Húsleves sertéspörkölttel
Mindkettő alapételnek számít kis hazánkban, ezért évekig nem tettem fel a blogra a receptjét, hiszen egyrészt mindenkinek megvan a maga receptje, másrészt ez a két étel alapjaiban véve szinte mindenkinél ugyanúgy készül. De mivel ez a blog főként gasztroblog (vagy valami olyasmi), mégiscsak illik szerepelnie itt ennek a két receptnek. Főleg, hogy levesek közül a húsleves az első számú kedvencem! A pörköltről már nem mondható el ugyanez... Szeretem ezt is, csak gyerekkoromban Anyukám hetente kétszer is pörköltet csinált és eléggé ráuntam. A mai napig is nagyon gyakran készíti. A húslevesek közül a tyúkhúslevest szeretem a legjobban (Anyukám tyúkocskáiból) - farhát, mellcsont, szárny, nyak, szerintem ebből készül a legfinomabb leves, de most sertés karajcsontból készült (szintén a szüleim malackáiból).
Csodás porcelán és kerámia készletek a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
A húsleves hozzávalói:
kb. fél kg hús
(tyúk farhát, mellcsont, szárny, nyak vagy sertéscsont)
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó vagy 1 nagyobb fele
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál egész fekete bors
só ízlés szerint
Elkészítés:
1. Langyos vízben megmossuk a húst, majd egy nagyobb fazékba tesszük, öntünk rá hideg vizet, hogy bőven ellepje és lassú lángon kezdjük főzni.
2. Közben a megtisztított, megmosott zöldségeket feldaraboljuk. (A kisebb sárgarépát és fehérrépát egészben szoktam hagyni, de ha nagyobbak, akkor hosszában félbe vágom vagy négy hosszabb darabra, a zellergumót nagy szeletekre, a megmosott hagymát és fokhagyma gerezdeket egészben hagyom.)
3. Amikor a leves tetején hab keletkezik, kis szűrővel leszedegetjük (ezt többször is lehet). Majd megsózzuk, és ha a csonton lévő hús félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket is.
4. Egy villát beleszúrunk a zöldségekbe és ha jó puha, akkor elkészült a leves, elzárjuk alatta a lángot és kb. 10-15 percig állni hagyjuk, had ülepedjen le a leves. Majd egy sűrű szűrőn átszűrjük egy lábasba, vigyázva, hogy ne keverjük fel a levest közben.
5. A zöldségeket és húsokat egy tálba szedve kínáljuk. (Nálam a fotón most nem szerepel zöldség és hús, mert a fotók másnap készültek és addigra megettük az összes zöldséget és húst :)).
6. A levesbetétet (cérnametélt vagy csigatészta, eperlevél) valaki vízben főzi meg és úgy teszi a levesbe, én jobban szeretem a levesben főzni.
7. Amennyiben nem fogy el a leves, érdemes mélyhűtő dobozban lefagyasztani, mert alapléként nagyon jó más ételekhez.
A pörkölt hozzávalói:
80 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 paprika
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
őrölt pirospaprika ízlés szerint
zsír (vagy olaj)
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, egyforma kockákra vágjuk, majd a hagymát
megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a zsíron egy lábasban.
Majd belerakjuk a megtisztított, összenyomott fokhagymát, a megmosott,
cikkekre
vágott paradicsomot (melynek a héját ebben az esetben le szoktam
húzni), a megmosott, kettévágott, kicsumázott paprikát + a kockára vágott húst is beletesszük.
2. Ekkor ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt paprikával és közepes lángon főzzük a saját levében gyakran kevergetve. (Az
igazi pörkölt alá nem kell víz, csak abban az esetben öntünk alá pici vizet, ha muszáj, de
inkább a saját levében kell készülnie).
3. Ha megfőtt a hús, nokedlivel vagy főtt tésztával tálaljuk, melyhez kínálunk kis tálkában tejfölt és savanyúságot is. (Nálunk többnyire nokedlivel készül, mert a férjem azt szereti, most viszont csak tésztát főztem hozzá, mert ez egyszerűbb/gyorsabb - a 3 hónapos fiam mellett, örülök, ha ez elkészül.)
Jó étvágyat!
Hú, de szép, biztos nagyon fincsi volt
VálaszTörlés:)
Gabicsek! Ez a húsleves most meggyógyítana. Már a látványától jobb a közérzetem! (undi nátha, rendetlen arcüreg) Puszik, B.csek
VálaszTörlésMindkettőt nagyon szeretjük, fincsi :)
VálaszTörlés