hogy ne csuszon szejjel?
TörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésMint minden, amit eddig a recepted alapján sütöttem, ez is isteni lett :)k
Köszönöm ezt a receptet is!
A hozzávalóknál gondolom véletlenül írtál 13-14 db almát 3-4 db helyett :)
Én 13 db közepes méretű almával készítettem, mert a sok almás tölteléket szeretem/szeretjük és így nem lesz lapos a sütemény sem. A 3-4 db alma nagyon-nagyon kevés lenne a 2 rúdhoz!
TörlésÖrülök, hogy szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)
Én 2 kg savanykás almát vettem kettőt meghagytam a többit lereszeltem ,isteni finom lett.Köszönöm Gabriella .
TörlésSzia Gabriella, szerinted mákkal is elkészíthető??
VálaszTörlésIgen, elkészíthető mákos töltelékkel is. Én már készítettem túrósan, túrós-meggyesen, külön csak meggyes töltelékkel is. Amivel csak el tudjuk képzelni.
TörlésMa este elkészítettem a tésztát, a hideg spejzban pihen, holnap megsütöm!
VálaszTörlésMajd beszámolok róla!
Ma elkészítettem nagyon-nagyon finom..köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon szeretem a receptjeidet !
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!
TörlésMindig ezt a receptet keresem meg, ha almássütit készítenék. Tökéletes, pillanatok alatt elfogy 🥹
VálaszTörlés